Blog posts

Sałatka śledziowa z porem

Sałatka śledziowa z porem

Przekąski, Ryby, Sałatki, Święta

Pyszna sałatka śledziowa z porem i jabłkiem w śmietanie, to świetny pomysł na podanie klasycznego matiasa z pysznym sosem i dodatkami. Śledź solony, lekko zblanszowany świeży por, pokrojone w małą kosteczkę jabłko oraz pyszny dressing na bazie śmietany. Idealna propozycja na Święta, kiedy na stołach króluje klasyczny matias, przygotowany na różne sposoby. Wszyscy cenimy proste, nieskomplikowane przepisy, dzięki którym szybko i bez problemu uszykujemy lubiane danie. Nasze matiasy z porem w śmietanie są bardzo łatwe wykonaniu. Polecamy wszystkim, którzy szukają nowego pomysłu na śledzie solone z beczki.

Ten przepis na sałatkę śledziową z porem, to połączenie wielu smaków. Słony śledź, lekko kwaśne jabłko, delikatna ostrość zeszklonego pora. Wszystkie składniki łączy aromatyczny śmietanowo – musztardowy sos. Dla tych, którzy wolą lżejszą wersję sosu i śmietana jest zbyt ciężkim dodatkiem, polecamy zamienić ją na gęsty jogurt naturalny, który również świetnie sprawdzi się w tym przepisie. Jeśli chodzi o śledzie, to naszym zdaniem sałatka najlepiej smakuje z matiasem solonym, którego należy solidnie wymoczyć. Dobrej jakości ryba, to jak zawsze podstawa udanego przepisu. Śledzie w sosie porowym, to z pewnością klasyczne, tradycyjne polskie smaki, które możesz przygotować również na inne okazje niż Święta. Polecamy!

Sałatka śledziowa z porem


Sałatka śledziowa z porem – Przepis

Składniki: 

  • płaty śledziowe solone: 5 – 6 szt.
  • por: 1 duży lub 2 mniejsze
  • jabłko: 1 szt.
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • śmietana 18 %: 250 ml
  • musztarda sarepska: 1 łyżeczka
  • suszona natka pietruszki: 1 łyżeczka
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka śledziowa z porem


Sałatka śledziowa z porem – Przepis

Przygotowanie: 

Filety moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Polecamy wodę w tym czasie zmienić 2 – 3 razy.

Następnie śledzie dobrze osuszamy i kroimy na 2 – 3 cm kawałki.

Z pora odetnij koniec z korzeniem oraz część bardzo zieloną. Pora nacinamy po długości nie przecinając go do końca i rozchylając poszczególne liście dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy.

Pora kroimy w cienkie plasterki i chwilę blanszujemy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z palnika.

Jabłko obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.

Do miseczki przekładamy zblanszowanego pora, pokrojone jabłko oraz śledzie. Dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny, suszoną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zobacz również nasze przepisy na śledzie po sułtańsku, śledzie z kolorowym pieprzem, a także na sałatkę śledziową z cebulą i groszkiem.

Życzymy smacznego!

Sałatka śledziowa z porem

Sałatka śledziowa z porem

Sałatka śledziowa z porem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.