Chrupiąca i bardzo aromatyczna surówka z białej kapusty i marchwi jak od Chińczyka. Prosta w przygotowaniu surówka jak z chińskiej restauracji, to doskonały pomysł na pyszny dodatek do drugiego dania. Jeśli lubisz białą kapustę i często przygotowujesz ją do obiadu, ten wariant musi Ci posmakować. Jak zrobić surówkę z kapusty jak u Chińczyka?
Chińska surówka z białej kapusty podbiła serca większości z nas, którzy mieliśmy kiedyś okazję pierwszy raz jej spróbować. Chociaż jest zapewne grono osób, które tej pysznej surówki jeszcze nie kosztowało. Surówka jak u Chińczyka jest bardzo łatwa w wykonaniu. Do przygotowania potrzebne są tylko biała kapusta, marchew, cebula oraz prosta zalewa z kilku składników. Surówka jest pachnąca, słodko – kwaśna, bardzo przyjemnie chrupiąca i przede wszystkim wyjątkowo długo zachowuje tę chrupiącą świeżość.
Surówka od Chińczyka przepis bez wątpienia dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonego sposobu na to: Co zrobić z białej kapusty? Przepis na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka to też skuteczny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę. Możesz ją zabrać do pracy, do szkoły lub dołączyć do zestawu ulubionych surówek. Jak już wspomnieliśmy słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Z praktycznego punktu widzenia możesz przygotować nieco większą ilość i trzymać spokojnie przez kilka dni w lodówce najlepiej w słoiku.
Surówka z białej kapusty do obiadu to ulubiony przez nas dodatek do mięs pieczonych oraz duszonych. Jest idealnym niskokalorycznym dodatkiem do domowych fast food oraz dań z grilla. Może być świetną bazą do sałatek z dodatkiem majonezu lub sosu czosnkowego. Poza tym biała kapusta to skarbnica wielu cennych witamin oraz źródło błonnika, żelaza i kwasu foliowego. Surówka obiadowa z białej kapusty jak w barze chińskim posmakuje z pewnością wszystkim. Zapraszamy na przepis i zdrowo polecamy 🙂
Surówka jak od Chińczyka
Składniki
Warzywa
- kapusta biała: 1/2 główki
- marchew duża: 1 szt.
- cebula duża: 1 szt.
Zalewa
- ocet ryżowy lub spirytusowy (najlepszy 6 %, jeśli 10 % to nieco mniej): 1/4 szklanki
- olej: 1/3 szklanki
- cukier: 2 łyżki
- sól: 1 płaska łyżeczka
- czosnek: 1 ząbek
Surówka jak od Chińczyka
Przepis
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy do dużej najlepiej płaskiej miski. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Ocet oraz olej wlewamy do rondla. Dodajemy cukier, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie gotująca się.
Zalewę przelewamy do miski z kapustą i dobrze mieszamy. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę lekko przemieszać.
Surówka jak od Chińczyka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w marynacie, ale na szybko również jest bardzo smaczna.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki obiadowe. Polecamy: pyszna surówka prowansalska z kapusty, surówka obiadowa z kapusty włoskiej, marchewka z chrzanem do obiadu oraz surówka obiadowa w 15 minut.
Życzymy smacznego!
Małgorzata
10 sierpnia 2021 at 7:49 pmCzy tą surówkę można przygotować z kapusty pekińskiej?
KuchniaNaWypasie
10 sierpnia 2021 at 9:45 pmSzczerze mówiąc nie robiliśmy tej surówki z kapusty pekińskiej.
Natomiast wydaje się, że pekinka jest zbyt delikatna do zalania gorącą marynatą.
Naszym zdaniem nie będzie chrupiąca, raczej się ugotuje.
Pozdrawiamy
M. P.
28 października 2021 at 9:01 amSurówka nie ma nic wspólnego z tą od „chińczyka” za dużo octu, oleju a cukier dominuje smak.
KuchniaNaWypasie
29 października 2021 at 2:48 pmHmm.. z samego octu, oleju i cukru żadna surówka nie wyjdzie dobrze,
warto może dodać pozostałe składniki…
Dorota Forta
29 października 2021 at 3:18 pmChyba Pan nigdy nie jadł surówki u Chińczyka. To są proporcje na surówkę dużo delikatniejszą niż w oryginale. Ocet, olej, cukier to nie tylko marynata do konserwant, gdyż surówka swój kulminacyjny smak zyskuje po kilku dniach. Dzięki takim składnikom zachowuję świeżość i chrupkość. Wiem o czym piszę, od kilku lat współpracuję z restauracją chińską.