Blog posts

Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami

Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami

Grzyby, Kapusta, Obiady, Pierogi

Przepis na pyszne wiosenne danie, czyli pierogi z młodą kapustą i pieczarkami. Pachnące pierogi z farszem delikatnej, lekko słodkiej kapusty oraz podsmażonych cebulką pieczarek w super cienkim, domowym cieście. Smaki dopełnia okrasa ze zrumienionego boczku i cebuli. Przepyszne domowe jedzenie, które z pewnością posmakuje amatorom pierogów, a wiec mamy nadzieję, że wszystkim! W naszym przepisie znajdziesz szczegóły dotyczące przygotowania ciasta oraz farszu, który świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do wytrawnych drożdżówek, ciasta francuskiego oraz krokietów!

Jeśli zamiennie zastosujesz okrasę z samej cebuli lub masła, pierogi z młodej kapusty i pieczarek spełnią idealnie kryteria pysznego i pożywnego dania wegetariańskiego. Pierogi zawsze powinny myć delikatne i mięciutkie, wręcz idealnie rozpływać się w ustach. Dlatego nawet najlepiej doprawiony i najlepszy farsz nie spełni naszych oczekiwań, jeśli nie skupimy się na przygotowaniu dobrego ciasta. Do naszego  przepisu na ciasto do pierogów z młodą kapustą i pieczarkami nie ma potrzebujesz jajek, masła oraz oleju. Opieramy się jak zawsze tylko na dwóch składnikach, czyli mące i gorącej wodzie.

Przepis na pierogi z farszem z młodej kapusty oraz pieczarek polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na pyszny obiad oraz danie, które można przygotować na później. Z podanych przez nas składników przygotujesz ok. 35 – 40 pysznych pierogów, które możesz również zamrozić. Jeśli pewną ilość przeznaczysz do mrożenia, warto wówczas olej w wodzie do gotowania pierogów zastąpić łyżką masła. Po ugotowaniu osączone w wody pierogi układamy obok siebie na tacy i wstawiamy do zamrażalnika, a po ok. 1 godzinie możemy przełożyć do torebek lub pojemników i ostatecznie zamrozić.

Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami 


Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami 

Składniki:

Na ciasto: 

  • mąka pszenna uniwersalna: 1/2 kg
  • gorąca woda: 250 ml

Farsz do pierogów: 

  • kapusta młoda: 1 główka
  • pieczarki: 400 – 500 g
  • duża cebula: 1 szt.
  • masło: 2 łyżki
  • świeży koperek: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Okrasa: 

  • boczek wędzony: 5 – 6 plasterków
  • duża cebula: 1 szt.

Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami 


Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami – przepis 

Przygotowanie: 

Z podanych składników przygotuj ciasto. Mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy przy pomocy łyżki. Gdy masa lekko przestygnie, zaczynamy ciasto zagniatać ręką. Zagniatamy, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie brudzić rąk, a mąka całkowicie się wchłonie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy miską lub głębokim talerzem i odstawiamy na 30 minut.

Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne, przyschnięte liście. Kapustę drobno szatkujemy.

W dużym garnku zagotowujemy ok. 2 litrów wody i wrzucamy poszatkowaną kapustę. Gotujemy na niskiej mocy palnika ok. 10 minut. Następnie kapustę odcedzamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy cienko pokrojone (najlepiej na mandolinie) pieczarki i smażymy razem na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż pieczarki odparują. Następnie dodajemy odcedzoną kapustę i ponownie wszystko smażymy, aż odparuje nadmiar płynów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy, aby farsz wystygł. Po przestygnięciu, do farszu dodajemy posiekany koperek. Dzięki temu zachowamy jak najwięcej jego walorów smakowych.

Odcinamy 1/3 ciasta i przekładamy na posypany mąką blat. Rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wycinamy krążki, napełniamy odpowiednią ilością farszu i zlepiamy brzegi.

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 2 – 2,5 litra osolonej wody. Pierogi gotujemy po kilka sztuk na niskiej mocy palnika przez ok. 4 – 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a z każdą kolejną partią postępujemy w podobny sposób.

Podajemy z okrasą ze zrumienionego boczku i cebulki.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na młodą kapustę. Pyszna jest młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą, a także łazanki z młodą kapustą i boczkiem. Doskonałym pomysłem na obiad będzie też kurczak pieczony na młodej kapuście oraz gołąbki z młodej kapusty z piekarnika. Polecamy również przepis na młodą kapustę w słoikach.

Życzymy smacznego!

Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.