Swojskie, tradycyjne racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne placuszki znane w każdym polskim domu. Co tu dużo tłumaczyć, każdy z nas wie, że trudno się im oprzeć. Lubią je mali i duzi. Bez wątpienia są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. A zapach podczas smażenia powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy pierwsze z nich zdejmiemy z patelni!
U mnie w domu racuchy z jabłkami pojawiały się bardzo często z racji tego, że były przez nas bardzo lubiane. Co więcej, były to bardzo ekonomiczne placki, tym bardziej, że jabłka i mleko znajdowały się „w podwórku” 🙂
Przypominamy więc przepis na proste, pyszne, puszyste racuszki drożdżowe, na które bez wątpienia przyjdzie niejednemu z Was dziś ochota 🙂 Polecamy i zapraszamy!
Zobacz też nasze pyszne zapiekanki z chleba tostowego 🙂
RACUCHY – PAMPUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 350 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
RACUCHY – PAMPUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Wykonanie:
1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże (świeże), cukry oraz 4 łyżki mąki. Następnie mieszamy wszystkie składniki, aż zaczną pracować.
2. Po ok 30 minutach do zaczynu dodajemy jajka, sól i partiami wsypujemy mąkę. Następnie mieszamy łyżką lub mikserem ok 5 minut. Dodajemy drobno pokrojone jabłka oraz olej. Na koniec delikatnie mieszamy łyżką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 4 – 5 cm). Maczamy łyżkę w wodzie, nabieramy porcję ciasta i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy do osuszenia na ręczniki papierowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Czakos.pl
28 września 2020 at 13:44Racuchy , to raj dla podniebienia .Dużo jabłek mam w ogrodzie , więc będą robione dość często .Fajny ,szybki i skuteczny przepis .