Blog posts

Sałatka z truskawkami i fetą

Sałatka z truskawkami i fetą

Dania bez mięsa, Kolacja, Sałatki i surówki, Warzywa

Fantazyjna sałatka z truskawkami, rukolą i fetą, czyli przepis o który nikt nie prosił, a każdy potrzebował! To oczywiście żart, ale pomysł jak najbardziej poważny! Mamy więc odpowiednią słodycz z truskawek i pikantność rukoli oraz słoność sera feta. Wszystkie składniki doskonale równoważy słodko – ostry smak glazurowanych w karmelowym chili orzechów włoskich, a także delikatnie cierpki fason cytrynowo – musztardowego dressingu. Nie bez przyczyny jest więc po brzegi wypełniona smakami, które Cię uwiodą! Sałatka sprawdzi się idealnie jako przystawka, lekki posiłek oraz dodatek do dań z kurczaka lub ryby.

Dobra sałatka z truskawek i fety jest orzeźwiająca, lekko pikantna, chrupiąca i jednocześnie pożywna. Soczysta czerwień świeżej truskawki w połączeniu z zielenią sałaty i rukoli oraz śnieżnobiałej fety, już na pierwszy rzut oka prowokuje zmysły smaku. Natomiast słodki zapach truskawek wraz z cudownym bukietem karmelizowanych orzechów sprawia, że nie można doczekać się pierwszego kąsa. Podobnie jak nasza kolorowa sałatka ze świeżych warzyw oraz pyszna sałatka ze szparagami i makaronem, również sałatka truskawkowa jest znakomitym połączeniem tego, co najlepsze w letnich przepisach, czyli intensywności barw i smaków świeżych składników!

Kluczowym elementem sałatki z truskawkami i fetą są oczywiście świeże, soczyste owoce, ale nie mniejszą rolę odgrywają pyszne, chrupiące orzechy. I choć nasza sałatka ze świeżym szpinakiem oraz sałatka z grillowanym kurczakiem również stawia na najlepsze składniki. To przepis na sałatkę z truskawkami, rukolą i fetą opiera się na drobnych detalach. To właśnie one sprawiają, że sałatka smakuje co najmniej tak dobrze jak wygląda! Szukasz idealnego pomysłu na letnią sałatkę? Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie do gustu nie tylko fanom truskawek i nietuzinkowych połączeń. Polecamy!

Sałatka z truskawkami i fetą


Sałatka z truskawkami i fetą 

Składniki: 

Na sałatkę:

  • świeże truskawki: 200 – 250 g
  • rukola lub mieszanka mix sałat i rukoli: 80 – 100 g
  • ser feta: 120 – 150 g
  • żurawina suszona: 1 łyżka

Na sos: 

  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • miód: 2 łyżki
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny: 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki: 1 łyżka

Oraz: 

  • garść orzechów włoskich
  • cukier trzcinowy: 2 łyżki
  • gorąca woda: 2 łyżki
  • chili w proszku: 1/4 łyżeczki

Sałatka z truskawkami i fetą


Sałatka z truskawkami i fetą przepis

Przygotowanie: 

Truskawki umyj, pozbądź się szypułek oraz egzemplarzy, które są nieświeże, podgniłe lub stłuczone. Następnie truskawki dokładnie osusz.

Przygotowanie tej sałatki ma sprawiać frajdę, dlatego użyj takiego formatu truskawek jaki najbardziej lubisz. Małe świetnie będą wyglądać w całości, natomiast duże lepiej przekroić na pół lub ćwiartki. Truskawki możesz również pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Żaden przepis nie wyznacza granicy naszego stylu, a wiec wybór należy do Ciebie.

Aby przygotować orzechy rozgrzej piekarnik do 180 – 190 C°. Do małego rondla wsyp cukier i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodaj dwie łyżki gorącej wody i wsyp chili. Ponownie wymieszaj i dodaj orzechy. Obtocz je dokładnie w karmelu i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały.

Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 – 15 minut. Długość czasu pieczenia zależy od konkretnego piekarnika i dlatego ten czas może być nieco krótszy lub dłuższy. Dlatego sprawdzaj, czy orzechy zbyt szybko nie nabierają koloru. Z chwilą gdy się zrumienią, orzechy wyjmij z piekarnika i odstaw.

Przygotowanie dressingu zacznij od wymieszania w miseczce soku z cytryny, musztardy oraz miodu. Następnie powoli wlewaj olej i mieszaj, aż do uzyskania emulsji. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Sałatkę przygotowuj mieszając w misce rukolę, truskawki oraz żurawinę. Najlepiej zrobić to przy użyciu rąk, dzięki czemu nie „posiniaczymy” truskawek. Można też użyć metalowych szczypiec lub dwóch drewnianych łyżek. Dobrze wymieszaną sałatkę posyp pokruszoną fetą oraz prażonymi w piekarniku orzechami.

Tak jak w przypadku innych warzyw i tu trzeba pamiętać, że po wymieszaniu z dressingiem sałata, rukola lub szpinak zaczną więdnąć. Dlatego sałatkę należy polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Zaaranżuj sałatkę według swoich potrzeb i dodaj liście sałaty lodowej lub rzymskiej. Zamiast fety użyj sera pleśniowego, halloumi, mozzarelli lub sera koziego. Do sałatki możesz dodać również grillowaną lub gotowaną pierś kurczaka, a jeśli wolisz owoce morza, zastąp ją krewetkami.

Sałatka z truskawkami

Lato zbliża się wielkimi krokami, a sałatka z truskawkami ma wszystko, czego oczekujesz od dobrej letniej sałatki. Jest chrupiąca, lekko słodka, nieco słona i zdrowa! Dodatek kremowej fety i chrupiących orzechów zapewnia świetny kontrast tekstury dla soczystych, cudownie słodkich truskawek. Jeśli lubisz szpinak, możesz go dodać zamiast rukoli lub wybrać mieszankę pół na pół. Poza sezonem na truskawki, wcale nie musisz rezygnować z tego przepisu, ponieważ nie gorszym ich odpowiednikiem będzie dodatek ananasa, gruszki lub słodkiego jabłka. Nie masz orzechów włoskich? Nie szkodzi! Dodaj pistacje, orzechy piniowe, nasiona słonecznika, dyni lub sezamu. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem ziaren, sprawdź również jak smakuje nasza sałatka z pieczonym burakiem i fetą, a także sałatka z serem halloumi i sezamem.

Sałatka z truskawkami i warzywami 

Sposób w jaki sałatka z truskawkami i warzywami trafi na Twój stół zależy wyłącznie od Ciebie. Mieszanka składników jest na tyle interesująca, że sałatkę możesz podać jako dodatek do potraw z grilla oraz dań z kurczaka, indyka lub owoców morza. Latem może być idealnym sposobem na indywidualny, bardzo orzeźwiający posiłek. Gdy sałatka jest tak witalna i barwna, wręcz pragnie dobrej jakości produktów. Niezależnie od tego w jakiej wersji ją przygotujesz, koniecznie użyj sprawdzonych składników. Zapewne gdy przeglądasz przepisy na sałatki z truskawkami i warzywami zauważysz, że bardzo często zawierają również zielone szparagi. Chociaż my nie przepadamy szczególnie za tym połączeniem, to nie zniechęcamy. Wręcz przeciwnie, być może Tobie taka kombinacja smaków odpowiada. Tak jak nam smakuje przepyszna słodka zapiekanka z chałki z truskawkami.

Smacznego!

Sałatka z truskawkami i fetą

Sałatka z truskawkami i fetą

Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl 

Napisz komentarz