Sałatka z mięsem z rosołu, to świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego kurczaka, kaczki lub wołowiny. Delikatne mięso, chrupiący seler, różowe winogrono oraz szczypiorek, to podstawowe składniki tej pysznej i ekspresowej sałatki. Możesz ją podać jako przekąskę nie tylko w sposób klasyczny. Idealnie sprawdzi się w kanapce na kolację, śniadanie lub nawet do pracy. Doskonale będzie też smakować w tortilli, z chipsami lub krakersami. Jeśli lubisz w lżejszej wersji, zawiń ją w liście sałaty rzymskiej lub masłowej.
Sałatka pozwala na znakomite zastosowanie mięsa z rosołu, na które często brakuje nowych pomysłów. Przygotowanie sałatki ogranicza się do minimum jakim jest pokrojenie i wymieszanie składników. Nie wiemy jak jest u Was, ale my nie zawsze mamy ochotę zajmować się kolejnymi porcjami mięsa z rosołu. Nie przepadamy za jedzeniem gotowanego mięsa bez dodatków. Czasem podsmażamy kawałki kurczaka z przyprawami na maśle i podajemy z surówką, a innym razem wykorzystujemy do naleśników lub krokietów. Czasem, tak jak dziś, przygotowujemy z niego sałatkę. Mamy nadzieję, że posmakuje także i Wam. Zapraszamy na przepis!
Sałatka z mięsem z rosołu
Składniki:
- mięso z kurczaka z rosołu (udka, pierś, skrzydełka)
- różowe winogrono: 1 szklanka
- seler naciowy: 2 – 3 łodygi
- cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 pęczki
- posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
- majonez: 1 łyżka
- serek śmietankowy ziołowy: 1 łyżka
- musztarda Dijon: 1 łyżeczka
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z mięsem z rosołu
Przygotowanie:
Mięso dokładnie obierz z kości. Usuń wszystkie żyłki i brzydkie, ciemne elementy. W sałatce powinny się znaleźć ładne, białe kawałki mięsa. Należy uważać, aby nie zostały w mięsie małe ostre kosteczki. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki.
Winogrono myjemy, a następnie kroimy w ćwiartki, a jeśli owoce są większe nawet w ósemki. Jeżeli winogrona mają duże pestki, a dość często tak bywa, polecamy je usunąć.
Seler kroimy wzdłuż na 3 węższe paski, a następnie w kosteczkę. Jeśli bardzo lubisz selera naciowego, możesz dodać go nieco więcej. Warto jednak pamiętać, że jest on dość intensywny w smaku i należy uważać, aby nie zdominował sałatki.
Dymkę kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy. Podobnie natkę pietruszki.
Składniki przekładamy do miski. Majonez wraz z serkiem, musztardą Dijon oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeśli nie masz serka ziołowego, możesz dodać klasyczny śmietankowy, z koperkiem lub szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się również serek chrzanowy.
Sos dodajemy do pozostałych składników sałatki i mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki oraz szczypiorkiem.
Do sałatki można również dodać ryż lub drobny makaron. Tradycyjny majonez możesz zastąpić majonezem wegańskim lun gęstym jogurtem i tym samym zmniejszyć ilość kalorii.
Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na sałatki z dodatkiem mięsa, jak sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem, a także sałatka warstwowa z kurczakiem. Pyszna jest też nasza sałatka Gyros oraz sałatka z kurczakiem i ryżem.
Życzymy smacznego!