Blog posts

Śledź po szwedzku

Śledź po szwedzku

Dania rybne, Przekąski, Wielkanoc, Wigilia i Święta

Śledź po szwedzku, to smaki, które rozpoznasz po klasycznym, słodkim sosie musztardowym. Idealny balans słodyczy, kwasowości i lekkiej goryczki, to przepis na pysznego śledzia, którego zrobisz w domu w kilka minut! Ten przepis, podobnie jak pomysł na śledzie marynowane w musztardzie, łączy w sobie wyjątkowy, oryginalny smak śledzia z aksamitną gładkością musztardowego sosu. Ile razy szukałeś pomysłu na przygotowanie filetów śledziowych à la matias z dodatkiem kilku prostych składników, który będzie idealną przystawką, przekąską lub pysznym daniem na wielkanocny stół? Ten przepis odpowiada tym wszystkim wymaganiom! Czym są śledzie po szwedzku? Bazą przepisu na śledzie po szwedzku jest kremowy sos z dwóch odmian musztardy, miodu, żółtka oraz korzennych przypraw. Odpowiednio przygotowany sos miesza się następnie z pokrojonymi matiasami i drobno pokrojoną czerwoną cebulką. Cały proces szykowania śledzi trwa dosłownie 15 minut! Rzecz jasna jak w każdej kuchni, przepisy na śledzie po szwedzku z musztardą i koperkiem mogą nieznacznie różnić się między sobą. Jednak podstawowe składniki i smaki pozostają w zbliżonych proporcjach. Zastanawiasz się na tym jak podać śledzie matiasy? Zobacz jak w prosty i szybki sposób zmienić zwykłe produkty w niezwykłe danie, nie tylko na świąteczny stół!

Śledź po szwedzku przepis


Śledź po szwedzku 

Składniki: 

  • filety śledziowe à la matias: 400 g
  • musztarda Dijon: 1 łyżka
  • musztarda łagodna: 3 łyżki
  • świeże żółtko: 1 szt.
  • miód: 2 łyżki
  • oliwa: 100 ml
  • nasiona gorczycy: 1 łyżeczka
  • zmiażdżone ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę: 1 szt.
  • drobno posiekany koperek: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Z podanych powyżej składników przygotujesz ok. 4 – 5 porcji śledzi po szwedzku.

Śledź po szwedzku


Śledzie po szwedzku – przepis

Przygotowanie: 

Czas przygotowania przepisu na śledzie po szwedzku to 15 – 20 minut. Do przygotowania potrzebne będą: mikser lub blender, miska, deska do krojenia, ostry nóż oraz moździerz. Jeżeli zdecydujesz się sparzyć samo żółtko, będziesz potrzebować też małego rondelka i żaroodpornej szklanki.

Do przepisu użyj tylko świeżego jajka, które nie ma uszkodzonej skorupki. Przed wbiciem żółtka do pozostałych składników, jajko dokładnie umyj, a następnie włóż na 10 – 15 sekund do wrzątku.

Jeśli Twoje śledzie są z zalewy solonej, opłucz je najpierw pod bieżącą wodą. Następnie pozostaw do wymoczenia w zimnej wodzie na 15 – 20 minut. Potem zmień wodę i powtórz ten krok dwa lub trzy razy.

Jak zrobić śledzie po szwedzku? 

Śledzie opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie pokrój na kawałki wielkości kęsa. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie plasterki.

Do misy miksera dodaj żółtko, musztardę oraz miód i wymieszaj. Następnie wolno miksując, dodawaj powoli olej, aż powstanie jednolity sos. Następnie dodaj pokrojoną cebulkę, nasiona gorczycy, posiekany koperek i dopraw do smaku zmiażdżonym lub zmielonym zielem angielskim oraz solą i pieprzem.

Pokrojone śledzie wymieszaj dokładnie z sosem musztardowym, przełóż do słoika i zamknij. Odstaw do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Przed podaniem udekoruj świeżo posiekanym koperkiem.

Jeśli chcesz sparzyć żółtko skorzystaj z naszej porady. Następnie ostrożnie oddziel żółtko od białka. Żółtko przełóż do żaroodpornej szklanki. Szklankę włóż do rondelka z wodą sięgającą ponad żółtko, ale nie na tyle, aby wlała się podczas gotowania do środka. Rondel z wodą pogrzej. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i energicznie (tak, by żółtko się nie ścięło) mieszając podgrzewaj przez około 2 minuty.

Jeśli szukasz innych pomysł na świąteczne sałatki rybne, zobacz też przepis na śledzie z kolorowym pierzem, aromatyczne śledzie po cygańsku oraz śledzie po francusku.

Śledź po szwedzku przepis

 

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz