Sprawdzony przepis na schab pieczony w kapuście kiszonej. Z naszego przepisu przygotujesz delikatne, kruche i bardzo aromatyczne mięso, które świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Co więcej, wszystkie potrzebne składniki prawdopodobnie masz w lodówce! To proste w przygotowaniu danie, idealnie sprawdzi się jako pomysł na pyszny, zimowy obiad dla całej rodziny.
Przygotowując schab w kapuście kiszonej z piekarnika, warto jak zawsze zadbać o dobrej jakości mięso. Poza schabem i kiszoną kapustą, do wykonania tego dania będziesz jeszcze potrzebować tylko jedną cebulę, mąkę, tłuszcz do smażenia oraz nieco klasycznych przypraw. Czasami pieczemy taki schab z dodatkiem ziemniaków oraz pieczarek. Jeśli chcesz, możesz użyć również tych składników.
Schab z kapustą kiszoną możesz podać bezpośrednio z piekarnika lub w razie potrzeby odgrzać. W tym czasie nie straci pysznego smaku, a wręcz przeciwnie, okaże się jeszcze pyszniejszy. Tym razem wykorzystaliśmy schab bez kości, ale tak samo świetnie lub nawet lepiej sprawdzi się w tym daniu schab z kością. Do Ciebie należy wybór, z której wersji skorzystasz.
Pomysł na schab duszony w kapuście kiszonej, to jeden z wielu przepisów na pyszne obiady, które znajdziesz na naszym Blogu. Wypróbuj również jak smakuje nasz schab pieczony w rękawie, aromatyczna rolada schabowa z mięsem mielonym oraz schab pieczony w boczku. Pyszne są również roladki schabowe z piekarnika z szynką i serem, a także chrupiące kieszonki schabowe. Polecamy również doskonały kotlet schabowy po bawarsku.
Schab w kapuście kiszonej
Składniki:
- schab: ok. 1,5 kg
- mąka: 1 szklanka
- słodka papryka mielona: 1 płaska łyżka
- sól i pieprz do przyprawienia kotletów
- smalec do smażenia
- kapusta kiszona: 1 kg
- duża cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- bulion lub woda: 1 szklanka
- majeranek: 2 łyżki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 2 szt.
- czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
- sól: 1 płaska łyżeczka
- jałowiec: 4 ziarna
Schab pieczony w kapuście kiszonej – przepis
Przygotowanie:
Kapustę zalej ciepłą wodą i gotujemy ok. 15. Następnie odcedź.
Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w 1,5 – 2 cm plastry i lekko rozbij. Mięso oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Kotlety ze schabu obtocz delikatnie w mące i obsmaż z dwóch stron, pod koniec smażenia każdą stronę posypując odrobiną mielonej słodkiej papryki. Aby kotlety ładnie się zrumieniły, polecamy smażyć za jednym razem nie więcej niż 3 – 4 sztuki, w zależności od wielkości patelni.
Usmażone kotlety odłóż na bok, a na patelnię dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż cebulka zmięknie. Możesz ją podlać niewielką ilością bulionu lub wody. Następnie dodaj kapustę oraz majeranek, liść laurowy, jałowiec, pieprz ziołowy, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Wlej resztę bulionu i wymieszaj. Smaż wszystko kilka minut na dość sporym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić kapusty. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na dno naczynia do zapiekania włóż połowę kapusty. Następnie połóż kotlety i przykryj pozostałą kapustą. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapiekaj 30 – 40 minut.
Życzymy smacznego!