Blog posts

Rolada schabowa z mięsem mielonym

Rolada schabowa z mięsem mielonym

drugie danie, Obiady, Święta, Wieprzowina, Z piekarnika

Mięciutka rolada schabowa z piekarnika, faszerowana mięsem mielonym. Przepis na nasz schab rolowany jest bardzo uniwersalny. Rolada ze schabu faszerowana mielonym sprawdzi się idealnie zarówno jako pieczeń na niedzielny obiad oraz jako wędlina na kanapki. Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne mięso ze schabu, wręcz rozpływa się w ustach. W przepisie znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zwinąć roladę ze schabu? oraz Jak upiec roladę ze schabu?

Rolada schabowa pieczona to propozycja dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad świątecznym obiadem. Bez wątpienia godny uwagi pomysł na ugoszczenie bliskich. Tym bardziej, że rolada schabowa faszerowana nie jest trudna w przygotowaniu. A pięknie podana, z pewnością będzie ozdobą stołu.

Rolada ze schabu z mięsem mielonym jest jednym z popularniejszych sposobów przygotowania schabu pieczonego. Jako mięso gorące, jest soczyste i delikatne. Idealne jako danie obiadowe. Jako wędlina pachnące i kruche, po prostu pyszny domowy dodatek do pieczywa. Nie tylko na śniadanie lub kolację, a również do pracy.

Rolada schabowa przepis, który z pewnością warto wypróbować. Polecamy również inne nasze pomysły na schab, jak np. pyszne roladki schabowe z piekarnika. Oraz kotlety z dwóch rodzajów mięsa mielonego, czyli kotlety marmurkowe. Zobacz również przepis na aromatyczną roladę boczkową z piekarnika.

Rolada schabowa z mięsem mielonym


Rolada schabowa z mięsem mielonym 

Składniki: 

Schab: 

  • schab wieprzowy: ok. 1,5 kg

Nadzienie: 

  • mięso mielone wieprzowe: 0,5 kg
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 3 ząbki
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1,5 łyżeczki
  • czarny pieprz: 0,5 łyżeczki
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • słodka papryka: 1 płaska łyżka
  • kwaśna gęsta śmietana: 3 łyżki
  • rosół: 80 ml
  • jajka: 2 szt.

oraz

  • siatka masarska lub nić do wiązania
  • 1 łyżka domowego smalcu
  • cebula dymka: 3 – 4 szt.
  • czosnek: 3 ząbki
  • liść laurowy: 3 szt.
  • ziele angielskie: 3 ziarna
  • kolorowy pieprz: 1 łyżka
  • gałązka rozmarynu

Rolada schabowa z mięsem mielonym


 

Rolada schabowa z mięsem mielonym

Przygotowanie: 

Jak zrobić roladę ze schabu?

Cebulę ścieramy na tarce, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z pozostałymi składnikami nadzienia oprócz jajek. Bardzo dobrze wszystko wyrabiamy. Masa musi być bardzo wyraźna w smaku, ponieważ aromat tych przypraw zbierze również podczas pieczenia schab. Na koniec wbijamy jajka i ponownie dokładnie wyrabiamy.

Na całej długości schabu wykonujemy ostrym nożem nacięcie na głębokość ok. 1 cm. Następnie cały czas utrzymując poziom 1 cm, nacinamy mięso w taki sposób, jakbyśmy próbowali je rozwinąć. Tniemy tak, aż powstanie jednolity płat. Przykrywamy folią spożywczą i tłuczkiem rozbijamy ewentualne nierówności.

schab

Na tak przygotowanym schabie rozprowadzamy nadzienie. (Warstwa farszu nie może być zbyt duża, ponieważ rolada pęknie nam w trakcie pieczenia) Schab zwijamy dość ciasno w roladę. Pamiętajmy, by warstwa zewnętrzna schabu sprzed rozkrojenia, była również warstwą zewnętrzną rolady.

rolada

Układamy roladę łączeniem do spodu i szczelnie owijamy sznurkiem lub wkładamy do siatki.

Na patelni rozgrzewamy smalec. Roladę obsmażamy z każdej strony, zaczynając od strony z łączeniem.

Roladę przekładamy do naczynia do zapiekania. Do naczynia dodajemy dymkę, czosnek wraz z łupiną oraz liść, ziele, kolorowy pieprz i gałązkę rozmarynu.

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez ok. 1,40 – 2 godzin. Pod koniec pieczenia, kontrolujemy stopień przypieczenia mięsa, aby się zbyt mocno nie przypiekł. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze roladę w zamkniętym naczyniu.

Jeśli posłuży jako pieczeń do obiadu, podajemy na gorąco. Idealnie smakuje z sosem grzybowym, chrzanowym lub musztardowym.

Jeżeli przewidujemy roladę do spożycia na zimno, po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Życzymy smacznego!

Rolada schabowa z mięsem mielonym

 

2 Comments

  1. Rolada schabowa
    28 marca 2021 at 16:15
    Reply

    Polecam! Smaczna rolada! Chociaż upiekłam w rękawie w garnku! 😋

    • KuchniaNaWypasie
      28 marca 2021 at 17:45

      Każdy sposób jest dobry 🙂
      Najważniejszy końcowy efekt
      Pozdrawiamy!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *