Blog posts

Pyszne roladki z piersi kurczaka

Pyszne roladki z piersi kurczaka

Kurczak, Obiady

Super soczyste mięso z szynką i serem, czyli pyszne roladki z piersi kurczaka. Filet w tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczny. Po rozkrojeniu chrupiącej panierki docieramy do bardzo wilgotnego mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Pachnąca wędzona szynka i ser dopełniają fantazji smaków. To bez wątpienia świetny pomysł na danie główne, ale też doskonale sprawdzi się jako bardzo estetyczna przystawka. 

Szynka i ser gruyère w oryginalnej wersji Cordon bleu zawijane były w sznycel cielęcy. Jakiś czas potem pojawiła się wersja z mięsem z kurczaka. Kotlet ten stał się dzięki temu o wiele bardziej popularny, jednak dużo stracił ze swego pierwotnego, wręcz królewskiego charakteru. 

Pomijając już inne zawiłości gastronomiczne, z jakimi musi zmagać się ten pyszny kotlet aby obronić swoje pochodzenie, warto przygotować go chociaż w tej ekonomicznej wersji. Serdecznie zapraszamy na przepis. 

Zapraszamy też do komentarzy na naszym Facebook lub pod postem. 

Pyszne roladki z piersi kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 niewielkie kawałki żółtego sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • masło klarowane
  • folia spożywcza

Pyszne roladki z piersi kurczaka 

Wykonanie:

1. Mięso przecinamy wzdłuż na pół, a następnie każdy element rozbijamy na cienki płat.

2. Oprószamy solą i pieprzem, na każdy płat kładziemy plasterek szynki. Na krawędzi każdej porcji kładziemy kawałek sera i rolujemy. 

3. Każdą roladkę zawijamy w folię spożywczą, końcówki skręcamy „jak cukierek” i wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby mięso się zależało.

4. Na patelni rozgrzewamy masło. Odwinięte z folii roladki obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy wolno na gorącym maśle na złoty kolor. 

Smacznego! 

Roladki z piersi kurczaka - eskalopki


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *