Sprawdzony przepis na schab duszony z patelni w sosie pieczarkowym ze śmietaną. Kotlety ze schabu w sosie, to pomysł na dość szybkie danie mięsne z kilku składników. Do przygotowania potrzebne są tylko pieczarki, kilka plastrów schabu oraz słodka śmietana i kilka przypraw. Jeśli szukasz przepisu na aromatyczny schab z patelni w sosie pieczarkowym, to nasza propozycja jest bez wątpienia godna uwagi.
Schab w sosie z pieczarkami sprawdzi się jako idealny pomysł na obiad nie tylko od święta. Proste składniki i szybkie przygotowanie czynią z niego świetne danie również na co dzień. To też doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego i odskocznia od klasycznego kotleta w panierce. Polecamy podać go z kluskami śląskimi lub kopytkami. Rewelacja!
U nas schab w plastrach w sosie gości bardzo często. Doskonale smakuje również w sosie grzybowym, musztardowym oraz w sosie własnym. Taki schab w plastrach duszony warto przygotować z dobrej jakości świeżego mięsa. Zdecydowanie wpłynie to na końcowy smak oraz miękkość mięsa. Jeśli masz swój ulubiony przepis na schab w plastrach, to zapraszamy do podzielenia się nim w komentarzu 🙂
Schab z sosem pieczarkowym przepis, który zaprawiliśmy tylko śmietaną bez dodatku mąki. Jeśli lubisz, wraz z podsmażanymi pieczarkami możesz również dodać cebulkę. Jeżeli szukasz więc pomysłu na schab w sosie do obiadu, to zerknij na naszą propozycję. Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym? Zapraszamy na przepis 🙂
Schab w sosie pieczarkowym
Składniki
- schab wieprzowy: 5 – 6 plastrów
- pieczarki: 300 g
- śmietana 30 %: 250 ml
- masło klarowane
- czosnek: 1 ząbek
- majeranek: 1 łyżeczka
- oregano: 1/2 łyżeczki
- pietruszka suszona: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Schab w sosie pieczarkowym
Przygotowanie
Jak zrobić plastry schabu w sosie?
Plastry schabu rozbij tłuczkiem z obu stron. Dopraw solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego, a następnie włóż plastry schabu. Obsmaż mięso z obu stron na lekko złoty kolor, a następnie przełóż go do garnka i przykryj pokrywką.
Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej ponownie 1 łyżkę masła klarowanego i wrzuć pokrojone pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki posól do smaku. Smaż na średniej mocy palnika, aż lekko się zrumienią. Następnie dodaj śmietanę i na małej mocy palnika, cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku majerankiem, oregano, suszoną pietruszką, solą i pieprzem.
Teraz dodaj plastry schabu i przykryj pokrywką. Duś na bardzo małej mocy palnika przez ok. 10 minut. Wyłącz palnik i zostaw mięso wraz z sosem na kolejne 10 minut pod przykryciem. Następnie posyp posiekaną natką.
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, ulubionym makaronem lub kaszą.
Zobacz również przepis na kieszonki schabowe z serem, a także przepis na schab w sosie na obiad, czyli sznycel schabowy po myśliwsku. Polecamy również schabowy po japońsku Tonkatsu.
Życzymy smacznego!