Blog posts

Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami

Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami

Grzyby, Kurczak, Obiady, Wieprzowina, Z patelni, Ziemniaki

Placek ziemniaczany z kotletem schabowym oraz kapustą zasmażaną z pieczarkami, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Klasyczne składniki w nietuzinkowym zestawieniu, tworzą bez wątpienia wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami.

Jest to bez wątpienia jedno z lepszych połączeń smakowych ze swojskich składników, jakie mieliśmy okazję zrobić. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony ŚLĄSKIE SMAKI. Koncepcja połączenia prostych, bardzo polskich produktów w zaprezentowany sposób bardzo nas zaintrygowała. Po przygotowaniu danie okazało się wyjątkowo pyszne i niezwykle aromatyczne. Mamy nadzieję, że Wam również się spodoba i zwycięży smak, a nie tylko liczenie kalorii. Zapraszamy na przepis!

Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i ziemniakami


Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami

Składniki:

Na 4 porcje: 

Placki ziemniaczane:

  • ziemniaki: 0,5 kg
  • cebula: 1 szt.
  • jajko: 1 szt.
  • sól: 1/3 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1/4 łyżeczki

Kapusta zasmażana:

  • kapusta: mała główka
  • pieczarki: 150 g
  • słonina: 150 g
  • marchew: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • mąka: 1 łyżka
  • ulubione przyprawy

Kotlety schabowe:

  • schab: 4 kotlety
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajka
  • smalec do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami


Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami 

Przygotowanie: 

Kotlety ze schabu rozbijamy, a następnie przez godzinę marynujemy w roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu.

Przygotowujemy i smażymy tradycyjne placki ziemniaczane, mając na uwadze, żeby były nieco większe od kotletów schabowych.

Kapustę przygotowujemy według tego PRZEPIS – u. Dodajemy do niej zrumienione na patelni grzyby.

Kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło.

INNE NASZE PROPOZYCJE NA SWOJSKIE DANIA:

ŚWIEŻONKA

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA

PIEROGI Z BIAŁYM SEREM

Życzymy smacznego!

Placek ziemniaczany z kotletem schabowym i pieczarkami

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.