Blog posts

Pizzerinki z cukinii

Pizzerinki z cukinii

Przekąski, Warzywa

Łatwy w przygotowaniu przepis na letnią przekąskę z pieczarkami i mozzarellą, czyli bezglutenowe pizzerinki z cukinii z piekarnika. Idealny pomysł dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonej alternatywy dla pizzerinek na bazie klasycznego ciasta oraz dla wielbicieli cukinii. Ten przepis ma wszystkie smaki, które lubisz w pizzerinkach, ale tym razem zapieczone na pożywnych plastrach cukinii. To najlepszy przepis na mini pizze z cukinii z kilku powodów! Po pierwsze: świetnie smakuje, po drugie: jest bardzo pożywny i po trzecie: jego przygotowanie zajmie Ci nie dłużej niż 30 minut!

Przepis na mini pizze z cukinii, to kontynuacja naszego letniego krajobrazu pomysłów na dania z tym lubianym warzywem. Większość z nich, jak wegetariańska cukinia smażona w panierce, „mięsna” cukinia faszerowana kurczakiem oraz bezglutenowa cukinia z pieczarkami, to przepisy dobrze znane na polskich stołach. Podobnie zresztą jak placki z cukinii prezentują jej wielką uniwersalność, z której można wyczarować wszystko. Począwszy od prostej zupy z cukinii, aż na ketchupie z cukinii skończywszy. Idealna jako przystawka, przekąska, danie główne, a także w formie przetworów na zimę.

Mini pizza z cukinii, to zdrowsza alternatywa dla klasycznej pizzy. Niezależnie od tego, czy będzie to wieczór filmowy na kanapie, czy impreza, ten szybki, 6 składnikowy przepis sprawdzi się wówczas, gdy chcesz delektować się ciepłą przekąską z mniejszą ilością kalorii i węglowodanów. Cukiniowe kąski pizzowe, to może nieco mało poważana, ale wcale nie daremna obietnica tego, że przepisy na pyszne dania z warzyw nie muszą być nudne. Jeśli jesteś fanem cukinii, ten przepis z pewnością Ci się spodoba, a jeżeli nie przepadasz za warzywami, będziesz zaskoczony jakie to dobre!

Warto pamiętać o tym, że cukinia to warzywo o wysokiej zawartości wody ( 90 – 95 %). Aby zapobiec jej rozmoknięciu w piekarniku, należy się trzymać kilku zasad. Po pierwsze plasterki cukinii powinny mieć odpowiednią grubość (ok. 0,5 cm), co zapewni odpowiednią jakość pieczenia. Po drugie po pokrojeniu, a bezpośrednio przed ułożeniem na blasze, plastry należy osuszyć ręcznikiem papierowym. I po trzecie, cukinię należy wstawić do nagrzanego, a nie nagrzewającego się piekarnika, dzięki czemu pizzerinki cukiniowe odpowiednio szybko zapieką się z zewnątrz, a w środku cukinia pozostanie miękka. Zapraszamy na przepis!

Pizzerinki z cukinii


Pizzerinki z cukinii 

Składniki: 

  • średniej wielkości cukinia: 1 szt.
  • mozzarella w kawałku lub plasterkach: 100 – 120 g
  • kilka pieczarek
  • kiełbaski salami Pepperoni: 80 – 100 g
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • świeżo posiekany koperek: 1 łyżka

Pizzerinki z cukinii


Pizzerinki z cukinii – przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą też: deska do krojenia, nóż, tarka do warzyw oraz blacha piekarnikowa i papier do pieczenia.

Najlepiej sprawdzi się do tego przepisu cukinia o średniej wielkości. Zbyt duża cukinia nie dość, że będzie mieć grubą skórkę, to na dodatek sporo miąższu oraz pestek, które rozmokną podczas pieczenia. Z kolei na małej cukinii trudno będzie ułożyć potrzebne składniki.

Możliwości nadzienia tych pizzerinek są nieograniczone. Dodaj Pepperoni, boczek lub klasyczną kiełbasę. Mozzarellę możesz zastąpić dowolnym, dobrze roztapiającym się serem. Po prostu użyj składników, które akurat masz pod ręką.

Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć klasycznego ketchupu lub zastąpić go sosem Marinara.

Jak zrobić cukiniowe pizzerinki? 

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W czasie, gdy piekarnik się rozgrzewa, pokrój umytą i osuszoną cukinię na 0,5 cm plasterki. Grubsze plasterki pozostaną zbyt twarde, z kolei cieńsze będą po upieczeniu mieć tendencję do rozpadania się. Odrzuć te najcieńsze od strony łodygi oraz kwiatów.

Pepperoni lub inny rodzaj kiełbasek pokój na niewielkie kawałki. Jeśli masz mozzarellę w kawałku, zetrzyj ją na tarce, podobnie jak pieczarki.

Plastry cukinii ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Na każdy plasterek nanieś niewielką ilość sosu pomidorowego lub ketchupu. Dodaj trochę startych pieczarek, nieco mozzarelli lub innego wybranego sera oraz na wierzch po dwa – trzy kawałeczki Pepperoni. Każdy plaster cukinii posyp odrobiną koperku.

Pamiętaj o tym, że to są „mini pizze” i nie należy ich przeciążać. Jeśli nałożysz zbyt dużo składników, wszystko się zsunie.

Cukinię wstaw do nagrzanego piekarnika na półkę wyżej niż środek. Mini pizze z cukinii pieczemy ok. 8 – 10 minut, aż ser się rozpuści, kiełbasa przypiecze, a cukinia zmięknie.

Podawaj na ciepło jako przystawkę, przekąskę lub lekkie danie danie z piekarnika.

Zobacz również, jak smakuje cukinia z mięsem mielonym i ryżem.

Smacznego!

Pizzerinki z cukinii

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz