Idealny przepis w jesiennym klimacie, czyli pieczona dynia Hokkaido. Aromatyczna dynia zapiekana z czosnkiem, rozmarynem i podsmażonym serem halloumi. Może być daniem głównym, pysznym dodatkiem lub przystawką. Dynia Hokkaido, to doskonały wybór, ponieważ nie trzeba jej obierać, a po upieczeniu jest bardzo przyjemna w smaku i delikatna. Pieczone paski dyni są zdrowe, bezglutenowe i niskokaloryczne. Przygotowanie zajmie kilka minut, a resztę wykona piekarnik!
Jeśli tak jak my, z niecierpliwością czekasz na sezon dyniowy, to pieczona dynia Hokkaido z oliwą i czosnkiem jest przepisem właśnie dla Ciebie! Nietuzinkowego smaku dodaje z pewnością również ser halloumi, który polecamy podsmażyć na patelni i dodać w trakcie pieczenia do dyni. Rzecz jasna dodatki można zmienić i dostosować do własnych upodobań. Dynia pieczona świetnie smakuje podana z pieczonym kurczakiem oraz rybą. Pieczoną dynię można wykorzystać również jako dodatek do sałatki.
Przepis na pieczoną dynię Hokkaido polecamy nie tylko fanom tego popularnego warzywa, ale również tym, którym z dynią nie po drodze 🙂 Jeśli nie masz dyni Hokkaido, tylko dynię piżmową, możesz chcieć ją obrać przed przystąpieniem do krojenia. Polecamy robić to obieraczką, a nie nożem, ponieważ tym drugim możemy sobie zrobić krzywdę. Jak upiec dynię Hokkaido w piekarniku? Zapraszamy na przepis, który jest dokładnie tak prosty jak wygląda na zdjęciach.
Pieczona dynia Hokkaido
Składniki
- dynia Hokkaido: 1 szt.
- ser halloumi: 200 – 250 g
- czosnek: 1 główka
- rozmaryn: 3 gałązki
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie mielone płatki chili: 1/3 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
Pieczona dynia Hokkaido
Przygotowanie
Dynię osusz i umyj. Pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Przy pomocy łyżki usuń pestki. Każdy krążek przekrój na pół.
Czosnek również przekrój na pół.
Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia. Dynię, czosnek oraz rozmaryn układamy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chili.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 25 minut.
W tym czasie ser halloumi kroimy w 1 cm. grubości plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 2 – 3 minuty z obu stron, aż się ładnie zrumieni.
Po 25 minutach dynię wyjmujemy, dodajemy na blachę halloumi i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Podajemy na gorąco.
Zobacz również nasz przepis na pyszny przecier z dyni, a także na sernik z dynią. Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z piekarnika, polecamy bakłażan faszerowany mięsem mielonym oraz cukinię faszerowaną kurczakiem.
Życzymy smacznego!