Miękkie, pachnące, takie, które zawsze się udają, czyli puszyste pączki smażone na smalcu. Sprawdzony przepis na klasyczne domowe pączki, które możesz przełożyć dżemem, bitą śmietaną lub kremem. Możesz je również zostawić bez nadzienia i też będą pyszne. Internet jest wręcz zalany przepisami na pączki według receptury prababci, babci, mamy, cioci, ze starej gazety, archiwalne itd. itp. Wielokrotnie w tych przepisach prababcia smaży pączki na oleju kokosowym, więc podchodziłbym do nich z dużą rezerwą😉. U mnie w domu od kiedy pamiętam przygotowywało się pączki zawsze według tego przepisu i były rewelacyjne. I zawsze smażone tylko i wyłącznie na smalcu.
PUSZYSTE PĄCZKI SMAŻONE NA SMALCU
Składniki:
- mąka uniwersalna: 0,5 kg
- mleko ciepłe: 250 ml
- masło: 100 g
- żółtka: 4 szt.
- cukier: 1 łyżka
- cukier waniliowy: 2 łyżki
- drożdże świeże: 50 g
- spirytus: 2 łyżki
- szczypta soli
- smalec: 1 -1,2 kg
- ziemniaki obrane: 3 szt.
Oraz:
- cukier puder
- ręczniki papierowe
PUSZYSTE PĄCZKI SMAŻONE NA SMALCU
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Przesiewamy mąkę, możemy to zrobić nawet dwukrotnie, wtedy lepiej ją napowietrzymy.
3. Do lekko ciepłego mleka dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy, drożdże i trzy łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
4. Następnie dodajemy żółtka, sól, resztę mąki i spirytus. Wszystko chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy masło, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy żeby wyrosło.
5. Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto, które kilka razy przerabiamy i rozklepujemy na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawamy krążki i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut, żeby wyrosły.
6. Smażymy na gorącym tłuszczu, stroną „od spodu” do góry. Pierwszą stronę smażymy pod przykryciem. Jeżeli zauważymy, że tłuszcz ma zbyt wysoką temperaturę (pączki zbyt szybko się rumienią), wrzucamy połowę surowego ziemniaka. Taki zabieg obniży temperaturę tłuszczu.
Dobrze usmażone pączki poznajemy po tym, że mają tzw. ring. To znaczy, że ciasto było dobrze wyrobione, a temperatura tłuszczu odpowiednia.
Usmażone pączki wykładamy na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub po przekrojeniu nadziewamy ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Iwona
15 października 2020 at 11:44 amCo z ziemniakami?
KuchniaNaWypasie
15 października 2020 at 1:36 pmCytuję „Jeżeli zauważymy, że tłuszcz ma zbyt wysoką temperaturę (pączki zbyt szybko się rumienią), wrzucamy połowę surowego ziemniaka. Taki zabieg obniży temperaturę tłuszczu.”