Blog posts

Racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami

Ciasta i desery, Kolacja, Obiady, Przekąski, Śniadanie

Swojskie, tradycyjne racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne placuszki znane w każdym polskim domu. Co tu dużo tłumaczyć, każdy z nas wie, że trudno się im oprzeć. Lubią je mali i duzi. Bez wątpienia są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. A zapach podczas smażenia powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy pierwsze z nich zdejmiemy z patelni!

U mnie w domu racuchy z jabłkami pojawiały się bardzo często z racji tego, że były przez nas bardzo lubiane. Co więcej, były to bardzo ekonomiczne placki, tym bardziej, że jabłka i mleko znajdowały się „w podwórku” 🙂 

Przypominamy więc przepis na proste, pyszne, puszyste racuszki drożdżowe, na które bez wątpienia przyjdzie niejednemu z Was dziś ochota 🙂 Polecamy i zapraszamy!

Zobacz też nasze pyszne zapiekanki z chleba tostowego 🙂

RACUCHY – PAMPUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

RACUCHY – PAMPUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Wykonanie:

1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże (świeże), cukry oraz 4 łyżki mąki. Następnie mieszamy wszystkie składniki, aż zaczną pracować. 

2. Po ok 30 minutach do zaczynu dodajemy jajka, sól i partiami wsypujemy mąkę. Następnie mieszamy łyżką lub mikserem ok 5 minut. Dodajemy drobno pokrojone jabłka oraz olej. Na koniec delikatnie mieszamy łyżką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 4 – 5 cm). Maczamy łyżkę w wodzie, nabieramy porcję ciasta i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy do osuszenia na ręczniki papierowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

Racuchy - pampuchy drożdżowe z jabłkami


Oceń wpis

1 Comment

  1. Czakos.pl
    28 września 2020 at 13:44
    Reply

    Racuchy , to raj dla podniebienia .Dużo jabłek mam w ogrodzie , więc będą robione dość często .Fajny ,szybki i skuteczny przepis .

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis