Blog posts

Pizza z cukinii

Pizza z cukinii

Dania bez mięsa, Kolacja, Obiady, Przekąski

Pizza na cieście z cukinii, to idealny sposób na przygotowanie zdrowszej wersji tej popularnej przekąski. Ciasto składa się z cukinii, jajek, niewielkiej ilości mąki oraz parmezanu i mozzarelli. Smaki uzupełniliśmy klasycznym sosem pomidorowym oraz ulubionymi dodatkami. Kluczem do przygotowania tej pysznej pizzy jest usunięcie jak największej ilości płynu z cukinii, przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami na ciasto. Ta sprawdzona metoda zapewnia przyjemną chrupkość, zachowując przy tym świeży, skarmelizowany smak cukinii. Ten przepis, podobnie jak nasza cukinia z pieczarkami i cukinia faszerowana kurczakiem jest świetnym pomysłem na pyszny, letni obiad. Zobacz więc jak zrobić prostą pizzę z cukinii i spersonalizuj ją do swoich ulubionych kombinacji. Zapraszamy!

Pizza z cukinii


 

Pizza z cukinii 

Składniki: 

Na ciasto: 

  • średniej wielkości cukinia starta na dużych oczkach: 2 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • mąka pszenna BIO: 2 – 3 płaskie łyżki
  • starta mozzarella: 2 – 3 łyżki
  • sól: 1 łyżeczka

Dodatki: 

  • sos marinara: 2 łyżki
  • mozzarella kulka: 2 szt.
  • garść startego parmezanu
  • kilka oliwek
  • kilka pieczarek
  • suszone oregano: 1 łyżeczka
  • kilka plasterków chorizo, pepperoni lub salami
  • bazylia do dekoracji

Składniki na pizzę z cukinii możesz swobodnie dostosować do własnych upodobań smakowych. Ciasto bardzo łatwo zrobić też w wersji bezglutenowej, wykorzystując mąkę kukurydzianą, ryżową lub inny rodzaj ulubionej mąki bez glutenu.


Pizza z cukinii – przepis

Przygotowanie: 

Pierwszym krokiem do przygotowania pizzy z cukinii jest wykonanie ciasta. Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce do warzyw. Następnie przełóż na duże sitko i posyp solą. Odstaw na 15 – 20 minut. Następnie dobrze odsącz z nadmiaru wody. Dobrym sposobem jest również przełożenie startej cukinii na gazę i odciśnięcie wody poprzez wykręcenie.

Dobrze odciśniętą cukinię przełóż do miski, dodaj mąkę, roztrzepane jajka, sól i startą mozzarellę. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj papier pergaminowy, aby pasował do talerza do pieczenia pizzy lub do klasycznej blachy piekarnikowej. Papier posmaruj lekko oliwą. Przełóż ciasto i spłaszcz na cienki okrągły placek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz przez 14 – 16 minut, aż brzegi i wierzch pizzy zaczną brązowieć.

Wyjmij spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 °C. Rozprowadź cienką warstwę sosu marinara, posyp oregano, kawałkami mozzarelli, dodaj pokrojone w pasterki, podsmażone pieczarki, oliwki i plasterki kiełbasy.

Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj kolejne 10 – 12 minut, aż ser się roztopi. Pizzę udekoruj świeżą bazylią. Podawaj na gorąco z sosem czosnkowym.

Pizza z cukinii

Sprawdź też jak smakuje pizza na chlebku pita.

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz