Soczysta i lekko pikantna surówka prowansalska z kapusty, papryki i marchewki. To przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu surówka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, drobiu, a także gotowanych i pieczonych ziemniaków. Do przygotowania surówki najlepiej sprawdzi się soczysta i niezbyt twarda kapusta. Możesz ją zrobić również z kapusty włoskiej. Papryka powinna być ładna, dojrzała, krwistoczerwona, tak aby mogła mocno kontrastować z głównym składnikiem czyli kapustą.
Surówka prowansalska to również pomysł na szybką i bardzo zdrową przekąskę. Ale przede wszystkim jako uzupełnienie porcji warzyw w daniu obiadowym. Do surówki możesz dodać jeszcze cebulę lub inne składniki, które lubisz. Naszym zdaniem w tym wypadku, im mniej składników, tym lepiej. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że surówka prowansalska będzie często gościć na Waszych stołach.
SURÓWKA PROWANSALSKA Z KAPUSTY
Składniki:
- kapusta biała: 1/4 główki
- papryka czerwona: 1 szt.
- marchew: 1 szt.
- olej: 1 łyżka
- ocet jabłkowy: 1 łyżka
- woda przegotowana: 0,5 szklanki
- czosnek: 2 ząbki
- cukier: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
SURÓWKA PROWANSALSKA Z KAPUSTY
Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy. Następnie przekładamy do miski. Wsypujemy po łyżeczce soli i cukru. Kapustę lekko ugniatamy, Puści sok i stanie bardziej miękka.
2. Paprykę oraz marchew kroimy w bardzo cienkie słupki. Dodajemy do kapusty. Na koniec uzupełniamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Dodajemy wodę, ocet oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy. Odstawiamy co najmniej na godzinę, żeby smaki się połączyły, a warzywa zmiękły.
Przed podaniem z surówki należy odlać wodę.
INNE NASZE PRZEPISY NA SAŁATKI I SURÓWKI:
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM
MARCHEWKA Z CHRZANEM DO OBIADU
Smacznego!