Warstwowa sałatka Gyros, to sprawdzony przepis na doskonałą przekąskę na imprezę, Sylwestra lub grilla. U nas znajdziesz tradycyjną sałatkę Gyros z kurczakiem i kapustą pekińską oraz pysznym domowym majonezem i keczupem. To propozycja na uniwersalną przekąskę, która sprawdzi się przy wielu okazjach.
Sałatka Gyros – co potrzebne? Oczywiście filet z kurczaka, kapusta pekińska, czerwona cebula, kukurydza konserwowa oraz papryka czerwona i ogórki konserwowe. Dodatki to majonez, keczup oraz przyprawa gyros do zamarynowania mięsa. Sałatka najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, dzięki czemu widać jej wszystkie warstwy.
Sałatka Gyros przepisy często zawierają także ryż, makaron oraz jajka. Ogórek kiszony, czy konserwowy? Naszym zdaniem zdecydowanie lepiej sprawdzą się korniszony, które można ewentualnie zastąpić lub uzupełnić ogórkiem świeżym. Z gyrosem warto nieco eksperymentować, dzięki temu możemy trafić we własny najlepszy zestaw składników.
Sałatka Gyros – przepis polecamy wszystkim, którzy szukają klasycznej i sprawdzonej przekąski na różne okazje. Zapraszamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na doskonałe sałatki, jak np. sałatka z pomidorów i cebuli oraz sałatka z grillowanym serem halloumi. Pyszna jest także nasza sałatka brokułowa z szynką, a także sałatka śledziowa z cebulą i groszkiem. Jak zrobić dobrą sałatkę gyros? Zapraszamy na przepis!
Sałatka Gyros
Składniki
- filet z kurczaka: 350 – 400 g
- kukurydza: 1 puszka
- czerwona papryka: 1 szt.
- ogórki konserwowe: 5 – 6 szt.
- czerwona cebula: 2 szt.
- kapusta pekińska: kilka liści
- przyprawa gyros: 2 – 3 łyżeczki
- majonez domowy
- keczup domowy
- olej do smażenia
Sałatka Gyros – przepis
Przygotowanie
Filet z kurczaka kroimy w niewielką kostkę i dokładnie obtaczamy w przyprawie gyros. Odstawiamy na 20 – 30 minut.
Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju, wykładamy i odstawiamy do wystudzenia.
Sałatka Gyros warstwy: na dno miski układamy kurczaka, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
oraz odsączoną z zalewy i wysuszoną kukurydzę. Dajemy warstwę majonezu. Następna warstwa, to pokrojona w kostkę papryka
oraz również pokrojone w kosteczkę korniszony. Warstwa keczupu i poszatkowana kapusta. Jeśli chcesz, możesz oczywiście dodać więcej warstw keczupu lub majonezu. Naszym zdaniem, te dwie warstwy w zupełności wystarczają.
Życzymy smacznego!