Blog posts

Puszyste placki ziemniaczane

Puszyste placki ziemniaczane

Obiady, Przekąski, Z patelni, Ziemniaki

Chrupiące brzegi i puchaty, mięciutki środek, to puszyste placki ziemniaczane z ubitym białkiem. Najważniejszą cechą tych placków jest odlanie wody z tartych ziemniaków oraz dodanie do nich ubitych białek. To właśnie białka powodują, że placki są „pucołowate” w środku, ale bardzo chrupiące na zewnątrz. Działa to bardzo podobnie jak w przypadku pieczenia bezy. Placki ziemniaczane przygotowane według tego przepisu, to naprawdę jedne najlepszych jakie jedliśmy.

Zachęcamy Was do sprawdzenia innych naszych pomysłów na ziemniaki. Min. na tarte ziemniaki w foremkach z pysznym nadzieniem z kurczaka, najchętniej oglądane na naszym blogu ziemniaki czosnkowe z piekarnika, czy też pyszne kluski stalowe łyżką kładzione.

Zapraszamy więc na przepis na te wyjątkowo smaczne placki i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Placki ziemniaczane z ubitym białkiem to doskonały kompromis dla smakoszy placków spieczonych oraz tych, którzy wolą bardziej pulchne 😉. Jedni i drudzy znajdą w nich z pewnością coś dla siebie!

Puszyste placki ziemniaczane 


Puszyste placki ziemniaczane 

Składniki:

  • ziemniaki: 1 kg
  • białka jajek: 4 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Puszyste placki ziemniaczane 


Puszyste placki ziemniaczane

Wykonanie:

1. Ziemniaki obierz i umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Połowę zetrzyj na dużych pazurkach, a drugą na drobnych. Na drobnych zetrzyj również cebulę. Lekko posól i zostaw na ok. 5 minut.

2. Starte ziemniaki przełóż na sito i odciśnij płyn do miski. Poczekaj, aż skrobia osiądzie na dnie, a następnie zlej delikatnie wodę i dodaj skrobię do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

3. Oddziel białka od żółtek, uważając, aby żółtko nie dostało się do białek, ponieważ piana się wówczas nie ubije. Mikserem lub blenderem ubij białka na sztywną masę.

4. Dodaj ubitą pianę z białek do startych ziemniaków i delikatnie wymieszaj.

5. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Po zdjęciu z patelni, placki ziemniaczane połóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły ewentualny nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Puszyste placki ziemniaczane 

Puszyste placki ziemniaczane 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *