Blog posts

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Przekąski, Ryby, Święta, Warzywa

Ryba w galarecie, to klasyka świątecznego stołu. Tradycyjny przepis na Wigilię, który pojawia się co roku w naszych domach. Dziś proponujemy nasz sprawdzony przepis na pstrąga w aromatycznej galarecie. Ryba nie wymaga długiego i żmudnego szykow ania. Gotuje się wywar z włoszczyzny, w którym na kilkanaście minut zanurzamy rybę. Następnie rybę wyławiamy, wywar przecedzamy, dodajemy żelatynę i zalewamy ułożonego na półmisku pstrąga. Do dekoracji możemy dodać pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki. Prosto, szybko i przede wszystkim skutecznie, ponieważ ryba jest pyszna i pięknie się prezentuje. Zapraszamy na przepis!

Ryba w galarecie 


Ryba w galarecie Wigilia

Składniki:

  • tuszka z pstrąga patroszona: 2 szt. (ok. 600 g)
  • włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty)
  • cebula: 1 szt.
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 ziarna
  • pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
  • żelatyna: 3 – 4 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • natka pietruszki

Ryba w galarecie 


Jak zrobić rybę w galarecie? 

Przepis 

Do garnka wkładamy obraną, czystą włoszczyznę oraz podpieczoną cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez ok. 40 – 50 minut.

Następnie wyławiamy warzywa, wkładamy pokrojonego na dzwonki pstrąga i bardzo wolno gotujemy przez ok, 15 – 20 minut. Wywaru nie mieszamy, aby nie uszkodzić ryby. Następnie rybę bardzo delikatnie wyjmujemy i układamy na półmisku, na którym będziemy ją serwować. Kroimy na plasterki marchew i przybieramy kawałki ryby. Dekorujemy natką pietruszki. Jeśli do przepisu będziemy używać filetowanej ryby, kroimy ją na 6 – 7 cm kawałki i przygotowujemy jak wyżej.

Wywar przecedzamy, najlepiej przez gazę lub bardzo gęste sitko.

W kilku łyżkach gorącego wywaru rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy z resztą wywaru. Ostrożnie zalewamy rybę i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki.

Ryba w galarecie przepis

Jaka ryba do ryby w galarecie? Najlepsza ryba do ryby w galarecie, to taka, która nam najbardziej smakuje 🙂 Do przygotowania tego dania możesz użyć również innej ryby niż pstrąg. Sprawdzi się także sandacz, leszcz, łosoś oraz dorsz. Z pewnością świetnie będzie smakować też z tradycyjnym karpiem, za którym my jednak nie przepadamy. Do naszego przepisu użyliśmy ryby pokrojonej na dzwonka, ale możesz wykorzystać pokrojone filety z ryby, dzięki czemu w mięsie nie będzie ości, Sprawdzi się to idealnie, gdy na kolacji wigilijnej będą dzieci. Ryba w galarecie z ryby mrożonej, to również dobry pomysł, jeśli nie mamy innej możliwości zakupu.

Ryby w galarecie przepisy

Wśród przepisów na ryby Wigilijne, na pierwszym miejscu z pewnością jest karp. To niekwestionowany król wigilijnego stołu. Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na ryby, zobacz też nasze kulki rybne w zalewie octowej oraz śledzie po sułtańsku z rodzynkami. Pięknie się prezentuje również sałatka śledziowa warstwowa, a także nasza ryba po grecku. Jeśli lubisz nieco egzotyki w pomysłach na rybne przekąski, zobacz też przepis na śledzie po hawajsku w sosie curry.

Przepis na rybę w galarecie

Ryba najlepsza jest oczywiście na świeżo, zaraz po stężeniu galaretki. Jeśli zastanawiasz się nad tym: Jak długo można przechowywać rybę w galarecie? Odpowiadamy, że maksymalnie 2 – 3 dni. Jakie dodatki do ryby w galarecie? Zazwyczaj są to warzywa, najczęściej pokrojona marchewka oraz groszek. Na półmisek można także dodać ugotowane, pokrojone na ćwiartki lub plasterki jajka, pieczarki, natkę pietruszki oraz marynowane grzyby. Czasami w przepisach można trafić również na brokuły, kukurydzę lub rzodkiewkę. Warto jednak zachować w tych dodatkach umiar, ponieważ ten przepis, to przecież święto ryby.

Życzymy smacznego!

Ryba w galarecie 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *