Blog posts

Sałatka z kalafiora i brokuła

Sałatka z kalafiora i brokuła

Kolacja, Przekąski, Sałatki i surówki, Warzywa

Prosta w przygotowaniu, kolorowa sałatka z gotowanego kalafiora i brokuła z pysznym sosem czosnkowym. Świeże różyczki kalafiora oraz brokułów z chrupiącymi kawałkami boczku, czerwoną cebulą i serem. Lekko pikantny, kremowy dressing majonezowo – jogurtowy z dodatkiem świeżego czosnku sprawia, że sałatka jest cudownie przyjemna w smaku. Sałatkę możesz wzbogacić ziarnami słonecznika, suszoną żurawiną lub domowymi grzankami. Żółty ser możesz zastąpić fetą lub twardym serem kozim, albo zupełnie go pominąć. Sos, który proponujemy, zawiera tradycyjny, domowy majonez. Jeśli wolisz mniej kalorii, możesz go zamienić na majonez w wersji light. Brokuły polecamy ugotować na parze. Zdecydowanie korzystniej wpłynie to na jego smak w sałatce. Nie starci też z pewnością koloru, co dość często się dzieje podczas gotowania go w sposób tradycyjny. Sałatka kalafiorowo – brokułowa, to jeden z tych przepisów, który sprawdzi się o każdej porze roku. Idealna jako samodzielna przekąska, pyszna przystawka oraz dodatek do dań z grilla. Zapraszamy na przepis!

Sałatka z kalafiora i brokuła


Sałatka z kalafiora i brokuła przepis 

Składniki: 

  • brokuł: ok. 500 g
  • kalafior: ok. 500 – 600 g
  • boczek wędzony surowy lub gotowany: 200 – 300 g
  • czerwona cebula: 2 szt.
  • ser żółty: 100 g

Sos:

  • majonez domowy: 2 łyżki
  • jogurt grecki: 2 łyżki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Jeśli masz naczynie lub koszyk do gotowania na parze, ugotuj w nim podzielonego na małe różyczki kalafiora oraz brokuły.

Jeżeli nie, zrób to tradycyjną metodą. Pamiętaj, aby brokuł wrzucić do wrzącej wody z niewielką ilością soli, cukru oraz dodatkiem soku z cytryny. Brokuł gotujemy bez przykrycia. Dzięki temu zachowa ładny kolor.


Cienkie plastry boczku podmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku, aż będzie chrupiący. Przełóż na ręczniki papierowe, a następnie pokój go lub połam na mniejsze kawałki.

Żółty ser oraz czerwoną cebulę pokój w niewielką koskę.

Z majonezu, jogurtu i czosnku przygotuj sos. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W miseczce wymieszaj ze składnikami na sałatkę.

Jeżeli sałatkę chcesz przygotować wcześniej, do składników nie dodawaj boczku, ponieważ straci na chrupkości. Wymieszaj go z warzywami przed podaniem sałatki. Podobnie postępuj z sosem, który również dodaj na samym końcu.

Sałatka z kalafiorem i brokułami

Jeżeli sałatkę planujesz wziąć do pracy lub w podróż, dressing umieść w oddzielnym naczyniu i połącz z warzywami dopiero przed spożyciem. Dzięki temu sałatka będzie świeża i chrupiąca. Boczek wnosi to tej sałatki mnóstwo smaku i aromatu. Jeżeli chcesz go pominąć, oczywiście zrób to, lub zastąp np. szynką prosciutto, ewentualnie kurczakiem. Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz użyć bekonu wegańskiego np. z wędzonego tofu. Sałatkę kalafiorowo – brokułową szykujemy czasami bez majonezu. Mieszamy wówczas składniki z dressingiem z naszej sałatki greckiej z serem feta. Ten zestaw również polecamy!

Sałatka z brokułów i kalafiora 

Przepis na sałatkę z brokułami i kalafiorem polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na pyszną przekąskę z warzyw. Jest pachnąca, chrupiąca i bardzo pożywna. Mały dodatek boczku sprawia, że na sałatkę skuszą się również Ci, co za brokułem lub kalafiorem nie przepadają 🙂 Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz mnóstwo inspiracji na inne sałatki oraz na proste dania z kalafiorem i brokułami. Pyszna jest nasza zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem, a także sałatka z brokułem i szynką. Bardzo prosty do przygotowania jest nasz kalafior w cieście oraz sałatka z kalafiorem i warzywami. Polecamy też kalafior smażony w panierce.

Życzymy smacznego!

Sałatka z kalafiora i brokuła

Sałatka z kalafiora i brokuła

 

Napisz komentarz