Blog posts

Skrzydełka na ryżu z piekarnika

Skrzydełka na ryżu z piekarnika

Dania mięsne, drugie danie, Jednogarnkowe, Obiady

Prosty przepis na aromatyczne danie z kilku składników i jednego naczynia, czyli skrzydełka na ryżu z piekarnika z bulionem i curry. Maślany, czosnkowy ryż oraz delikatne, ale dobrze doprawione skrzydełka, to gwarancja dobrego smaku i przepisu, do którego chce się wracać nie raz! W przeciwieństwie do gotowania ryżu ze skrzydełkami na patelni, tu masz całkowicie wolne ręce. Naczynie ze składnikami umieszczasz w piekarniku, a on wykona całą pracę za Ciebie! Należy przestrzegać tylko jednej zasady, dzięki której skrzydełka wraz z ryżem upieką się w tym samym czasie, czyli w nie więcej niż 60 minut!

Co zyskujesz wybierając nasz przepis na skrzydełka z kurczaka na ryżu z curry i masłem? Przede wszystkim jednogarnkowy, bardzo prosty w wykonaniu obiad dla całej rodziny. To z kolei sprowadza do minimum żmudne mycie i sprzątanie, tym bardziej, że ryżu nie musisz wcześniej gotować! Niebagatelne jest również to, że danie możesz swobodnie dostosować do swoich potrzeb i dodać do ryżu na przykład pieczarki lub inny ulubiony składnik. I wreszcie ostatni, bardzo ważny czynnik! Myślisz, że skrzydełka z kurczaka pieczone z ryżem są pyszne tylko pierwszego dnia? Spróbuj następnego dnia po odgrzaniu! Smakuje jeszcze lepiej!

Kto z nas nie lubi pieczonych lub smażonych skrzydełek? Popularność pomysłu na skrzydełka z ryżem na obiad potwierdza, że to jedno z naszych ulubionych części mięsa drobiowego. W sezonie wiosenno – letnim chętnie przygotowujemy skrzydełka z grilla w marynacie na ostro, natomiast na imprezę lub filmową noc, pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce. Natomiast jako warzywny dodatek doskonale sprawdza się nasza chrupiąca surówka z pora i marchewki lub klasyczna, ale zawsze na czasie  surówka Colesław. Jeśli szukasz więc prostego przepisu na obiad jednogarnkowy, to łatwiejszego nie będzie, a Ty nie mogłeś lepiej trafić! Polecamy!

Skrzydełka na ryżu


Skrzydełka na ryżu z piekarnika

Składniki: 

  • ryż: 250 g
  • skrzydełka z kurczaka: 8 – 10 szt.
  • czosnek: 1 – 2 ząbki
  • masło: 2 łyżki
  • gorący bulion: 600 – 700 ml
  • przyprawa curry: 1/4 łyżeczki
  • kurkuma: 1/4 łyżeczki
  • ulubione zioła do przyprawienia skrzydełek
  • sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki: 1 łyżka

Skrzydełka na ryżu


Skrzydełka pieczone na ryżu przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania skrzydełek na ryżu potrzebne będą prócz składników: naczynie żaroodporne o minimalnych wymiarach 30 x 25 cm, garnek do podgrzania bulionu oraz sitko.

Dlaczego naszym zdaniem skrzydełka najlepiej pasują do tego przepisu? Po pierwsze pieką się dość szybko. Po drugie mają stosunkowo niewiele tłuszczu, dzięki czemu nie czynią ryżu zbyt tłusty.

Jaki ryż sprawdzi się do tej zapiekanki? Z doświadczenia zdecydowanie polecamy każdy biały ryż długoziarnisty, jaśminowy lub basmati. Ryż długoziarnisty wyjdzie najbardziej puszysty. Jeśli zdecydujesz się na ryż brązowy, będzie potrzebować nieco więcej bulionu oraz dłuższego czasu „gotowania”. Nie polecamy natomiast ryżu do risotto, paelli i ryżu drobnoziarnistego. Szczególnie ten ostatni będzie bardzo lepki.

Bez względu na to, który ryż wybierzesz, bazę smaku stanowi masło z czosnkiem oraz bulion z curry i kurkumą. To właśnie te składniki decydują o końcowym charakterze upieczonego ryżu. Kluczowe w tym przepisie jest to, aby bulion był gorący, a naczynie wstępnie nagrzane!

Jak doprawić skrzydełka? Możesz użyć dowolnych przypraw. Suszona bazylia, oregano, papryka słodka lub ostra, suszony tymianek, pieprz czarny oraz ziołowy sprawdzą się idealnie.

Jak zrobić skrzydełka pieczone na ryżu?

Skrzydełka przetnij na pół w miejscu stawu, a lotkę całkowicie usuń. Ramię i przedramię każdego skrzydełka oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Mięso przełóż do miski i dopraw/wetrzyj w nie swoje ulubione przyprawy. Następnie przykryj i odstaw na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aby przeszły przyprawami.

W czasie, gdy skrzydełka się marynują, ryż zalej wodą, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby go oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie przełóż na sito i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą.

Do naczynia, w którym będziesz piec zapiekankę, włóż 2 łyżki masła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie do zapiekani wstaw do nagrzanego do 180 C° piekarnika, aby naczynie się nagrzało, a czosnek i masło oddały swój aromat. Warto wspomnieć, że czosnek dość mocno uwolni zapach. Jeśli nie przeszkadzają Ci dania mocno czosnkowe, dodaj 2 ząbki, jeśli wolisz łagodniejszy smak – wystarczy 1 ząbek czosnku.

Zagotuj bulion. Może to być bulion z kurczaka, bulion warzywny lub w ostateczności woda. Do gorącego bulionu dodaj curry oraz kurkumę i dobrze wymieszaj.

Gdy naczynie się nagrzeje wyjmij z piekarnika (pamiętaj, że jest gorące!). Na dno wyłóż ryż i wyrównaj. Następnie ostrożnie wlej gorący bulion, który powinien przykryć ryż do poziomu widocznego na zdjęciu poniżej. Resztę bulionu zostaw na później, ponieważ może się jeszcze przydać.

Chwilę później na ryżu ułóż skrzydełka. Na koniec naczynie szczelnie przykryj. To sprawi, że ryż odpowiednio szybko i przede wszystkim właściwie się ugotuje, a skrzydełka będą mięciutkie z podpieczoną skórką.

Skrzydełka z ryżem wstaw do nagrzanego do 180 C° piekarnika i piecz przez 40 minut. Następnie odkryj naczynie i piecz przez kolejne 20 – 25 minut, aż skrzydełka się zrumienią. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Ważna wskazówka: Jeśli w trakcie pieczenia ryż „wypije” cały płyn, należy go uzupełnić dolewając ok. 100 – 150 ml.

Podawaj z sałatką warzywną lub ulubioną surówką.

Skrzydełka z ryżem w piekarniku 

Jeśli masz oko do detali, z pewnością zauważyłeś, że nasze skrzydełka zapiekane z ryżem są bez dodatku warzyw. Możesz się tym zasugerować, ale nie musisz! To, czy do ryżu użyjesz innych dodatków zależy od wyłącznie od Ciebie. Warto pamiętać, aby w pierwszej fazie pieczenia nie odkrywać naczynia. Nie ma też potrzeby obracania skrzydełek na drugą stronę w połowie pieczenia. Jeśli masz inną część kurczaka, na przykład udka, możesz też ich użyć do tego przepisu. Aby zapiekanka ryżowa ze skrzydełkami nie była wówczas zbyt tłusta, polecamy zdjąć skórę z udek i dopiero wtedy je doprawić. Należy również pamiętać o wydłużeniu temperatury pieczenia. Jeśli chodzi o pierś z kurczaka, to nie będzie ona raczej dobrym pomysłem, ponieważ zbyt mocno się wysuszy podczas pieczenia.

Skrzydełka zapiekane na ryżu w naczyniu

Przepisy kulinarne na skrzydełka zapiekane na ryżu w naczyniu żaroodpornym stały się bardzo popularne i nie ma się czemu dziwić. Dlaczego? Po pierwsze, to bardzo wdzięczne w przygotowaniu i ekonomiczne danie. Po drugie, jest absurdalnie proste i każdy, nawet początkujący w kuchni poradzi sobie z jego przyrządzeniem. I w końcu po trzecie, wypełnia cały dom cudownym czosnkowo – ziołowym zapachem, któremu żaden z członków rodziny się nie oprze! Poza tym, podobnie jak skrzydełka z kapustą kiszoną i pieczarkami oraz skrzydełka jak u Chińczyka, to świetne danie familijne. Dlatego mamy nadzieję, że nasza propozycja zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Zapraszamy Cię do przejrzenia naszego Bloga również w poszukiwaniu innych przepisów!

Smacznego!

Skrzydełka na ryżu

Redakcja Bloga Kulinarnego kuchnianawypasie.pl 

Napisz komentarz