Blog posts

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Bez mięsa, Grzyby, Sosy, Z patelni

Niezawodny przepis na tradycyjny, domowy sos pieczarkowy ze śmietaną. Ten bardzo prosty, kremowy sos przygotujesz w zaledwie 20 minut.  Dzięki czemu będzie idealnym dodatkiem do wielu dań na ostatnią chwilę! Klasyczny sos pieczarkowo – śmietanowy, to dodatek niezwykle wszechstronny, który świetnie sprawdzi się do makaronu, mięsa lub klusek śląskich. Idealne proporcje składników gwarantują, że będzie doskonałym uzupełnieniem domowych obiadów i innych spotkań w rodzinnym gronie. Nasz przepis nie zawiera dodatku w postaci mąki. Aby dobrze zagęścić sos wystarczy odpowiednia śmietana oraz właściwe zredukowanie składników. Zawsze warto również pamiętać o dobrej jakości pieczarkach, które będą mieć zdecydowany wpływ na ostateczną jakość naszego sosu. Bardzo ważne jest również mieszanie sosu w trakcie duszenia. Nawet lekkie przypalenie składników może spowodować, że sos okaże się gorzki. Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na pyszny sos pieczarkowy na śmietanie, gorąco zapraszamy!

Sos pieczarkowy


Sos pieczarkowy 

Składniki: 

  • pieczarki świeże: 350 – 400 g
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • śmietana 18 % do zup: 120 – 150 g
  • masło: 2 łyżki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • woda lub bulion: ok. 3/4 szklanki

Sos pieczarkowy


Sos pieczarkowy – przepis

Przygotowanie: 

Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć na średniej mocy palnika. W trakcie smażenia pieczarki kilka razy zamieszać. Kiedy woda odparuje, pieczarki zdjąć na talerz.

Na patelni rozpuścić ponownie łyżkę masła i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać odrobiną bulionu lub wody i chwilę dusić. Uważamy, aby nie przypalić cebuli.

Następnie dodać podsmażone pieczarki i wlać resztę wody lub bulionu. Dusić na niskiej mocy palnika przez ok. 10 minut.

Dodajemy śmietanę, cały  czas mieszając. Chwilę jeszcze podgrzewamy i wyłączamy palnik. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Sos możemy podać od razu lub po wystudzeniu przechować w zamkniętym naczyniu do 2 dni w lodówce. W tym czasie sos z pewnością zgęstnieje, dlatego podczas odgrzewania warto dodać do niego nieco mleka.

Jeśli wolisz, aby Twój sos był ciemniejszy, po prostu mocniej podsmaż pieczarki.

Odpowiadamy również na pytanie: Co zamiast śmietany do sosu pieczarkowego? Może być gęsty jogurt naturalny. Dodajemy go w tym samym czasie, co śmietanę, ale po wyłączeniu palnika. Należy pamiętać, że jogurtu nie możemy zagotować, ponieważ sos się rozwarstwi.

Sos z pieczarek będzie świetnym dodatkiem do pulpetów, placków ziemniaczanych, karkówki oraz kaszy. To również bezpieczny sposób na przygotowanie pysznego sosu grzybowego dla wszystkich, którzy nie lubią lub zwyczajnie obawiają się spożywania grzybów leśnych.

Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne domowe sosy, np. na sos kurkowy na maśle, aromatyczny, domowy sos słodko – kwaśny, a także na domowy sos pieczeniowy. Polecamy również aksamitny sos niemiecki na bazie bulionu, śmietany i żółtek oraz przepis na sos algierski.

Życzymy smacznego!

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *