Blog posts

Papryka konserwowa na zimę

Papryka konserwowa na zimę

Przetwory, Sałatki, Warzywa

Pyszna, domowa i bardzo prosta w przygotowaniu papryka konserwowa do słoików na zimę. Kolorowa papryka marynowana w zalewie z octem, olejem, cukrem i prostymi przyprawami, ale bez gorczycy. To nasz sprawdzony sposób na domowe przetwory z papryki. U nas dowiesz się krok po kroku, jak zrobić paprykę konserwową w słoikach.

Papryka marynowana na zimę, to idealny sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek, sałatek, a także obiadu. Taką paprykę można również dodać do domowej pizzy, zapiekanki oraz cygańskiej zupy gulaszowej. Do wszystkich tych dań sprawdzi się właśnie nasza kolorowa papryka marynowana w occie.

Mamy nadzieję, że nasz przepis na paprykę konserwową w słoikach przypadnie Wam do gustu. A przetwory z czerwoną, zieloną i żółtą papryką znajdą swoje miejsce w niejednej spiżarni. Zachęcamy bardzo do wykorzystania trzech rodzajów papryki. Dzięki temu w słoiczkach będzie bardzo kolorowo, a po wyjęciu do miseczki, papryki będą się pięknie prezentować.

Papryka konserwowa przepis, który polecamy wszystkim szukającym sprawdzonych pomysłów na domowe przetwory. Zobacz również przepisy na jabłka prażone do słoików na zimę oraz na super zdrowe, kiszone buraczki. Natomiast sałatka z zielonych pomidorów i papryki, to propozycja na wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły dojrzeć. Jak zrobić paprykę do słoików? Zapraszamy na przepis!

Papryka konserwowa na zimę


Papryka konserwowa na zimę 

Składniki: 

Warzywa: 

  • papryka w trzech kolorach: 2 kg

Zalewa do papryki konserwowej: 

  • woda filtrowana: 1,5 litra
  • ocet: ok. 1/2 szklanki
  • liść laurowy: 3 szt.
  • ziele angielskie: 5 – 6 ziaren
  • cukier: 1/3 szklanki
  • olej: 50 ml
  • sól: 2 łyżki stołowe

Papryka konserwowa na zimę


Papryka konserwowa na zimę

Przygotowanie: 

Przygotuj wyparzone słoiki oraz zakrętki.

Paprykę dokładnie umyj. Następnie usuń nasiona oraz białe części. Papryki pokrój wzdłuż na paski.

Do dużego garnka wlej wodę, oraz dodaj pozostałe składniki na marynatę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj pokrojone papryki i doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj na niskiej mocy palnika przez ok 5 – 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli wolisz paprykę lekko chrupiącą, wystarczy 5 minut gotowania. Jeśli chcesz łagodniejszą, gotuj 2 – 3 minuty dłużej.

Paprykę przełóż do wyparzonych słoików i zalej marynatą tak, aby warzywa były nią całkowicie przykryte. Zakręć dobrze słoiki.

(Jeśli nie masz garnka na tyle dużego, aby pomieścić wszystkie papryki, możesz je zagotować w 2 lub 3 etapach. Po każdym zagotowaniu papryk przełóż je do słoików i zakręć bez zalewy. Po skończeniu gotowania zalej wszystkie słoiki marynatą.)

Na dno dużego garnka włóż ściereczkę i ustaw na niej zakręcone słoiki. Do garnka wlej bardzo ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzuj na niskiej mocy palnika przez ok 15 minut od momentu zagotowania wody.

Słoiki z papryką wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu.

Polecamy także przepis na pyszną paprykę na zimę w musztardzie.

Życzymy smacznego!

Papryka konserwowa na zimę zdjęcie przedstawiające przetwory według przepisu z bloga kuchnia na wypasie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *