Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle apetyczna warstwowa sałatka z fetą i szynką. To przepis na szybką przekąskę z kilku składników. Nasza sałatka z fety jest bez majonezu. Całość łączy pyszny, orzeźwiający sos winegret. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić sałatkę z fety? Być może nasza propozycja jest właśnie dla Ciebie!
Szybka sałatka z serem feta i szynką powinna zainteresować wszystkich, którzy lubią sałatki bez ciężkich sosów. Sałatka jest bardzo sycąca, kolorowa i ładnie się prezentuje. Będzie z pewnością idealną ozdobą stołu na imprezie lub rodzinnym spotkaniu. Sałatka z fetą warstwowa podbiła serca naszych gości. Mamy nadzieję, że i Wam również przypadnie do gustu.
Sałatka z fetą przepis, do którego możesz użyć oczywiście innych ulubionych dodatków. Doskonale sprawdzi się np. brokuł lub szpinak. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz inne pomysły z serem feta. Polecamy pyszne tosty z patelni z serem feta. Doskonale smakuje również zapiekanka makaronowa z brokułami, jajkiem i fetą. Zobacz również przepis na pyszne roladki cytrynowe z serem feta! Zapraszamy na przepis jak zrobić sałatkę z serem feta 🙂
Sałatka z fetą i szynką
Składniki:
Sałatka:
- ser feta: 150 – 200 g
- szynka: 150 g
- szklanka ugotowanego makaronu
- czerwona fasola: 1/2 puszki
- sałata: lodowa: kilka liści
Sos winegret:
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki
- ocet winny: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki lub bazylia: 1 łyżka
Sałatka z fetą i szynką
Przygotowanie:
Przepis na sałatkę z fetą i szynką, to dość szybki sposób na przygotowanie smacznej i aromatycznej przekąski z prostych składników.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Fetę i szynkę pokrój w podobnej wielkości kostkę. Sałatę dokładnie umyj i porwij na mniejsze kawałki. Czerwoną fasolę odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą.
W przezroczystej miseczce ułóż kolejno: połowę sałaty lodowej, czerwoną fasolę, makaron, szynkę, pozostałe liście sałaty i na koniec fetę.
Do miksera lub miski wlej ocet, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i miksuj lub mieszaj miotełką, aż składniki dokładnie się połączą. Następnie cały czas miksując lub mieszając dodawaj oliwę, aż uzyskasz jednolity sos. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
Sałatkę możesz polać sosem winegret przed samym podaniem lub podać go obok w sosjerce.
Życzymy smacznego!