Blog posts

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Ciasta bez pieczenia, Serniki

Łatwy przepis na piękny, puszysty sernik na zimno z truskawkami i galaretką, do którego wykorzystaliśmy ser z wiaderka. Idealny deser na wiosnę i lato! O wiele prostszy w przygotowaniu niż klasyczny sernik pieczony. Wystarczy zrobić spód z pokruszonych herbatników, następnie pyszną masę bez włączania miksera oraz wierzch z galaretki z kawałkami truskawek. Efektem końcowym jest pyszny, aksamitny sernik truskawkowy bez pieczenia! Z mnóstwem truskawkowego smaku oraz gęstą i kremową konsystencją jest deserem, któremu trudno się oprzeć!

Nasz sernik z galaretką truskawkową i dodatkiem truskawek jest lekki, mięciutki i bardziej przypomina krem, niż klasyczną gęstą masę twarogową. Delikatny środek doskonale kontrastuje z chrupiącym spodem i brzegami sernika, a wieńcząca warstwa z galaretki działa nie tylko orzeźwiająco, ale dla kontrastu do jasnej tonacji deseru, kusi czerwienią świeżych i pachnących truskawek. Chociaż nie jest to deser wykonany według ustalonego wzorca jak na przykład cudowny sernik królewski, to naszym zdaniem wcale nie mniej udany i co najmniej tak samo pyszny!

Sernik z truskawkami na herbatnikach jest efektowny i efektywny i ma spore szanse na zyskanie Twojej sympatii. Dlaczego? Po pierwsze w przeciwieństwie do przepisu na sernik z rosą, poziom trudności w tym wypadku jest minimalny, po drugie podobnie jak sernik z brzoskwiniami na zimno, tak i ten nie wymaga piekarnika tylko kilku godzin spędzonych w lodówce. I wreszcie po trzecie ma spore rezerwy do własnych interpretacji, w tym zmniejszenia lub zwiększenia ilości truskawek i galaretki. Dlatego mamy nadzieję, że i Ty dostrzeżesz potencjał tego przepisu! Polecamy!

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką


Sernik na zimno z truskawkami 

Składniki:

Spód:  

  • jasne herbatniki: 300 g
  • masło: 85 – 100 g

Masa serowa: 

  • twaróg z wiaderka: 800 g
  • śmietanka 30 %: 300 g
  • mleko w proszku: 4 łyżki
  • żelatyna: 3 łyżeczki
  • woda: 1/3 szklanki
  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder: 2 łyżki
  • cukier: 3 – 4 łyżki

Wierzch sernika: 

  • truskawki: 400 – 500 g
  • galaretka truskawkowa: 1 op.

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką


Sernik na zimno z truskawkami przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania sernika potrzebne będą: tortownica 20 – 22 cm, mikser, garnek, łyżka oraz kubek.

Używaj składników wyjętych bezpośrednio z lodówki. Dotyczy to zwłaszcza twarogu z wiaderka oraz śmietany. Zimne produkty przyspieszą w dalszej części przygotowania wiązanie masy.

Herbatniki przełóż do misy miksera i zmiksuj na drobno. W rondlu rozpuść masło, a następnie przelej do zmiksowanych herbatników. Dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli herbatniki są bardzo suche, będą potrzebować więcej masła do uzyskania właściwej konsystencji. Masa musi być kleista, aby dobrze trzymać się tortownicy.

Mieszankę przełóż do tortownicy i cienką warstwą wyłóż spód oraz boki. Aby ładnie docisnąć masę użyj szklanki lub kubka. Tortownicę wstaw do lodówki.

Żelatynę zalej wodą i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstaw do wystygnięcia.

Twaróg z wiaderka przełóż do miski i dodaj do niego sok z cytryny, cukier i mleko w proszku. Zmiksuj na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści.

Zimną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i zmiksuj.

Połowę ubitej śmietany dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie powtórz to z pozostałą śmietanką. Gdy połączysz już składniki, cienkim strumieniem wlej chłodną żelatynę, wymieszaj i przełóż masę do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i zostaw do wystygnięcia. Truskawki umyj, połowę zmiksuj na mus i dodaj do tężejącej galaretki. Pozostałe truskawki zostaw do dekoracji.

Tężejącą galaretkę wyłóż na zimne ciasto i udekoruj połówkami i ćwiartkami truskawek.

Następnie wstaw sernik do lodówki na co najmniej 6 – 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Co więcej, spód i ścianki wyklejone pokruszonymi herbatnikami sprawiają wrażenie, że ten sernik na zimno wygląda jak pieczony

Z podanego przepisu możesz stworzyć pyszny sernik z praktycznie każdego innego owocu. Chociaż truskawki są zapewne najbardziej popularne z uwagi na mnóstwo naturalnej słodyczy, to inne jagody, mimo tego, że są bardziej cierpkie, również się sprawdzą. Mogą wymagać nieco większej ilości cukru, dlatego jeśli wybierzesz inne owoce, dostosuj poziom słodyczy do swoich potrzeb.

Serniki z truskawkami na zimno, to świetny pomysł na orzeźwiający deser do przygotowania w upalny wiosenny lub letni dzień bez konieczności włączania piekarnika. Serwuj podczas wizyt gości, jako chłodny deser do gorących dań z grilla albo jako pyszny dodatek do klasycznej kawy, herbaty i kakao w powszedni dzień lub w weekend!

Sernik z truskawkami bez pieczenia

Mamy świadomość, że jednym ten deser się spodoba, a inni podejdą z dystansem lub z nawet niechęcią, ponieważ wiemy, że są osoby dla których serniki bez pieczenia nie są sernikami i tyle! Być może mają rację, choć nie da się tego sprawdzić laboratoryjnie, co najwyżej poprzez wrażenia smakowe i węchowe. A sentyment do Babcinych serników pieczonych też odgrywa tu z pewnością niebagatelną rolę. Dlatego sernik z truskawkami i herbatnikami bez pieczenia jest bez wątpienia świetnym pomysłem dla wszystkich, którym nie zawsze udają się serniki pieczone. Biorąco to pod uwagę, zobacz również cytrynowo – czekoladowy sernik na zimno, a także piękny domowy sernik japoński. Jeśli więc pieczenie, to nie Twoja bajka, dzięki temu i innym naszym przepisom, jesteś na najlepszej drodze do odzyskania kontroli nad domowymi sernikami!

Sernik truskawkowy na zimno 

Wykonanie wierzchu sernika z samej galaretki truskawkowej lub polewy z truskawek jest naszym zdaniem niezbyt trafionym pomysłem. Pierwsza dekoracja jest bardzo schematyczna i jako całość sprawdza się być może nawet nieźle, ale nie do końca tego szukaliśmy. Natomiast druga, czyli z samego sosu truskawkowego, jest z kolei bardzo kapryśna i stosunkowo niewytrzymała. Bardzo szybko straci swój urok i jest zawodna w przechowywaniu. Dlatego postanowiliśmy połączyć zarówno galaretkę jak i zmiksowane truskawki, dzięki czemu uzyskaliśmy trwałą i bardzo miłą dla oka polewę o pięknym, czerwonym kolorze. W konsekwencji sernik truskawkowy z galaretką na zimno podobnie jak sernik waniliowy na herbatnikach lub sernik z borówkami, może bez przeszkód stać w lodówce nawet przez 3 – 4 dni.

Sernik z herbatnikami i truskawkami 

Chociaż wspomniana polewa jest niekwestionowaną atrakcją tego sernika, to jednak połówki truskawek tworzą najważniejszą estetykę tego deseru. Razem kompletują efektowną aranżację, którą można wykorzystać również do innych ciast. Sernik z truskawkami i galaretką na herbatnikach podobnie jak inne serniki bez pieczenia ma jedną wielką zaletę. Można go zrobić co najmniej z jednodniowym wyprzedzeniem bez obaw o utratę świeżości. Uwielbiamy połączenie twarogu oraz owoców, dlatego czasem robimy ten sernik w wersji z jagodami, malinami i jeżynami. Dzięki temu za każdym razem można cieszyć się pysznym i orzeźwiającym deserem o innym smaku i zmienionym kolorze! Dlatego mamy nadzieję, że ten sernik będzie jednym z Twoich ulubionych smaków na lato!

Smacznego!

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Napisz komentarz