Blog posts

Pierogi z jagodami – przepis

Pierogi z jagodami – przepis

Dla dzieci, Obiady, Pierogi

Sprawdzony przepis na tradycyjne, domowe ciasto na pierogi z jagodami, to podstawa idealnych pierożków jak z wakacji u babci. Mnie, jak być może większości z Was, pierogi z jagodami i śmietaną będą kojarzyć się zawsze z latem i właśnie z wakacjami. Kiedy kończył się rok szkolny, a zaczynał sezon na jagody, lasy były pełne ludzi, drogi i ścieżki wydeptane, a nie jak dziś porośnięte trawą i zasypane szyszkami. Nie było wcale łatwo wstać o 4 lub 5 godzinie nad ranem i iść, czasem dość daleko po ten czarny skarb polskich lasów. Dziś dzieci nic nie muszą. Wówczas było nieco inaczej…

Przepisy na pierogi z jagodami lub borówkami najczęściej zawierają w składzie owoce świeże i mrożone. Z naszego przepisu również dowiesz się jak zrobić pierogi z mrożonych jagód. Polecamy także inne pomysły na pyszne deser z owocami. Zobacz nasz przepis na proste w przygotowaniu racuchy drożdżowe z truskawkami. Poznaj też propozycję na doskonały sernik pieczony z czereśniami. Polecamy również pyszny deser z serkiem mascarpone i malinami. Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie jednym z Waszych ulubionych 🙂

Pierogi z jagodami - przepis


Pierogi z jagodami – przepis

Składniki: 

Na ciasto:

  • mąka pszenna typ 450 – 500: 0,5 kg
  • wrzątek: 250 ml +/- 2 -3 łyżki
  • sól: 1 płaska łyżeczka

Nadzienie z jagód: 

  • jagody: 700 – 800 g
  • cukier: 3 łyżki
  • kisiel (proszek): 2 łyżki

Pierogi z jagodami - przepis


Pierogi z jagodami – przepis

Przygotowanie: 

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? 

Z przepisu wyjdzie ok. 50 – 55 pierogów.

Przepis na ciasto. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, wlej wrzątek i mieszaj przy pomocy łyżki, aż mąka zacznie się wchłaniać. Gdy ciasto wystarczająco ostygnie, zacznij wyrabiać ręką. Jeśli mąka trudno się wchłania, ewentualnie dodaj łyżkę wrzątku. Wyrabiaj przez 5 – 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie włóż do woreczka foliowego, owiń ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi z jagodami bez jajek jest elastyczne, dzięki czemu pierożki lepiej się przechowują np. jako mrożone.

Czyste jagody wymieszaj z kisielem i cukrem.

Z przygotowanego ciasta odetnij kawałek. Resztę ponownie zawiń w folię.

Oprósz blat delikatnie mąką. Kawałek ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przy pomocy szklanki lub ringu wycinaj krążki, nakładaj porcję nadzienia i dokładnie zlepiaj brzegi. Tak postępuj z każdą następną porcją ciasta.

Pierogi z jagodami jak gotować? 

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody. Dodaj 1 łyżkę oleju i 1,5 łyżki soli. Do wrzącej wody wkładaj po 12 – 15 pierogów i gotuj wolno przez ok. 3 – 5 minut na bardzo wolnym ogniu.

Wyjmij łyżką cedzakową i gotuj kolejną partię.

Z czym podawać pierogi z jagodami? 

Pierogi podawaj ze śmietaną posypaną cukrem. Możesz także zrobić polewę ze zmiksowanych jagód, śmietany i cukru. Świetnie sprawdzi się również jogurt naturalny wymieszany z cukrem

 

Domowe pierogi z jagodami bez jajek 

 

Jak zrobić pierogi z jagód, żeby nie pękały? 

Podstawą dobrych pierogów jest dobre ciasto. Najlepsze w tym wypadku jest ciasto parzone. Jest bardzo elastyczne, dobrze się skleja i ogólnie dobrze się z nim współpracuje. Pamiętaj, aby nie napychać zbyt dużo nadzienia, ponieważ takie pierogi bardzo łatwo ulegają uszkodzeniu.

Jak zrobić pierogi z jagodami mrożonymi? 

Pierogi wyjmij z zamrażalnika, kiedy będziesz już mieć przygotowane ciasto. Dodaj do nich, podobnie jak w przypadku świeżych, cukier oraz kisiel. Gotuj w ten sam sposób, tylko ok. 2 minuty dłużej. W przypadku pierogów mrożonych, czas liczymy od momentu ich wypłynięcia na wierzch.

Pierogi z jagodami jak mrozić? 

Jeśli pierogi planujesz zamrozić, do gotującej się wody zamiast oleju dodaj łyżkę masła. (Masło utworzy coś w rodzaju powłoki, która ułatwi przechowywanie i późniejsze gotowanie.) Po ugotowaniu, pierogi rozłóż pojedynczo na tacy. Pozwól im ostygnąć. Następnie tacę włóż na ok. 30 minut do zamrażalnika. Potem wyjmij i przełóż pierogi do woreczków lub pojemników, w których będziesz docelowo przechowywać.

Życzymy smacznego!

Pierogi z jagodami - przepis

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *