Blog posts

Placki ziemniaczane ze śledziem

Placki ziemniaczane ze śledziem

Kolacja, Obiady, Przekąski, Ryby, Święta, Ziemniaki

Pyszne połączenie dwóch tradycyjnych dań, czyli placki ziemniaczane ze śledziem w sosie śmietanowo – koperkowym. To godny uwagi pomysł na niebanalne podanie tradycyjnego matiasa na obiad lub kolację. Zestawienie tych dwóch smaków może wydać się mocno niekonwencjonalne, ale smakuje naszym zdaniem co najmniej dobrze 🙂 Jeśli szukasz więc pomysłu na pyszny, postny obiad, zobacz koniecznie nasz przepis na placki ziemniaczane ze śledziem!

Z podanych składników przygotujesz 5 porcji

Placki ziemniaczane ze śledziem


Placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki: 

Placki: 

  • ziemniaki mączne: 1/2 kg
  • jajka: 1 szt.
  • mała cebula
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos śmietanowo – koperkowy: 

  • śmietana 18 %: 4 łyżki
  • mała cebulka
  • korniszon: 1 szt.
  • posiekany koperek: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Oraz:

  • płaty śledziowe solone: 5 szt.

Placki ziemniaczane ze śledziem


Placki ziemniaczane ze śledziem

Przygotowanie: 

Płaty śledziowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do wymoczenia. Warto w tym czasie dwa – trzy razy zmienić wodę na świeżą. Następnie śledzie wyjmujemy i osuszamy na ręcznikach papierowych.

Obrane, umyte ziemniaki ścieramy na tarce. Połowę na dużych i połowę na małych oczkach.

Starte ziemniaki przekładamy na sito, które umieszczamy na garnku. Odciskamy ziemniaki i przekładamy do miski. Płyn zostawiamy, aby uzyskać skrobię.

Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Skrobię, która się osadziła na dnie po zlaniu wody z garnka dodajemy również do ziemniaków. Dokładnie mieszamy składniki.

Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor placki nieco grubsze niż klasyczne.

Osuszamy na ręcznikach papierowych.

Śmietanę przekładamy do miseczki i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojonego w kostkę korniszona. Następnie dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na każdy ciepły placek kładziemy po jednym filecie ze śledzia oraz polewamy odrobiną sosu. Danie można udekorować krążkami czerwonej cebuli. Najlepiej smakuje na ciepło!

Zobacz też przepis na śledzie z cebulką i żurawiną oraz śledzie z kolorowym pieprzem. Polecamy też nasze pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie. Pyszne są również śledzie w sosie musztardowym.

Życzymy smacznego!

Placki ziemniaczane ze śledziem

Placki ziemniaczane ze śledziem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.