Blog posts

Placki jogurtowe z truskawkami

Placki jogurtowe z truskawkami

Desery, Dla dzieci, Kolacja, Naleśniki i placki, Śniadanie

Prosty sposób na pyszną, słodką przekąskę, czyli placki jogurtowe z truskawkami. Delikatne, miękkie i szybkie w przygotowaniu uniwersalne placuszki, które możesz przygotować również z innymi owocami. Idealny przepis dla tych, którzy lubią rozpocząć dzień z odrobiną energii oraz dobrego smaku! Doskonały pomysł zarówno na śniadanie, jak również deser dla dzieci. Podawaj na gorąco z cukrem pudrem, świeżymi owocami, truskawkowym jogurtem lub syropem klonowym.

Adaptacji przepisu na szybkie i łatwe placuszki jogurtowe z truskawkami jest mnóstwo. Dziś proponujemy wersję na jogurcie naturalnym, chociaż czasem zdarza nam się przygotować te pyszne placki z jogurtem greckim lub jogurtem truskawkowym. O ile jednak wersja pierwsza wymaga dodania mniej mąki, ponieważ jogurt grecki jest gęsty, o tyle w drugim przypadku mąki trzeba dodać nieco więcej, a z uwagi na to, że jogurt truskawkowy sam w sobie jest już słodki, cukru należy dodać nieco mniej.

Jogurtowe placuszki z truskawkami mogą posłużyć jako idealny pomysł na pyszne śniadanie, podobnie jak nasza owsianka na mleku i jogurcie w czterech doskonałych wersjach, czy pyszne francuskie tosty na słodko. To coś więcej niż klasyczne naleśniki, płatki śniadaniowe lub grzanki. Kluczowym pozostaje tylko wybór owoców, z którymi możesz te placki przygotować. I tu trzeba przyznać, że wybór może być naprawdę duży, a możliwość adaptacji przepisu również nie mała!

Być może pamiętasz nasze racuchy drożdżowe z truskawkami, które są wręcz obowiązkowym punktem na kulinarnej mapie wiosennych słodkości z owocami. Równolegle z naszym przepisem na delikatne i wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami oraz ciasto widelcem mieszane z owocami tworzą garść prostych pomysłów na wiosenno – letnie desery. Zapraszamy zatem do naszej kuchni i przygotujmy razem delikatne placki z jogurtu z truskawkami!

Placki jogurtowe z truskawkami


Placki jogurtowe z truskawkami 

Składniki:

Na ciasto:

  • mąka pszenna: 1 i 1/3 szklanki
  • jogurt naturalny: 250 g
  • jajka: 2 szt.
  • olej: 2 łyżki
  • cukier: 2 łyżki
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • odrobina soli

Oraz:

  • truskawki: 200 g
  • olej do smażenia

Placki jogurtowe z truskawkami


Placki jogurtowe z truskawkami przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania placków jogurtowych oprócz w/w składników, będziesz potrzebować sitko, miskę, miotełkę do mieszania oraz dużą patelnię. Odpowiednie będą również ręczniki papierowe do osuszenia placuszków z nadmiaru tłuszczu.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw dokładnie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Truskawki dobrze osusz, a następnie pokrój w plasterki.

Aby przygotować ciasto na placki jogurtowe, najpierw bardzo dokładnie wymieszaj przy pomocy miotełki wszystkie mokre składniki. Dodaj sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj mąkę, mieszając tylko do momentu gdy mąka się wchłonie. Masę odstaw na ok. 10 minut.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na średniej mocy palnika wlewaj ciasto przy pomocy łyżki. Zazwyczaj stosujemy zasadę: jedna łyżka ciasta – jeden placek. Jednak jeśli chcesz, wielkość placków możesz dostosować do siebie i zwiększyć ilość nakładanego ciasta.

Patelnię przykryj pokrywką. Dzięki temu placuszki lepiej wyrosną. Kiedy ciasto na plackach wyraźnie wyrośnie, ułóż na nich plasterki truskawek. Warto pamiętać, aby nie nakładać ich zbyt dużo, ponieważ placki rozmokną. Naszym zdaniem 4 – 5 plasterków, to wystraczająca ilość. Przy pomocy łopatki placki przewróć ostrożnie na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 – 3 minuty już bez przykrywki. W ten sam sposób postępuj z resztą ciasta.

Placuszki przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim wystygnięciu podawaj posypane cukrem pudrem. Placki możesz również zamiennie polać syropem klonowym lub podać na przykład z bitą śmietaną.

Jeśli chcesz zrobić placki bez nabiału, użyj jogurtu migdałowego, jeżeli w wersji bezglutenowej, użyj swojej ulubionej mąki.

W ten sam sposób możesz przygotować placuszki jogurtowe z innymi owocami.

Ciasto na jogurtowe placuszki możesz bez problemu wykonać wieczorem i przechować w lodówce lub chłodnym miejscu. Jeśli chcesz skorzystać z tej opcji, pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki nieco wcześniej. Powinno przed smażeniem nabrać pokojowej temperatury.

Jeśli zostały Ci placuszki, przechowuj je w lodówce nie dłużej niż do dwóch dni. Przed podaniem podgrzej placki w piekarniku lub na suchej patelni, aby odzyskały nieco świeżości.

Zobacz również przepis na knedle z truskawkami i serem.

Smacznego!

Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl 

Placki jogurtowe z truskawkami

 

Napisz komentarz