Orzeźwiająca surówka z zielonego ogórka, cebuli i koperku bez śmietany, za to zwieńczona prostym winegretem z dodatkiem pachnących, polskich ziół. To pełen smaku i aromatu przepis na soczysty i chrupiący dodatek do obiadu. Zajrzyj do swojej spiżarni, a stwierdzisz, że z pewnością masz wszystkie produkty do przygotowania tej pysznej surówki. Jeśli przesadna konwencjonalność tej surówki nie wzbudza Twojego zaufania co do jej dobrego smaku, spróbuj sam i przekonaj się, że skromnie nie zawsze znaczy nudno! Jeżeli szukasz więc bezproblemowej, świeżej surówki na letnią falę upałów, ten przepis będzie z pewnością jednym z faworytów!
Przepis na surówkę z ogórków zielonych nie walczy bezwzględnie o powszechną przychylność, ponieważ na naszych stołach prawie bezwarunkowo dominuje tradycyjna mizeria z ogórków. Kiedy jednak myślisz o ogórku, nieodwołalnie przychodzi Ci również na myśl koperek. Po prostu dwa nierozerwalnie związane składniki tworzące idealnie uzupełniający się duet, w którym jednak żaden nie triumfuje. Czym byłyby przecież klasyczne greckie tzatziki lub polskie ogórki małosolne bez koperku? Ni mniej ni więcej tylko tym, co surówka z białej kapusty albo tradycyjna zupa ogórkowa ze śmietaną. Ponieważ we wszystkich tych kulinarnych przypadkach, to właśnie koperek jest gwiazdą przepisu!
Prosta surówka z ogórka świeżego, to idealna baza do uzupełnienia przepisu o dodatki w postaci rzodkiewki, marchewki lub pora. Mimo tego polecamy wprowadzić zmiany iście kosmetyczne, aby zachować spójny charakter surówki. Nie w porządku byłoby bowiem wrzucić do niej składniki, które być może są pięknymi ozdobnikami, ale do smaku nie wprowadzają nic fantazyjnego. Jeśli zatem zastanawiasz się, co zrobić z ogórków zamiast mizerii, sprawdź nasz przepis na surówkę z ogórków surowych i ciesz się lekkim, orzeźwiającym i łatwym w przygotowaniu warzywnym dodatkiem, który pasuje praktycznie do wszystkiego! Polecamy!
Surówka z zielonego ogórka
Składniki:
- ogórki gruntowe: 5 – 6 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- posiekany koperek: 1 łyżka
- ocet jabłkowy: 2 łyżki
- miód: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Surówka z zielonego ogórka przepis
Przygotowanie:
Do surówki możesz wykorzystać ogórki gruntowe, a poza sezonem również szklarniowe. Jeśli Twoje ogórki mają cienką, delikatną skórkę, nie musisz ich obierać. Ogórki ze skórką są trochę cięższe do strawienia, dlatego warto o tym pamiętać, jeśli surówkę będziemy podawać osobom, które mają wrażliwy przewód pokarmowy.
Ogórki pokrój cienko na mandolinie. Możesz pokroić tak jak na naszym zdjęciu, czyli wzdłuż lub klasycznie na cienkie plasterki.
Cebulkę pokój również w cienkie krążki lub piórka i namocz w misce z lodowatą wodą przez 15 minut. Po pierwsze ten zabieg naturalnie złagodzi zapach oraz ostrość cebuli, a po drugie sprawi, że cebula wygasi swoją mało subtelną teksturę. Jeśli nie przeszkadza Ci smak surowej cebuli, możesz ten krok pominąć.
Przygotowane składniki przełóż do miseczki, dodaj posiekany koperek oraz ocet wymieszany z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz, ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny.
Surówka z ogórka bez śmietany
Lekka surówka z ogórka bez śmietany jest idealnym przepisem do podania w letnie, gorące dni. Dzięki temu, że nie ma dodatku śmietany i majonezu, o wiele lepiej wytrzymuje wysokie temperatury. Zresztą jak każdy dobry przepis, również i ten na surówkę z zielonych ogórków sprawdza się o każdej porze roku i można ją zrobić nie tylko latem. Ktoś z pewnością teraz powie: co to za surówka z „pędzonych” ogórków szklarniowych? I trudno się nie zgodzić, że taka surówka to tylko suchy szkielet całego kompleksu smaku i aromatu, jaki uzyskamy tylko w sezonie i tylko z domowych ogórków gruntowych. Umówmy się jednak, że co nie jest zabronione, jest dozwolone. W związku z tym powściągliwe nastawienie jednych wcale nie oznacza, że drugim taka opcja wydaje się abstrakcyjna. Zresztą w okresie jesienno – zimowym mamy mnóstwo innych przepisów na doskonałe warzywne przekąski jak na przykład surówka z selera i jabłka, czy też surówka z białej kapusty i pora. Oba te przepisy dowodzą, że poza sezonem też można przygotować zdrowe i pożywne surówki.
Surówka z ogórków zielonych
Ten przepis nie wymaga szalonego siekania składników. Zarówno cebulkę, jak i ogórki możesz pokroić zarówno przy pomocy mandoliny jak i w sposób klasyczny, czyli nożem. Ta surówka z ogórków zielonych podobnie zresztą jak surówka z ogórków i papryki jest całkowicie pozbawiona nabiału, więc jest to przepis całkowicie wegański. Jeśli jest to możliwe użyj ogórków ekologicznych lub z własnego ogródka. Pamiętaj, że dobry, czyli jędrny ogórek z lekko słodką nutą i cienką skórką to podstawa tego przepisu. Takim warzywom wystarczy odrobina winegretu, by stworzyć świetną, lekko chrupiącą surówkę. Dość powiedzieć, że w moim domu ogórek zielony i cebula były zazwyczaj skropione tylko klasycznym octem. Było to siermiężne, ale skuteczne połączenie, które wspominam z dużą nostalgią. Czasem zdarzyło się w zębach zazgrzytał piasek, ale właśnie dzięki temu wszystko było prawdziwe. Dziś chcemy, aby wszystkie nasze dania były szykowne i wizualnie apetyczne. Ulegamy przy tym często nowomodnym frazesom, gubiąc po drodze esencję tego, co w domowej kuchni najważniejsze, czyli wiarygodnego smaku.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl