Blog posts

Ryba po grecku przepis

Ryba po grecku przepis

Przekąski, Ryby, Święta

Łatwy i sprawdzony przepis na tradycyjne świąteczne danie, czyli wigilijna ryba po grecku. Klasyczne składniki, proste przygotowanie oraz wyjątkowy smak sprawiają, że ryba po grecku na zimno lub na ciepło, to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Dla wielu polskich rodzin, Wigilia, to jedyny moment, gdy to danie pojawia się w domu. To potrzymanie wieloletniej tradycji oraz wyjątkowości tej potrawy i zarezerwowania jej tylko na ten jeden wieczór.

Ryba po grecku przepis tradycyjny, z włoszczyzną w sosie pomidorowym. W naszym wydaniu zawsze bez panierki, która pod wpływem wilgoci z sosu i warzyw odchodzi od ryby. Zapach podsmażonej bułki przechodzi do składników, miesza się z nimi i zmienia ich smak. Mąka jest bardziej neutralna w smaku i praktycznie nie jest na rybie po usmażeniu wyczuwalna. Smaki cudownie się ze sobą łączą. Słodycz marchewki idealnie równoważy sos pomidorowy. Wszystko idealnie harmonizuje z Twoją ulubioną białą rybą. Taki zestaw, to najlepsza ryba po grecku.

Jak każde domowe dania, tak też ryba po grecku przepisy czasem nieco się od siebie różnią. Z minimalnymi zmianami danie można dostosować do swojej diety i upodobań smakowych. Chociaż jest potrawą bardzo świąteczną, świetnie sprawdzi się również przy innych okazjach. Najważniejszy jest zakup dobrej jakości ryby, która nie powinna mieć ości. Oczywiście zawsze warto to przed szykowaniem sprawdzić, aby uniknąć później nieprzyjemnych niespodzianek.

Nasz przepis na rybę po grecku znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym wśród innych pomysłów na dania z ryb. Pyszna jest domowa makrela w sosie pomidorowym oraz śledzie z cebulką i żurawiną. Ozdobą świątecznego stołu będzie sałatka śledziowa warstwowa, a także sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach. Jak przyrządzić rybę po grecku? Ryba po grecku: jaka ryba? jak przechowywać? jak układać? ile może stać w lodówce? Zapraszamy na przepis krok po kroku!

Ryba po grecku przepis


Ryba po grecku 

Składniki: 

  • świeży (lub dobrej jakości mrożony) dorsz, morszczuk lub tilapia: 800 g
  • mąka pszenna do panierowania ryby
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • marchew: 2 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera
  • cebula duża: 2 szt.
  • przecier pomidorowy: 200 g
  • bulion warzywny: 400 ml
  • liść laurowy: 2 – 3 szt.
  • ziele angielskie: 5 ziaren
  • pieprz w ziarnach: 8 – 10 szt.
  • cukier brązowy: 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka: 1 łyżeczka

Ryba po grecku przepis


Ryba po grecku przepis

Przygotowanie:

Obierz marchewki, pietruszkę oraz korzeń selera i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Cebulę pokrój w półplasterki.

W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj starte warzywa i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, słodką paprykę oraz liście laurowe. Wlej bulion i zmniejsz moc palnika. Gotuj warzywa ok. 10 – 12 minut, od czasu do czasu mieszając.

Z garnka odlej nieco płynu i wymieszaj z przecierem pomidorowym oraz cukrem. Wlej do warzyw i gotuj na niskiej mocy palnika, aż warzywa zmiękną, ale nie pozwól im się rozgotować. Powinny być lekko chrupiące.

Podczas gotowania warzyw możesz usmażyć rybę.

Najlepsza do tego dania będzie oczywiście ryba świeża, ale możesz użyć też dobrej jakości filetów mrożonych. Naszym zdaniem, najlepiej sprawdza się dorsz, ale równie dobrze morszczuk, miruna i tilapia.

Rybę pokrój na kawałki i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. My kroimy zawsze na mniejsze części, dzięki czemu każdy może potem wziąć odpowiednią ilość warzyw wraz z porcją ryby. Uszykuj według siebie, takie, jakie lubisz.

Rybę dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Następnie osusz na ręcznikach papierowych.

Sposób podania ryby po grecku zależy od tego, czy będzie serwowana na ciepło, czy na zimno. Jeśli na ciepło, np. następnego dnia, połowę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, przekładamy rybą i przykrywamy pozostałymi warzywami. Wstawiamy do lodówki, a w odpowiednim czasie podgrzewamy w piekarniku. Jeśli na zimno, przekładamy na półmisek, na którym będziemy podawać i schładzamy w lodówce. Serwujemy pogrzaną do temperatury pokojowej. Rybę po grecku możemy trzymać w lodówce od 4 – 5 dni.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *