Pyszna domowa ciabatta
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu domowa ciabatta – bez wyrabiania, według przepisu, z którym na pewno każdy sobie poradzi. Naprawdę niewiele czasu i wysiłku trzeba, żeby zrobić w domu to pyszne, włoskie pieczywo. Bez wątpienia doskonałe na śniadanie i kanapkę do pracy!
Ciabatta to bułka, która w Polsce staje się coraz bardziej popularna i gości w związku z tym na naszych stołach też coraz częściej. Czas więc na pyszną i szybką ciabattę od Kuchni Na Wypasie 😎
Pyszna domowa ciabatta skład:
- 250 gram mąki pszennej uniwersalnej
- 220 ml wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
Pyszna domowa ciabatta przepis:
1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, połowę mąki i sól. Wyrabiamy mikserem ok. 5 minut.
2. Wsypujemy resztę mąki i mieszamy łyżką 2 – 3 minuty. Jeśli ktoś chce, żeby ciasto nie kleiło się do miski, może je posmarować łyżką oleju. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przerabiamy łyżką ok. 1 minuty i zostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wąską blaszkę (14/34) wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Bezpośrednio z miski ciasto przekładamy do foremki. Wyrównujemy łyżką powierzchnię. Jeśli chcemy mieć dwie mniejsze bułki, należy przedzielić foremkę papierem. Posypujemy wierzch mąką i przykrywamy ściereczką na ok 20 minut.
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok 20 – 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika, razem z papierem wyjmujemy na kratkę i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 20 minut.
Bułki są tak dobre, że zawsze robimy z podwójnej porcji.
Inne nasze pieczywo