Blog posts

Surówka jak od Chińczyka

Surówka jak od Chińczyka

Kuchnie świata, Sałatki i surówki

Chrupiąca i bardzo aromatyczna surówka z białej kapusty i marchwi jak od Chińczyka. Prosta w przygotowaniu surówka jak z chińskiej restauracji, to doskonały pomysł na pyszny dodatek do drugiego dania. Jeśli lubisz białą kapustę i często przygotowujesz ją do obiadu, ten wariant musi Ci posmakować. Jak zrobić surówkę z kapusty jak u Chińczyka?

Chińska surówka z białej kapusty podbiła serca większości z nas, którzy mieliśmy kiedyś okazję pierwszy raz jej spróbować. Chociaż jest zapewne grono osób, które tej pysznej surówki jeszcze nie kosztowało. Surówka jak u Chińczyka jest bardzo łatwa w wykonaniu. Do przygotowania potrzebne są tylko biała kapusta, marchew, cebula oraz prosta zalewa z kilku składników. Surówka jest pachnąca, słodko – kwaśna, bardzo przyjemnie chrupiąca i przede wszystkim wyjątkowo długo zachowuje tę chrupiącą świeżość.

Surówka od Chińczyka przepis bez wątpienia dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonego sposobu na to: Co zrobić z białej kapusty? Przepis na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka to też skuteczny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę. Możesz ją zabrać do pracy, do szkoły lub dołączyć do zestawu ulubionych surówek. Jak już wspomnieliśmy słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Z praktycznego punktu widzenia możesz przygotować nieco większą ilość i trzymać spokojnie przez kilka dni w lodówce najlepiej w słoiku.

Surówka z białej kapusty do obiadu to ulubiony przez nas dodatek do mięs pieczonych oraz duszonych. Jest idealnym niskokalorycznym dodatkiem do domowych fast food oraz dań z grilla. Może być świetną bazą do sałatek z dodatkiem majonezu lub sosu czosnkowego. Poza tym biała kapusta to skarbnica wielu cennych witamin oraz źródło błonnika, żelaza i kwasu foliowego. Surówka obiadowa z białej kapusty jak w barze chińskim posmakuje z pewnością wszystkim. Zapraszamy na przepis i zdrowo polecamy 🙂

Surówka jak od Chińczyka


 

Surówka jak od Chińczyka 

Składniki 

Warzywa

  • kapusta biała: 1/2 główki
  • marchew duża: 1 szt.
  • cebula duża: 1 szt.

Zalewa

  • ocet ryżowy lub spirytusowy (najlepszy 6 %, jeśli 10 % to nieco mniej): 1/4 szklanki
  • olej: 1/3 szklanki
  • cukier: 2 łyżki
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • czosnek: 1 ząbek

Surówka jak od Chińczyka


 

Surówka jak od Chińczyka

Przepis 

Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy do dużej najlepiej płaskiej miski. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Surówka jak od Chińczyka 

 

Ocet oraz olej wlewamy do rondla. Dodajemy cukier, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie gotująca się.

Zalewę przelewamy do miski z kapustą i dobrze mieszamy. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę lekko przemieszać.

Surówka jak od Chińczyka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w marynacie, ale na szybko również jest bardzo smaczna.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki obiadowe. Polecamy: pyszna surówka prowansalska z kapusty, surówka obiadowa z kapusty włoskiej, marchewka z chrzanem do obiadu oraz surówka obiadowa w 15 minut.

Życzymy smacznego!

Surówka jak od Chińczyka 

5 Comments

  1. Małgorzata
    10 sierpnia 2021 at 7:49 pm

    Czy tą surówkę można przygotować z kapusty pekińskiej?

    • KuchniaNaWypasie
      10 sierpnia 2021 at 9:45 pm

      Szczerze mówiąc nie robiliśmy tej surówki z kapusty pekińskiej.
      Natomiast wydaje się, że pekinka jest zbyt delikatna do zalania gorącą marynatą.
      Naszym zdaniem nie będzie chrupiąca, raczej się ugotuje.
      Pozdrawiamy

  2. M. P.
    28 października 2021 at 9:01 am

    Surówka nie ma nic wspólnego z tą od „chińczyka” za dużo octu, oleju a cukier dominuje smak.

    • KuchniaNaWypasie
      29 października 2021 at 2:48 pm

      Hmm.. z samego octu, oleju i cukru żadna surówka nie wyjdzie dobrze,
      warto może dodać pozostałe składniki…

    • Dorota Forta
      29 października 2021 at 3:18 pm

      Chyba Pan nigdy nie jadł surówki u Chińczyka. To są proporcje na surówkę dużo delikatniejszą niż w oryginale. Ocet, olej, cukier to nie tylko marynata do konserwant, gdyż surówka swój kulminacyjny smak zyskuje po kilku dniach. Dzięki takim składnikom zachowuję świeżość i chrupkość. Wiem o czym piszę, od kilku lat współpracuję z restauracją chińską.

Napisz komentarz