Pizza na cieście z cukinii, to idealny sposób na przygotowanie zdrowszej wersji tej popularnej przekąski. Ciasto składa się z cukinii, jajek, niewielkiej ilości mąki oraz parmezanu i mozzarelli. Smaki uzupełniliśmy klasycznym sosem pomidorowym oraz ulubionymi dodatkami. Kluczem do przygotowania tej pysznej pizzy jest usunięcie jak największej ilości płynu z cukinii, przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami na ciasto. Ta sprawdzona metoda zapewnia przyjemną chrupkość, zachowując przy tym świeży, skarmelizowany smak cukinii. Ten przepis, podobnie jak nasza cukinia z pieczarkami i cukinia faszerowana kurczakiem jest świetnym pomysłem na pyszny, letni obiad. Zobacz więc jak zrobić prostą pizzę z cukinii i spersonalizuj ją do swoich ulubionych kombinacji. Zapraszamy!
Pizza z cukinii
Składniki:
Na ciasto:
- średniej wielkości cukinia starta na dużych oczkach: 2 szt.
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna BIO: 2 – 3 płaskie łyżki
- starta mozzarella: 2 – 3 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
Dodatki:
- sos marinara: 2 łyżki
- mozzarella kulka: 2 szt.
- garść startego parmezanu
- kilka oliwek
- kilka pieczarek
- suszone oregano: 1 łyżeczka
- kilka plasterków chorizo, pepperoni lub salami
- bazylia do dekoracji
Składniki na pizzę z cukinii możesz swobodnie dostosować do własnych upodobań smakowych. Ciasto bardzo łatwo zrobić też w wersji bezglutenowej, wykorzystując mąkę kukurydzianą, ryżową lub inny rodzaj ulubionej mąki bez glutenu.
Pizza z cukinii – przepis
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem do przygotowania pizzy z cukinii jest wykonanie ciasta. Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce do warzyw. Następnie przełóż na duże sitko i posyp solą. Odstaw na 15 – 20 minut. Następnie dobrze odsącz z nadmiaru wody. Dobrym sposobem jest również przełożenie startej cukinii na gazę i odciśnięcie wody poprzez wykręcenie.
Dobrze odciśniętą cukinię przełóż do miski, dodaj mąkę, roztrzepane jajka, sól i startą mozzarellę. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj papier pergaminowy, aby pasował do talerza do pieczenia pizzy lub do klasycznej blachy piekarnikowej. Papier posmaruj lekko oliwą. Przełóż ciasto i spłaszcz na cienki okrągły placek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz przez 14 – 16 minut, aż brzegi i wierzch pizzy zaczną brązowieć.
Wyjmij spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 °C. Rozprowadź cienką warstwę sosu marinara, posyp oregano, kawałkami mozzarelli, dodaj pokrojone w pasterki, podsmażone pieczarki, oliwki i plasterki kiełbasy.
Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj kolejne 10 – 12 minut, aż ser się roztopi. Pizzę udekoruj świeżą bazylią. Podawaj na gorąco z sosem czosnkowym.
Sprawdź też jak smakuje pizza na chlebku pita.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl