Blog posts

Piernik – sprawdzony przepis

Piernik – sprawdzony przepis

Ciasta, Ciasta na Boże Narodzenie, Wigilia i Święta

Prosty, sprawdzony przepis na wilgotny, aromatyczny piernik z powidłami śliwkowymi. Pyszny piernik bożonarodzeniowy na miodzie, z polewą czekoladową, który można od razu jeść lub upiec go wcześniej i przechować do świąt w chłodnym miejscu.

Piernik 

Puszysty piernik przekładany powidłami, to idealny wypiek na świąteczny stół. Korzenne przyprawy, miód oraz polewa czekoladowa tworzą najlepszy zestaw smaków. Klasyczny piernik, to uosobienie świąt Bożego Narodzenia i niewątpliwa ozdoba świątecznego stołu. Tradycyjne ciasto piernikowe, to bogaty smak miodu, cynamonu, imbiru i kardamonu. Nazwa piernik, wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny. Dawniej, ze względu na dużą ilość drogich, korzennych dodatków, pierniki były uważane za wyrób bardzo wykwintny. W wielu przypadkach były wypiekane w celu przedłużenia czasu przydatności zawartych w nich przypraw. I właśnie jako przyprawa były z początku stosowane.

Ciasto piernik 

Pierniki bardzo dobrze się przechowują i możesz je łatwo przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Możesz go przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu lub, jeśli masz miejsce w lodówce. Warstwy ciasta warto przełożyć w dniu pieczenia. Dzięki temu, piernik nasiąknie powidłami i będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wilgotny. Natomiast polewę czekoladową polecamy przygotować w dniu, w którym ciasto będziemy podawać. Polewa wykonana wcześniej zmatowieje i nie będzie tak efektowna.

Piernik świąteczny 

Trzy warstwy pikantnego, pachnącego ciasta przełożone warstwami powideł śliwkowych tworzą piernik, który zawsze się udaje. Jednak, jak w każdym pierniku gwiazdą jest niewątpliwie miód i dlatego warto użyć miodu wysokiej jakości ze sprawdzonego źródła. Jeśli wybierasz gotową przyprawę do piernika, sprawdź skład, który powinien zawierać cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałkę muszkatułową, ziele angielskie, anyż oraz czarny pieprz. W wielu mieszankach można znaleźć jako główny składnik, mąkę pszenną oraz cukier lub nawet kakao dla uzyskania koloru. Lepiej wówczas przyprawę piernikową uszykować sobie w domu.

Piernik przepisy 

W wielu przepisach, można spotkać się z piernikami z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej lub migdałowej. Są też przepisy na piernik bez miodu, który zastępuje się cukrem. Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne świąteczne desery, zobacz nasze ciasto piernikowe z kremem mlecznym, a także miodownik bez pieczenia. Polecamy też makowiec japoński w płaszczyku, czyli piękną roladę makową oraz seromakowiec na herbatnikach. Mamy nadzieję, że nasz przepis na piernik okaże się jednym z Waszych ulubionych deserów w okresie świątecznym! Gorąco zapraszamy!

Forma do pieczenia: 36 x 12

Piernik - sprawdzony przepis


Piernik przepis

Składniki: 

Na ciasto:

  • mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
  • powidła śliwkowe: 2 łyżki
  • miód: 3 łyżki
  • jajka: 2 szt.
  • mleko: 1 szklanka
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka z brzuszkiem
  • przyprawa do piernika: 1 łyżka
  • olej: 1/2 szklanki
  • kakao: 1 czubata łyżka stołowa

Do przełożenia: 

  • powidła śliwkowe: 5 – 6 łyżek

Oraz: 

  • polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji

Piernik - sprawdzony przepis


Piernik  przepis

Wykonanie: 

Dno formy do pieczenia przesmaruj masłem i wysyp mąką.

W garnku lekko podgrzej mleko. Dodaj resztę mokrych składników oraz miód i powidła. Wymieszaj na jednolitą masę. Następnie partiami dodaj przesianą mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Wyłóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (półka niżej niż środek/góra – dół). Podnieś temperaturę do 170 stopni i piecz przez 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Po 5 minutach od wyłączenia piekarnika wyjmij ciasto i odstaw do wystygnięcia.

Podgrzej powidła tak, aby były ciepłe. Zimne ciasto podziel na trzy części. Wierzch spodniego kawałka ciasta posmaruj ciepłymi powidłami i przykryj następną warstwą. Następnie ponownie pokryj warstwą powideł i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Na koniec lekko dociśnij.

Zawiń szczelnie w folię spożywczą i odłóż w chłodne miejsce lub do lodówki. Na kilka godzin przed podaniem udekoruj ciasto polewą czekoladową lub ewentualnie posyp cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Piernik - sprawdzony przepis

Napisz komentarz