Blog posts

Schab z kością z grilla

Schab z kością z grilla

Grill, Wieprzowina

Pyszny i aromatyczny schab wieprzowy z kością z grilla. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na doskonałe grillowane mięso. Proste składniki i bardzo łatwy, a co najważniejsze, sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz świetne danie z grilla. Przepis jest uniwersalny, dzięki czemu schab możesz przygotować na każdym rodzaju grilla. Poza sezonem, także na patelni grillowej.

Grillowane kotlety ze schabu z kością są jednymi z naszych ulubionych. Znakomicie smakują z ziemniakami z grilla oraz sałatką grecką. Kotlety wychodzą naprawdę pyszne. Przepis spotkaliśmy kilka lat temu gdzieś na YT. Postanowiliśmy sprawdzić i okazało się, że schab jest wyjątkowy. Trzeba tylko pilnować temperatury mięsa oraz nie odcinać z niego tłuszczu.

Schab z kością na grilla przepis, którym chcemy zainteresować fanów spędzania wolnego czasu przy ruszcie. Na polskich grillach króluje oczywiście karkówka, a także boczek. Mięso ze schabu również może być pyszne. Należy poświęcić mu tylko nieco więcej uwagi 🙂 Jak przygotować najlepszy grillowany schab? Zapraszamy na przepis 🙂

Schab z kością z grilla 


Schab z kością z grilla 

Składniki: 

Mięso:

  • schab wieprzowy z kością: 5 kotletów
  • wędzona papryka: 2 łyżeczki
  • słodka papryka: 2 łyżki
  • brązowy cukier: 2 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1 łyżeczka
  • prażona cebula: 2 łyżki
  • sól: 1 łyżeczka

Solanka: 

  • woda: 1 litr
  • sól: 3 łyżki
  • czosnek: 2 ząbki
  • cukier: 1 łyżka

grill


Przepis na grillowany schab z kością 

Przygotowanie: 

Solanka: 

Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj sól, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej, aż cukier i sól się dobrze rozpuszczą. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Mięso: 

Jak zrobić schab z kością z grilla?

Kotlety delikatnie rozbij. Nie odcinaj, ani nie przecinaj jak do klasycznych schabowych, znajdującego się na brzegach tłuszczu. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze.

Solankę przelej do szklanego zamykanego pojemnika, dodaj schab, zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.

Prażoną cebulę utrzyj w moździerzu. Wymieszaj z pozostałymi przyprawami. Mięso wyjmij z pojemnika, osusz i natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.

Piecz mięso na rozgrzanym grillu przez ok. 4 minuty z jednej oraz 3 – 4 minuty z drugiej strony. Jeśli masz termometr, sprawdź temperaturę wewnątrz kotleta. Jeśli ma ok 55 stopni, zdejmij schab z rusztu. Pamiętaj, że po zdjęciu mięsa z rusztu, temperatura jeszcze przez chwilę w nim wzrośnie. Przed podaniem odstaw schab na ok. 5 minut, aby nieco odpoczął.

grill

Poznaj również przepis na marynatę do karkówki na grilla, a także spróbuj, jak smakują najlepsze ogórki na grilla. Wypróbuj również pomysł na szaszłyki ziemniaczane z piekarnika.

Życzymy smacznego!

Schab z kością z grilla

Napisz komentarz