Najlepsza fit surówka z selera naciowego i jabłka bez majonezu, to idealny dodatek do rodzinnego obiadu, pieczonego kurczaka, smażonej ryby i dań z grilla. Ta najprostsza, orzeźwiająca surówka z selerem naciowym jest chrupiąca, pełna smaku i bardzo szybka w przygotowaniu. Nie wysilam się, aby zrobić tę surówkę. Po prostu jest to świetny sposób na wykorzystanie łodyg selera, które często czai się gdzieś w tyle lodówki. Często jest tak, że kupujemy cały pęczek tego warzywa, aby wykorzystać z niego tylko dwie lub trzy łodygi. Ten prosty przepis na surówkę z selera naciowego pozwala zrobić z niego zdrowy użytek. Surówka jest świetna od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza, gdy poczekasz 20 minut! Dlatego szykuję ją zawsze na początku przygotowań do obiadu i pozwalam, aby wszystkie jej smaki dobrze się połączyły. Seler to bomba odżywcza, która stanowi idealną bazę do wielu sałatek i surówek. Jest też niekwestionowaną gwiazdą tej surówki. Jeżeli więc uwielbiasz surowego selera, zdecydowanie powinnaś wypróbować ten przepis. Jeśli jednak nadal zastanawiasz się nad tym, co zrobić z dodatkiem selera naciowego, na naszym Blogu poleca się surówka z kapusty pekińskiej lub sałatka z serkiem wiejskim. Zapraszam na dzisiejszy przepis!
Surówka z selera naciowego
Składniki:
Na sałatkę:
- obrany i pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy: 4 – 5 łodyg
- obrane i pokrojone w małą kostkę lub cienkie paseczki jabłko: 1 szt.
- pokrojona w piórka czerwona cebula: 1 szt.
- drobno posiekany koperek: 2 łyżki
- odrobina soku z cytryny do skropienia pokrojonego jabłka
Na sos winegret:
- musztarda Dijon: 1 łyżeczka
- oliwa extra virgin: 2 łyżki
- miód lub syrop klonowy: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- otarta skórka z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Z podanych wyżej składników, których wymaga poniższy przepis przygotowuję 2 – 3 porcje. Jeśli potrzebujesz większej ilości surówki, po prostu odpowiednio zwiększ proporcje warzyw i składników na sos winegret.
Surówka z selera naciowego – przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą: obieraczka do warzyw, deska do krojenia, tarka do warzyw, większa oraz mniejsza miseczka, a także klasyczne akcesoria kuchenne. Czas przygotowania surówki z selera naciowego, to około 15 minut.
Jeśli nie lubisz włóknistej, żylastej konsystencji selera naciowego możesz go obrać przy pomocy tradycyjnej obieraczki do warzyw. Obrany seler jest tak samo chrupiący, a jednocześnie bardzo delikatny.
Do surówki możesz też dodać pokrojonego w małą kostkę zielonego ogórka. Zamiast sosu winegret, można zastosować dressing na bazie jogurtu greckiego. Surówka będzie bardziej kremowa.
Surówka z selera naciowego – jak zrobić?
Przepis na surówkę zaczynam od pokrojenia selera naciowego i jabłka. W tym celu obrane i wydrążone z nasion jabłko kroję w cienkie paseczki lub małą kostkę. Z kolei selera kroję w cienkie plasterki. Jabłko skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Czerwoną cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Koperek drobno siekam.
Tak przygotowane składniki przekładam do miski. W drugiej, małej miseczce mieszam dokładnie wszystkie składniki na sos winegret. Następnie mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję od razu lub przechowuję w lodówce do momentu podania.
Sprawdź też jak smakuje surówka z selera i marchewki.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl