Blog posts

Roladki z piersi kurczaka

Roladki z piersi kurczaka

Kurczak, Obiady

Super soczyste mięso z szynką i serem, czyli pyszne roladki z piersi kurczaka. Filet w tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczny. Po rozkrojeniu chrupiącej panierki docieramy do bardzo wilgotnego mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Pachnąca wędzona szynka i ser dopełniają fantazji smaków. To bez wątpienia świetny pomysł na danie główne, ale też doskonale sprawdzi się jako bardzo estetyczna przystawka.

Szynka i ser gruyère w oryginalnej wersji Cordon bleu zawijane były w sznycel cielęcy. Jakiś czas potem pojawiła się wersja z mięsem z kurczaka. Kotlet ten stał się dzięki temu o wiele bardziej popularny, jednak dużo stracił ze swego pierwotnego, wręcz królewskiego charakteru. Pomijając już inne zawiłości gastronomiczne, z jakimi musi zmagać się ten pyszny kotlet aby obronić swoje pochodzenie, warto przygotować go chociaż w tej ekonomicznej wersji.

Roladki z fileta kurczaka to jedna z wielu propozycji na mięso drobiowe, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Z pewnością zainteresuje Cię przepis na pysznego kurczak Marengo w doskonałym sosie, a także nasz kurczak pieczony w piwie pszenicznym. Polecamy też pomysł na pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym z koperkiem. Serdecznie zapraszamy na przepis. 

Zapraszamy też do komentarzy na naszym Facebook lub pod postem.

Roladki z piersi kurczaka - eskalopki


Roladki z piersi kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 niewielkie kawałki żółtego sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • masło klarowane
  • folia spożywcza

Roladki z piersi kurczaka - eskalopki


Roladki z piersi kurczaka 

Przygotowanie:

 Mięso przecinamy wzdłuż na pół, a następnie każdy element rozbijamy na cienki płat.

 Oprószamy solą i pieprzem, na każdy płat kładziemy plasterek szynki. Na krawędzi każdej porcji kładziemy kawałek sera i rolujemy.

 Każdą roladkę zawijamy w folię spożywczą, końcówki skręcamy „jak cukierek” i wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby mięso się zależało.

 Na patelni rozgrzewamy masło. Odwinięte z folii roladki obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy wolno na gorącym maśle na złoty kolor.

Życzymy smacznego!

Roladki z piersi kurczaka - eskalopki

Napisz komentarz