Warstwowa sałatka meksykańska z nachosami, awokado i boczkiem. Świetna w smaku chrupiąca sałatka, która idealnie sprawdzi się na przyjęcie lub spotkanie w gronie znajomych. Oprócz wymienionych składników, w sałatce znajdziesz również czerwoną fasolę, kukurydzę, ser cheddar, sałatę lodową oraz czerwoną paprykę i pomidory. Natomiast sos składa się z jednej części majonezu i dwóch jogurtu greckiego oraz czosnku i sporej ilości soku z limonki. Aby przygotować tę pyszną sałatkę, wystarczy ułożyć warstwami podane składniki.
Przepis na warstwową sałatkę meksykańską z chipsami jest uniwersalny i możesz wybrać do niej nieco inne składniki. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji, do sałatki doskonale sprawdzą się również takie dodatki jak czerwona cebula, sałata rzymska, czy też mięso mielone np. z indyka. Tak samo dobrze będą się komponować oliwki, zielony ogórek oraz świeża kolendra. Natomiast same warstwy mogą być przedmiotem dyskusji i każdy z nas ma z pewnością ulubiony przepis na tę sałatkę i sposób jej ułożenia.
Imprezowa sałatka meksykańska spodoba się prawdopodobnie wszystkim tym, którzy szukają pomysłu na ładną i smaczną przekąskę. Przyrządzając ją należy tylko pamiętać, że nachosy będą chrupiące wyłącznie zaraz po przygotowaniu. Dlatego, jeśli chcesz zachować ten efekt, nie szykuj sałatki z dużym wyprzedzeniem. Jeżeli wiec już chcesz to zrobić, to pomiń dolną warstwę chipsów, a górną ułóż bezpośrednio przed podaniem. Zapraszamy na przepis!
Sałatka meksykańska warstwowa
Składniki:
- sałata lodowa: 1/2 główki
- fasola czerwona w zalewie: 360 – 400 g
- pomidory koktajlowe: 10 – 12 szt.
- boczek surowy wędzony: 5 – 7 plastrów
- ser cheddar lub inny żółty ser: 150 – 200 g
- papryka czerwona: 1/2 szt.
- awokado: 1 szt.
- nachosy: 1 op.
- jogurt grecki: 300 g
- majonez: 150 g
- sok z limonki: 2 łyżki
- przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
Sałatka meksykańska warstwowa – przepis
Przygotowanie:
Boczek podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku, aż stanie się chrupiący. Następnie przełóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.
Fasolę czerwoną odsącz dokładnie z zalewy. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, a paprykę czerwoną pokrój w kostkę. Awokado pokrój w plasterki, a cheddar zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Z jogurtu greckiego, majonezu, czosnku oraz soku z limonki przygotuj sos. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W szklanej misce ułóż kolejno: warstwę nachosów, porwane liście sałaty, fasolę i pomidorki koktajlowe. Przekładamy warstwą sosu i układamy pozostałe składniki, czyli starty cheddar i paprykę. Wykładamy i rozprowadzamy resztę sosu. Na wierzch rozkładamy nachosy, pokrojone awokado oraz zrumieniony boczek. Dekorujemy według uznania. My daliśmy nieco kukurydzy i odrobinę pokrojonej papryki.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Zapraszamy do sprawdzenia również naszych przepisów na salsę kukurydzianą, sałatkę warstwową Gyros oraz sałatkę warstwową z tuńczykiem na krakersach. Polecamy też przepis na sałatkę warstwową surimi.
Życzymy smacznego!