Blog posts

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Kolacja, Makaron, Obiady, Warzywa, Wieprzowina, Z piekarnika

Zapiekana papryka faszerowana mięsem mielonym, to idealny i sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Faszerowane papryki z piekarnika cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat i nie bez powodu, ponieważ są niesamowicie pyszne! Nasza wersja zawiera porządną porcję mięsa mielonego i makaron w sosie pomidorowym. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a rezultat to aromatyczne, lekko chrupiące papryki wypełnione pysznym farszem. Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Faszerowane warzywa to z pewnością doskonały pomysł na pyszne letnie obiady w “jadalnych miskach” 🙂 Można je wypełnić dowolną kombinacją mięsa lub warzyw w proporcjach takich, jakich chcesz. Papryka faszerowana z piekarnika to jedno z naszych ulubionych pieczonych warzyw. Warto poszukać papryki mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu papryka będzie ładnie się prezentować oraz będziemy mieć pewność, że pieczenie zajmie tyle samo czasu.

Ten prosty przepis na faszerowaną paprykę możesz również nieco uatrakcyjnić, wprowadzając np. kolorowe papryki. W proponowanym przez nas farszu znajdziesz mięso mielone, makaron penne oraz żółty ser. Wszystko wymieszane z pysznym sosem pomidorowym. Jeśli chodzi o mielone, możesz je dostosować do własnych upodobań. My wykorzystaliśmy mięso wieprzowe, ale równie dobrze sprawdzi się drobiowe lub wołowe. Wybór należy do Ciebie.

Przepis na papryki faszerowane pieczone w piekarniku znajdziesz na Naszym Blogu wśród innych pomysłów na obiad z warzywami. Cukinia faszerowana kurczakiem oraz kurczak z ryżem i warzywami, to bardzo proste w przygotowaniu dania z kilku składników, które idealnie sprawdzą się na letni posiłek. Zobacz także przepis na kalafior w cieście. Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym w piekarniku? Zapraszamy na przepis!

Papryka faszerowana mięsem mielonym Przepis 


Papryka faszerowana mięsem mielonym 

Składniki 

  • papryka: 4 szt.
  • mięso mielone: 300 – 400 g
  • ugotowany makaron pióro: 200 g
  • ser żółty: 150 g
  • przecier pomidorowy: 100 – 150 g
  • czosnek: 1 ząbek
  • cebula: 1 szt.
  • bazylia suszona: 1 łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • suszona pietruszka: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Papryka faszerowana mięsem mielonym Przepis 


Papryka faszerowana mięsem mielonym

Przepis 

Umyj paprykę. Odetnij czapki oraz wytnij gniazda nasienne i białe fragmenty.

Start ser wymieszaj z łyżeczką suszonej pietruszki.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Na patelni zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmaż. Dodaj mięso mielone i smaż przez ok. 5 – 6 minut od czasu do czasu mieszając. Do przesmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy.

Dodaj ugotowany makaron oraz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagotuj. Na koniec dodaj ok połowy startego sera oraz roztarty majeranek i bazylię. Dokładnie wymieszaj.

Papryki włóż do naczynia żaroodpornego i wypełnij farszem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 – 25 minut, w zależności od tego jak bardzo miękką paprykę lubimy. Następnie paprykę wyjmujemy i posypujemy wierzch resztą startego sera. Wstawiamy na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił.

Jeśli lubisz dania z papryką, zobacz również sprawdzony przepis na leczo.

Życzymy smacznego!

Papryka faszerowana mięsem mielonym Przepis 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *