Nasza śmieszna pizza na Halloween, to prosty pomysł na chrupiącą przekąskę z sosem pomidorowym, parmezanem i duszkami z mozzarelli! Duszki nadają jej zabawny i lekko przerażający wygląd, wręcz idealny na kolację na Halloween! Do przygotowania spodu możesz wykorzystać nasz lub swój sprawdzony przepis na ciasto, a nawet kupić gotowy spód do pizzy. Dodatki też są Twoją indywidulaną sprawą, dlatego możesz bez problemu dodać do niej pepperoni, pieczarki lub szynkę! Zapraszamy na przepis!
Pizza na Halloween
Składniki:
Ciasto:
- mąka do pizzy typ 00: 500 g
- świeże drożdże: 30 g
- cukier: 1 łyżeczka
- lekko gazowana, letnia woda: 230 – 250 ml
- oliwa: 4 łyżki
- sól: 10 g
Dodatki:
- sos do pizzy: 3 łyżki
- mozzarella pokrojona w grubsze plastry: 150 g
- czarne oliwki drylowane: 8 – 10 szt.
- starty parmezan: 100 g
- oliwa do skropienia upieczonej pizzy
Sposób przygotowania
Przepis zaczynamy od przygotowania ciasta na pizzę według receptury, którą możesz znaleźć tutaj. Jeśli wolisz, możesz również skorzystać ze swojego sprawdzonego przepisu. Do przygotowania duszków polecamy wykorzystać nieco grubsze plasterki mozzarelli. Układamy je na płaskiej powierzchni i przy pomocy małego, ostrego noża wycinamy pierwszego duszka.
Następnie, traktując go jako szablon, wycinamy następne. W ten sposób przygotowujemy sześć – osiem duszków. Pozostałe plasterki wykorzystujemy do zrobienia kilku ich mniejszych braci. Jeśli masz foremki do ciastek w tym kształcie, to jeszcze lepiej, praca pójdzie sprawniej! Do wykonania oczu i ust małych i dużych duszków polecamy użyć czarnych oliwek. Oczy wycinaliśmy przy pomocy małej końcówki cukierniczej. Można wykorzystać też cienkie, solidne słomki do napojów. Do wykonania ust wystarczą małe ścinki oliwek.
Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Odpowiednio przygotowane, rozciągnięte na cienki, okrągły placek ciasto przekładamy na posypaną semoliną blachę do pizzy lub na klasyczną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Jeśli będziemy korzystać z kamienia do pizzy, nagrzewamy go w docelowej temperaturze piekarnika przez co najmniej 20 minut i dopiero wtedy kładziemy na niego spód). Ciasto smarujemy niewielką ilością sosu do pizzy i posypujemy startym parmezanem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 – 12 minut. Następnie wyjmujemy i na wierzchu układamy duszki.
Wstawiamy na chwilę do piekarnika, aż mozzarella się roztopi. Podajemy z ulubionymi sosami. Do składników można dodać też szynkę, pieczarki lub inne ulubione dodatki.
Zobacz też pomysł na pizzę w 10 minut!
Przepis na pizzę pochodzi ze strony pudgefactor.com.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja kuchnianawypasie.pl