Prosta w przygotowaniu i pachnąca sałatka z kolorowych warzyw i jajek z pysznym sosem majonezowo – czosnkowym. Bez wątpienia znajdzie grono wielbicieli sałatek z białej kapusty. To zresztą nasz ulubiony składnik surówek i sałatek obiadowych. Do cienko skrojonej kapusty dodaliśmy pomidory, żółtą i czerwoną paprykę oraz jajka na twardo. Smaki uzupełniają: świeży szczypiorek, a także pachnące pikle. Jeśli ktoś woli, może zastąpić szczypiorek np. natka pietruszki.
To szybka w przygotowaniu sałatka, ponieważ zanim ugotują się jajka, my spokojnie przygotujemy pozostałe składniki i prosty sos. Sałatka będzie pysznym dopełnieniem obiadu, szybką przekąską z kilku składników, a także drugim śniadaniem do pracy. Może też być doskonałym pomysłem na smaczny obiad wegetariański.
Jeśli szukasz prostej, szybkiej i pysznej sałatki ze składników, które na pewno masz w domu, to nasza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapraszamy!
Sałatka z sosem majonezowo – czosnkowym
Składniki:
- 0,5 kg białej kapusty
- 2 pomidory
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 4 jajka
- 3 pikle
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 3 – 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z sosem majonezowo – czosnkowym
Wykonanie:
1. W czasie, gdy gotują się jajka, drobno szatkujemy kapustę, papryki kroimy w paski, a pomidory w kostkę. Kroimy też szczypiorek oraz pikle.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do majonezu, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z przygotowanymi składnikami.
3. Ugotowane i obrane jajka kroimy na ćwiartki i dodajemy do warzyw, delikatnie wszystko mieszając, żeby nam się jajka nie rozleciały 😉.
Smacznego!