Prosty i szybki sernik na zimno z wiaderka z brzoskwiniami i galaretką, to idealny pomysł na pyszny i orzeźwiający letni deser. To nasz sprawdzony przepis na domowy sernik z brzoskwiniami bez masła i jajek. Delikatny, bardzo kremowy z warstwą świeżych, soczystych owoców zatopionych w brzoskwiniowej galaretce. Świetnie się kroi, a mimo to jest bardzo miękki w każdym kęsie. Zobacz koniecznie: Jak zrobić pyszny sernik z brzoskwiniami na zimno?
Sernik z brzoskwiniami bez pieczenia
Sernik brzoskwiniowy na zimno to świetny deser na letnie spotkania oraz doskonały sposób na wykorzystanie świeżych, dojrzałych brzoskwiń. W naszym przepis znajdziesz również oryginalny, chrupiący czekoladowy spód, który tworzą płatki kukurydziane wymieszane z nutellą. Świetnie komponuje się z delikatną masą sernikową oraz słodko – kwaśnymi brzoskwiniami. Pokrojone w kostkę owoce, tworzą na wierzchu deseru nieregularny kształt, dzięki czemu ten prosty sernik z brzoskwiniami nabiera wyjątkowego uroku.
Nasz okrągły sernik brzoskwiniowy bez pieczenia wykonaliśmy w tortownicy 22 cm. Jeśli nie masz takiej, możesz użyć klasycznej blaszki 20 x 20 cm. Natomiast jeśli chodzi serek z wiaderka, to świetnie sprawdzi się Piątnica, Mój Ulubiony, Hanusi oraz Pilos z Lidla. W sezonie zdecydowanie polecamy użyć brzoskwiń świeżych. Sernik świetnie smakuje także z brzoskwiń w syropie. Wystarczy je wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę i połączyć z galaretką. Będzie rewelacyjny jako sernik na zimno na Święta. Jak zrobić dobry sernik na zimno z brzoskwiniami? Zapraszamy na przepis!
Sernik z brzoskwiniami na zimno
Składniki
Spód:
- płatki kukurydziane: 100 g
- nutella lub inny krem czekoladowy: 180 – 200 g
Masa:
- serek z wiaderka: 1 kg
- galaretki brzoskwiniowe: 2 szt.
- woda: 250 ml
Oraz:
- brzoskwinie: 5 – 6 szt.
- woda: 200 ml
- galaretka brzoskwiniowa: 1 szt.
Sernik z brzoskwiniami na zimno
Przepis
Spód:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Płatki kukurydziane wsyp do miski i pokrusz. Dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj. Kiedy płatki połączą się z kremem, wyłóż do tortownicy i równo rozprowadź. Ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Masa:
W 250 ml gorącej wody rozpuść dwie galaretki brzoskwiniowe. Odstaw do przestudzenia. Do wysokiego naczynia przełóż serek. Miksuj, dodając po łyżce zimnej, tężejącej galaretki. Wylej masę na spód i wstaw do lodówki do stężenia.
Obrane brzoskwinie pokrój w kostkę. Galaretkę rozpuść w wodzie. Kiedy ostygnie, włóż do niej pokrojone owoce i odstaw. Kiedy zacznie tężeć, wyłóż na masę serową. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta na zimno, koniecznie zobacz przepis na ciasto góra lodowa bez pieczenia, a także na pyszne ciasto straciatella bez pieczenia. Poznaj również przepis na piękne ciasto malaga.
Życzymy smacznego!