Blog posts

Pyszna przystawka z pomidorów i bakłażana

Pyszna przystawka z pomidorów i bakłażana

Kolacja, Przekąski, Śniadanie

Szybka i bardzo prosta, ale przede wszystkim pyszna przystawka z pomidorów i bakłażana. Doskonały pomysł na przekąskę, lekką kolację lub podwieczorek. Wydrążony pomidor, którego wnętrze wypełnia lekki krem z pachnącego twarożku i ulubionych ziół. Wszystko uzupełnione przyjemnym aromatem smażonego bakłażana. To godny uwagi zestaw również na przystawkę imprezową, ponieważ wygląda równie dobrze, jak smakuje.

Pomysł na tę wyjątkową przystawkę nie jest nasz. Wpadł nam swego czasu w oczy gdzieś na internetach. Pomidory w tym wydaniu wyjątkowo nam się spodobały i dlatego postanowiliśmy po lekkich modyfikacjach zamieścić przepis na blogu. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu, bo z pewnością kuszą wyglądem. A jeśli chodzi o smak, to już każdy osobiście musi sprawdzić na własnych kubkach 😊.

Zapraszamy więc na ten prosty przepis i zachęcamy do komentarzy na naszym Facebook oraz pod postem. Życzymy przyjemności nie tylko z jedzenia tej pysznej przystawki, ale również z krzątania się po kuchni w trakcie jej przygotowywania. 

Pyszna przystawka z pomidorów i bakłażana

Składniki:

  • 5 średniej wielkości pomidorów
  • 1 średni bakłażan
  • serek kremowy 150 gr.
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ulubionych ziół (bazylia, koperek, pietruszka)
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Pyszna przystawka z pomidorów i bakłażana 

Wykonanie:

1. Serek mieszamy z rozgniecionym czosnkiem oraz drobno posiekanymi ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły.

2. Umytego i wysuszonego bakłażana przecinamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w 3 – 4 mm plasterki. 

3. Na dużej patelni roztapiamy masło i smażymy plasterki z jednej strony na dużym ogniu ok 30 sekund, a następnie obracamy i dosmażamy nieco krócej, bo jakieś 15 – 20 sekund z drugiej strony. Każdą partię po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe.

4. Pomidory myjemy, ucinamy górę na wysokości mniej więcej 3/4. Usuwamy z wnętrza cały miąższ, pozostawiając tylko ścianki. 

5. Pomidory nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. 

6. Plasterki z bakłażana układamy tak, żeby lekko za siebie zachodziły, a następnie dolną ich część smarujemy serkiem. Delikatnie rolujemy formując różę i wkładamy do pomidora. Z każdym następnym robimy dokładnie tak samo.

Smacznego! 

Przystawka z pomidorów i bakłażana


 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *