Wypasione placki z cukinii z wędzonym boczkiem to nasza propozycja na pyszne wykorzystanie tego smacznego warzywa. Podrasowaliśmy nieco klasyczny przepis na placki z cukinii, dodając do niego wędzony boczek i starty żółty ser. W ten sposób powstały aromatyczne, pełne smaku i bardzo sycące placki.
Boczek to jeden z naszych ulubionych dodatków do makaronu, ryżu, ziemniaków i placków między innymi ziemniaczanych. Do placków z cukinii dodaliśmy go po raz pierwszy i rezultat przeszedł nasze oczekiwania. Z pewnością nie jest to wegetariański obiad 😉. Ale placki z cukinii to danie swojskie, wręcz klasyka smaków z domu rodzinnego. W wersji bez boczku i sera są bez wątpienia mniej kaloryczne, ale wtedy to już tylko cukinia, mąka i jajko. A my chcieliśmy je nieco „dowartościować” 😊
Jeśli nie obawiasz się więc kilku kalorii więcej, zapraszamy na ten prosty przepis na szybki obiad. Jeśli ktoś z Was ma swoje ulubione dodatki do placków z cukinii, to podzielcie się z nami tymi pomysłami. Zapraszamy do komentarzy pod postem lub na naszym Facebook.
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Składniki: (na ok. 7 placków)
- 2 średnie cukinie
- 15 dag wędzonego boczku
- 10 – 15 dag żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonego lub świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Wykonanie:
1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i przekładamy na sitko. Zostawiamy na 10 – minut, żeby puściła sok.
2. Ser ścieramy na tarce, natomiast boczek kroimy w drobną kostkę.
3. Cukinię bardzo dokładnie odciskamy i mieszamy z boczkiem oraz serem. Dodajemy mąkę, jajko i koperek. Wszystkie składniki doprawiamy i dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy dwie łyżki ciasta i formujemy niewielkie placki. Wolno smażymy na złoty kolor z obu stron. Ważna uwaga: placki obracamy za pomocą łopatki, ponieważ ciasto jest dość delikatne.
5. Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
Smacznego!