Blog posts

Sałatka meksykańska warstwowa

Sałatka meksykańska warstwowa

Grill, Przekąski, Sałatki, Święta

Warstwowa sałatka meksykańska z nachosami, awokado i boczkiem. Świetna w smaku chrupiąca sałatka, która idealnie sprawdzi się na przyjęcie lub spotkanie w gronie znajomych. Oprócz wymienionych składników, w sałatce znajdziesz również czerwoną fasolę, kukurydzę, ser cheddar, sałatę lodową oraz czerwoną paprykę i pomidory. Natomiast sos składa się z jednej części majonezu i dwóch jogurtu greckiego oraz czosnku i sporej ilości soku z limonki. Aby przygotować tę pyszną sałatkę, wystarczy ułożyć warstwami podane składniki.

Przepis na warstwową sałatkę meksykańską z chipsami jest uniwersalny i możesz wybrać do niej nieco inne składniki. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji, do sałatki doskonale sprawdzą się również takie dodatki jak czerwona cebula, sałata rzymska, czy też mięso mielone np. z indyka. Tak samo dobrze będą się komponować oliwki, zielony ogórek oraz świeża kolendra. Natomiast same warstwy mogą być przedmiotem dyskusji i każdy z nas ma z pewnością ulubiony przepis na tę sałatkę i sposób jej ułożenia.

Imprezowa sałatka meksykańska spodoba się prawdopodobnie wszystkim tym, którzy szukają pomysłu na ładną i smaczną przekąskę. Przyrządzając ją należy tylko pamiętać, że nachosy będą chrupiące wyłącznie zaraz po przygotowaniu. Dlatego, jeśli chcesz zachować ten efekt, nie szykuj sałatki z dużym wyprzedzeniem. Jeżeli wiec już chcesz to zrobić, to pomiń dolną warstwę chipsów, a górną ułóż bezpośrednio przed podaniem. Zapraszamy na przepis!

Sałatka meksykańska warstwowa


Sałatka meksykańska warstwowa

Składniki: 

  • sałata lodowa: 1/2 główki
  • fasola czerwona w zalewie: 360 – 400 g
  • pomidory koktajlowe: 10 – 12 szt.
  • boczek surowy wędzony: 5 – 7 plastrów
  • ser cheddar lub inny żółty ser: 150 – 200 g
  • papryka czerwona: 1/2 szt.
  • awokado: 1 szt.
  • nachosy: 1 op.
  • jogurt grecki: 300 g
  • majonez: 150 g
  • sok z limonki: 2 łyżki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka meksykańska warstwowa


Sałatka meksykańska warstwowa – przepis 

Przygotowanie: 

Boczek podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku, aż stanie się chrupiący. Następnie przełóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.

Fasolę czerwoną odsącz dokładnie z zalewy. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, a paprykę czerwoną pokrój w kostkę. Awokado pokrój w plasterki, a cheddar zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Z jogurtu greckiego, majonezu, czosnku oraz soku z limonki przygotuj sos. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W szklanej misce ułóż kolejno: warstwę nachosów, porwane liście sałaty, fasolę i pomidorki koktajlowe. Przekładamy warstwą sosu i układamy pozostałe składniki, czyli starty cheddar i paprykę. Wykładamy i rozprowadzamy resztę sosu. Na wierzch rozkładamy nachosy, pokrojone awokado oraz zrumieniony boczek. Dekorujemy według uznania. My daliśmy nieco kukurydzy i odrobinę pokrojonej papryki.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Zapraszamy do sprawdzenia również naszych przepisów na salsę kukurydzianą, sałatkę warstwową Gyros oraz sałatkę warstwową z tuńczykiem na krakersach. Polecamy też przepis na sałatkę warstwową surimi.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.