Blog posts

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą

Dania bez mięsa, Grill, Kolacja, Sałatki i surówki, Warzywa, Wigilia i Święta

Sałatka z pieczonym burakiem czerwonym, fetą i rukolą, to prosty w przygotowaniu przepis nie tylko dla entuzjastów czerwonego buraka. Ta sałatka to połączenie lekko słodkiego, ziemistego smaku buraka, kremowej fety oraz chrupiących nasion słonecznika. Wszystkie składniki łączy cytrynowy sos winegret. Sałatka z pieczonych buraków, to idealna propozycja na lekką przystawkę, ale też pyszny dodatek do obiadu lub grilla.

Najlepsze sałatki z buraków są proste i wymagają tylko kilku składników. Nie warto jednak iść na skróty. Do tej sałatki najlepsze będą buraczki pieczone. Są zdecydowanie bardziej pachnące niż gotowane oraz mają intensywniejszy kolor. Zadbać też trzeba o dobrej jakości fetę, którą idealnie zastąpi również kozi ser sałatkowy lub ser halloumi. My dodaliśmy do sałatki podprażony na patelni słonecznik, ale świetnie sprawdzą się też orzechy włoskie.

Sałatka z pieczonymi burakami, fetą i prażonymi ziarnami słonecznika może być także godnym uwagi przepisem na lekki wegetariański obiad. Warto szukać pomysłów na dania z wykorzystaniem czerwonego buraka chociażby ze względu na jego zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W tym połączeniu smakuje on naprawdę rewelacyjnie. Zapraszamy na przepis na sałatkę z czerwonych buraków i mamy nadzieję, że przekona Was do częstszego sięgania po to popularne u nas warzywo. Polecamy!

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą


Sałatka z pieczonym burakiem i fetą

Składniki: 

  • średniej wielkości buraki czerwone: 3 szt.
  • ser feta: 100 g
  • rukola: 2 garście
  • sałata radicchio: 2 – 3 liście
  • słonecznik: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • miód: 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą


Sałatka z pieczonym burakiem i fetą przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Buraki dokładnie oczyść i umyj. Włóż do naczynia do zapiekania, przykryj  i piecz przez 40 – 50 minut, aż będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i zostaw, aby lekko wystygły. Załóż rękawiczki, obierz buraczki i pokrój je w kostkę.

Posiekaną rukolę oraz porwaną sałatę ułóż na dnie miseczki, w której będziesz podawać sałatkę.

Dodaj pokrojone buraki oraz pokrojoną w kostkę lub poszarpaną fetę. Posyp podprażonym na patelni słonecznikiem.

Z soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz miodu i musztardy przygotuj sos.

Polej nim składniki sałatki.

Zobacz również nasz przepis na buraczki zasmażane oraz na tarte buraczki na zimę. Dla zdrowia warto także wypróbować przepis na kiszone buraki. Natomiast barszcz czerwony zabielany, to świetna propozycja na pyszną, tradycyjną zupę.

Życzymy smacznego!

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą

Napisz komentarz