Blog posts

Schab na kanapki

Schab na kanapki

Wędlina, Wieprzowina

Pyszna domowa wędlina czyli schab w słoiku na kanapki. Ten prosty przepis na aromatyczny schab na zimno, to bez wątpienia świetna propozycja na gotowane mięso w słoiku do chleba. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić schab w słoiki? Jak zrobić schab na kanapki? Nasz przepis jest godną uwagi koncepcją na pachnącą wieprzowinę, która nie wymaga wiele wysiłku. To idealny przepis na schab w słoiku w pysznej galarecie.

Schab do kanapek przepis, który przygotujesz bez żadnego problemu. Proponujemy skuteczne zamarynowanie odpowiedniej wielkości kawałków mięsa, dopasowanych do objętości słoików. Dzięki temu po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmujesz ze słoika konkretną sztukę aromatycznego schabu. Schab jest bowiem zbyt subtelnym mięsem, aby go siekać, kroić czy też mielić. Poza tym przygotowany w ten sposób schab możesz wykorzystać jako pomysł na szybki mięsny obiad. Wystarczy, że pokroisz go w odpowiedniej grubości plastry i podasz na gorąco z ulubionym sosem.

Domowy schab na kanapki to świetna wędlina bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Tylko czyste mięso i aromatyczne przyprawy. W naszym przepisie na gotowany schab na kanapki nie znajdziesz również soli peklującej. Dlatego mięso jest koloru szarego. Naszym zdaniem lepiej i zdrowiej użyć klasycznej soli kłodawskiej oraz zestawu pachnących ziół. Schab marynowany w takiej mieszance zachowuje swój smak, a galaretka tylko podkreśla jego delikatność.

Schab na kanapki przepisy, które często goszczą na naszych stołach to: schab pieczony, schab gotowany, schab wędzony oraz schab dojrzewający. Mamy też zapewne ulubioną wersję tego popularnego mięsa. Schab jest jednak mięsem, które dość szybko się wysusza. Gotowany w słoiku ma o tyle dobre warunki, że jest przez cały czas w zamknięciu. Dzięki temu gotuje się we własnych sokach. To wpływa w dużym stopniu na jego soczystość. Chociaż naszym zdaniem nie dorównuje wciąż karkówce oraz łopatce wieprzowej przyrządzonej w podobny sposób. A może po prostu jesteśmy dla siebie zbyt surowi.

Schab na kanapki


Schab na kanapki

Składniki:

Na 4 słoiki 550 ml

  • schab wieprzowy: ok. 2 kg
  • czosnek: 4 ząbki
  • pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
  • sól: 1 płaska łyżka
  • cukier: 3/4 łyżeczki
  • liść laurowy: 4 szt.
  • majeranek: 2 łyżki
  • jałowiec: 6 ziaren
  • kolorowy pieprz ziarna: 2 łyżki
  • olej: 3 łyżki

Schab na kanapki


Schab na kanapki

Przepis: 

Mięso kroimy na cztery elementy w taki sposób, aby cały kawałek schabu wszedł nam do słoika z lekkim luzem. Najlepiej sprawdzą się do tego słoiki z szerokim wlewem czyli bez zwężenia.

Z przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu mielonego, soli, cukru, majeranku, jałowca oraz oleju przygotowujemy marynatę. Patyczkiem do szaszłyków przebijamy w kilkunastu miejscach każdy kawałek schabu. Następnie nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki co najmniej na noc, a najlepiej na 24 h.

Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 6 – 8 ziaren kolorowego pieprzu oraz po 1 liściu laurowym. Wkładamy po kawałku marynowanego schabu i zakręcamy dokładnie słoik.

Schab na kanapki

Do dużego garnka wkładamy na dno ściereczkę, wstawiamy słoiki i do wysokości mięsa zalewamy zimną wodą. Podgrzewamy i bardzo wolno gotujemy przez 3,5 – 4 godziny. Jeśli odparuje nam woda, należy ją uzupełniać i trzymać cały czas stanu z początku gotowania.

Słoiki zostawiamy w garnku do całkowitego ostygnięcia.

Schab w słoiku pasteryzacja. Jeśli schab na kanapki zamierzamy trzymać w lodówce, podany wyżej sposób w zupełności wystarczy. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać przez ok 30 dni. Jeżeli chcemy słoiki zatrzymać na dłużej lub trzymać poza lodówką, musimy proces pasteryzacji powtórzyć. Słoiki zostawiamy w wodzie do następnego dnia. Podgrzewamy i wolno gotujemy przez 30 – 40 minut ( od momentu zagotowania ). Zostawiamy do wystudzenia i ponownie po 24 godzinach powtarzamy cały proces. Gotujemy nieco krócej, bo ok. 30 minut. Dobrze zapasteryzowane słoiki mają zawsze wklęsłą nakrętkę. Jeśli jest wypukła, to znak, że mięso nie nadaje się do przechowywania i należy je natychmiast spożyć. Jeśli wypukłą nakrętkę zauważymy na słoiku, który przechowujemy już jakiś czas, należy bezwzględnie wyrzucić zawartość wraz ze słoikiem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na mięso w słoikach. Polecamy: wieprzowina z galaretką w słoiku, domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić, kurczak w galarecie ze słoika oraz mięso ze słoika na szybki obiad.

Życzymy smacznego!

Schab na kanapki

Schab na kanapki

4 Comments

  1. Aga
    8 lutego 2021 at 16:08
    Reply

    Zrobiłam, ale… galaretki brak. Czy nie powinno się dodać żelatyny? P.S. Sama wędlinka – super.

    • KuchniaNaWypasie
      8 lutego 2021 at 17:54

      Trudno nam powiedzieć, czemu galaretki brak…
      To przepis w 100 % bez dodatku żelatyny.
      Robiliśmy według tego przepisu schab już wcześniej i galaretka zawsze była 🙂
      Galaretki rzeczywiście szkoda, ale najważniejsze, że wędlinka wyszła super 🙂
      Pozdrawiamy

    • Łukasz
      29 kwietnia 2021 at 22:25

      Zwróć uwagę na sól, czy przypadkiem nie zawiera substancji rozbrylającej. To mi załatwiło kiedyś partie. Dodatkowo jeśli galaretka się nie zrobi to mięso jest jakby w solance i jest bardziej słone po kilku dniach.

  2. Marek
    9 lutego 2021 at 15:31
    Reply

    Moja córka z racji wieku ( nastolatka) cały czas jest na diecie i jada tylko chude wędliny. Zrobiłem schab z myślą o niej. I wszystko jak w przepisie razem z galaretką. Jutro ponowne zakupy i marynowanie schabu.
    Odnosząc się do mojej Przedmówczyni, brak galaretki to wina mięsa tzn jego jakości. Może było wcześniej mrożone przez co wyschło.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *