Blog posts

Sałatka z mięsem z rosołu

Sałatka z mięsem z rosołu

Kolacja, Kurczak, Przekąski, Sałatki, Śniadanie, Warzywa

Sałatka z mięsem z rosołu, to świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego kurczaka, kaczki lub wołowiny. Delikatne mięso, chrupiący seler, różowe winogrono oraz szczypiorek, to podstawowe składniki tej pysznej i ekspresowej sałatki. Możesz ją podać jako przekąskę nie tylko w sposób klasyczny. Idealnie sprawdzi się w kanapce na kolację, śniadanie lub nawet do pracy. Doskonale będzie też smakować w tortilli, z chipsami lub krakersami. Jeśli lubisz w lżejszej wersji, zawiń ją w liście sałaty rzymskiej lub masłowej.

Sałatka pozwala na znakomite zastosowanie mięsa z rosołu, na które często brakuje nowych pomysłów. Przygotowanie sałatki ogranicza się do minimum jakim jest pokrojenie i wymieszanie składników. Nie wiemy jak jest u Was, ale my nie zawsze mamy ochotę zajmować się kolejnymi porcjami mięsa z rosołu. Nie przepadamy za jedzeniem gotowanego mięsa bez dodatków. Czasem podsmażamy kawałki kurczaka z przyprawami na maśle i podajemy z surówką, a innym razem wykorzystujemy do naleśników lub krokietów. Czasem, tak jak dziś, przygotowujemy z niego sałatkę. Mamy nadzieję, że posmakuje także i Wam. Zapraszamy na przepis!

Sałatka z mięsem z rosołu


Sałatka z mięsem z rosołu

Składniki: 

  • mięso z kurczaka z rosołu (udka, pierś, skrzydełka)
  • różowe winogrono: 1 szklanka
  • seler naciowy: 2 – 3 łodygi
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 pęczki
  • posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
  • majonez: 1 łyżka
  • serek śmietankowy ziołowy: 1 łyżka
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku


 

Sałatka z mięsem z rosołu 

Przygotowanie: 

Mięso dokładnie obierz z kości. Usuń wszystkie żyłki i brzydkie, ciemne elementy. W sałatce powinny się znaleźć ładne, białe kawałki mięsa.  Należy uważać, aby nie zostały w mięsie małe ostre kosteczki. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki.

Winogrono myjemy, a następnie kroimy w ćwiartki, a jeśli owoce są większe nawet w ósemki. Jeżeli winogrona mają duże pestki, a dość często tak bywa, polecamy je usunąć.

Seler kroimy wzdłuż na 3 węższe paski, a następnie w kosteczkę. Jeśli bardzo lubisz selera naciowego, możesz dodać go nieco więcej. Warto jednak pamiętać, że jest on dość intensywny w smaku i należy uważać, aby nie zdominował sałatki.

Dymkę kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy. Podobnie natkę pietruszki.

Składniki przekładamy do miski. Majonez wraz z serkiem, musztardą Dijon oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeśli nie masz serka ziołowego, możesz dodać klasyczny śmietankowy, z koperkiem lub szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się również serek chrzanowy.

Sos dodajemy do pozostałych składników sałatki i mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki oraz szczypiorkiem.

Do sałatki można również dodać ryż lub drobny makaron. Tradycyjny majonez możesz zastąpić majonezem wegańskim lun gęstym jogurtem i tym samym zmniejszyć ilość kalorii.

Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na sałatki z dodatkiem mięsa, jak sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem, a także sałatka warstwowa z kurczakiem. Pyszna jest też nasza sałatka Gyros oraz sałatka z kurczakiem i ryżem.

Życzymy smacznego!

Sałatka z mięsem z rosołu

Sałatka z mięsem z rosołu

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.