Blog posts

Sałatka z zielonych pomidorów i papryki

Sałatka z zielonych pomidorów i papryki

Porady, Przetwory, Sałatki i surówki, Warzywa

Sałatka z zielonych pomidorów, cebuli, papryki i marchewki do słoików. Zaskakująco delikatna w porównaniu do innych przetworów w zalewie octowej. Cebula sprawia, że ocet łagodnieje, marchewka jest chrupiąca, a wraz z czerwoną papryką sprawiają, że sałatka wygląda bardzo kolorowo. Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów dostaliśmy kilka lat temu od naszej znajomej z Ukrainy. Na każdą zimę staramy się zrobić chociaż kilka słoików. Jak zrobić zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?

Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami do słoików wzbudza często wiele kontrowersji. Najczęściej pojawiające się pytanie: Czy zielone pomidory są zdrowe? Zielone pomidory zawierają tomatynę. Związek ten jest aktywny w pomidorach surowych. Proces gotowania lub zalania gorącą zalewą octową powoduje, że zawartość tej substancji spada do poziomu, w którym możemy zielone pomidory spożywać. Według niektórych opracowań, spożywanie zielonych pomidorów, nawet tych marynowanych, powinny ograniczyć osoby z RZS, a także z nadciśnieniem i chorobami nerek. Czyli jak zawsze, również i w tym przypadku, potrzebny jest umiar. Warto wspomnieć, że zielone pomidory, to bogactwo wielu witamin i minerałów. Zawierają min. likopen, serotoninę i kwercetynę, czyli naturalny antybiotyk. Subtelne spożywanie sałatki z zielonych w marynacie nie powinno więc nikomu zaszkodzić.

Sałatka z zielonych pomidorów przepisy często zawierają w składzie ogórki, a także inne warzywa. My ogórków nie dodawaliśmy, ale jeśli chcesz możesz to zrobić. Jeśli szukasz innych sprawdzonych pomysłów na domowe przetwory zobacz koniecznie przepis na pyszne ogórki kanapkowe. Doskonałe są również ogórki w zalewie gyros, a także sałatka szwedzka z ogórków. Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów i papryki na zimę? Zapraszamy na przepis!

Sałatka z zielonych pomidorów i papryki 


Sałatka z zielonych pomidorów 

Składniki

Warzywa:  

  • zielone pomidory: 2 kg
  • czerwone pomidory: 3 – 4 szt.
  • cebula: 3 – 4 szt.
  • papryka: 4 – 5szt.
  • marchew: 4 szt.
  • czosnek: 5 ząbków

Zalewa:

  • woda: 1 litr
  • ocet 10 %: 250 ml
  • olej: 125 ml
  • sól: 2,5 łyżki
  • cukier: 3 łyżki

Do każdego słoika:

  • liść laurowy: 1 szt.
  • ziele angielskie: 2 ziarna
  • gorczyca: 1 płaska łyżeczka

Sałatka z zielonych pomidorów i papryki 


Sałatka z zielonych pomidorów i papryki

Przepis 

Zielone i czerwone pomidory oraz marchewkę pokrój w plastry. Cebulę w piórka, a paprykę w paski.

Warzywa przełóż do dużej miski i dodaj do nich drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Do garnka wlej wodę, olej, dodaj cukier oraz sól i zagotuj, mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj ocet i wymieszaj. Zestaw z palnika.

Na dno każdego wyparzonego słoika wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i płaską łyżeczkę gorczycy. Następnie włóż warzywa do wysokości załamania słoika. Warto zwrócić uwagę, aby w każdym słoiku znalazły się przynajmniej 2 – 3 plastry czerwonego pomidora. Warzywa zalej gorącą, ale nie wrzącą mieszanką, zostawiając ok 2 -2,5 cm od pokrywki.

Słoiki zakręć i zostaw do lekkiego ostygnięcia.

Przestudzone słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym ściereczką i zalej ciepłą wodą do wysokości 3/4 słoików. Zagotuj i trzymaj na niskiej mocy palnika przez ok 20 – 30 minut od momentu zagotowania.

Gorące słoiki wyjmij ostrożnie z wody i dobrze dokręć. Ustaw na blacie i przykryj ręcznikiem. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Sałatkę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Życzymy smacznego!

Sałatka z zielonych pomidorów i papryki 

Napisz komentarz