Placek ziemniaczany z kotletem schabowym oraz kapustą zasmażaną z pieczarkami, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Klasyczne składniki w nietuzinkowym zestawieniu, tworzą bez wątpienia wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami.
Jest to bez wątpienia jedno z lepszych połączeń smakowych ze swojskich składników, jakie mieliśmy okazję zrobić. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony ŚLĄSKIE SMAKI. Koncepcja połączenia prostych, bardzo polskich produktów w zaprezentowany sposób bardzo nas zaintrygowała. Po przygotowaniu danie okazało się wyjątkowo pyszne i niezwykle aromatyczne. Mamy nadzieję, że Wam również się spodoba i zwycięży smak, a nie tylko liczenie kalorii. Zapraszamy na przepis!
Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami
Składniki:
Na 4 porcje:
Placki ziemniaczane:
- ziemniaki: 0,5 kg
- cebula: 1 szt.
- jajko: 1 szt.
- sól: 1/3 łyżeczki
- czarny pieprz: 1/4 łyżeczki
Kapusta zasmażana:
- kapusta: mała główka
- pieczarki: 150 g
- słonina: 150 g
- marchew: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- mąka: 1 łyżka
- ulubione przyprawy
Kotlety schabowe:
- schab: 4 kotlety
- bułka tarta
- mąka
- jajka
- smalec do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami
Przygotowanie:
Kotlety ze schabu rozbijamy, a następnie przez godzinę marynujemy w roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu.
Przygotowujemy i smażymy tradycyjne placki ziemniaczane, mając na uwadze, żeby były nieco większe od kotletów schabowych.
Kapustę przygotowujemy według tego PRZEPIS – u. Dodajemy do niej zrumienione na patelni grzyby.
Kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło.
INNE NASZE PROPOZYCJE NA SWOJSKIE DANIA:
STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE
ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA
Życzymy smacznego!