Pyszne i super aromatyczne marynowane szaszłyki warzywne na grilla. To prosty i sprawdzony pomysł na przyrządzenie porcji zdrowych i pachnących warzyw z rusztu. Lekko chrupiąca papryka, delikatna cukinia oraz aromatyczne pieczarki, a to wszystko w doskonałej ziołowo – balsamicznej marynacie. Z naszego przepisu dowiesz się dokładnie, jak zamarynować warzywa na grilla oraz jak zrobić pyszne szaszłyki z warzyw.
Szaszłyki z warzywami są bardzo łatwe do przygotowania, zdrowe, świeże, kolorowe i wręcz idealne na lato! Te szaszłyki, to przepis nie tylko dla wegetarian. Zapewniamy, że każdy, kto chociaż raz ich spróbuje, będzie z pewnością nie raz do nich wracać. Możesz również dodać własne ulubione warzywa. Doskonale sprawdzą się: ananas, cebula, kukurydza w kolbie, a także bakłażan. To bardzo uniwersalny przepis, w którym każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Przepis na szaszłyki warzywne z grilla jest propozycją nie tylko na lato. Szaszłyk warzywny możesz przygotować także poza sezonem w piekarniku. Bardzo ważne jest w tym przepisie, aby składniki były pokrojone na kawałki podobnej wielkości. Dzięki temu upieką się równomiernie. Warzywa układaj w taki sposób, aby zachować zmieniające się kolory. Szaszłyki warzywne przepis dzięki któremu grill w gronie przyjaciół i rodziny stanie się jeszcze bardziej kolorowy i aromatyczny!
Warzywa z grilla to z pewnością idealne i dietetyczne danie lub świetny dodatek np. do mięsnych dań z rusztu. Zobacz także inne nasze przepisy na pyszne dania z grilla. Poznaj sposób na doskonałe grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem. Sprawdź także przepis na schab z kością z grilla. Polecamy również aromatyczne grillowane ziemniaki. A Jak zrobić szaszłyki warzywne na grilla? Zapraszamy na przepis i bardzo polecamy, ponieważ szaszłyki są naprawdę pyszne!
Z podanych składników zrobisz 7 – 8 szaszłyków
Szaszłyki warzywne na grilla
Składniki:
Szaszłyki:
- czerwona papryka: 1 szt.
- zielona papryka: 1 szt.
- żółta papryka: 1 szt.
- cukinia młoda: 2 szt.
- pieczarki małe: 300 g
- patyczki do szaszłyków lub metalowe szpikulce
Marynata:
- ocet balsamiczny: 1/3 szklanki
- olej: 1/3 szklanki
- czosnek: 1 ząbek
- suszona bazylia: 1/2 łyżeczki
- suszony lubczyk: 1/2 łyżeczki
- miód: 1 łyżeczka
- sól: 1/4 łyżeczki
- pieprz: 1/2 łyżeczki
Szaszłyki warzywne na grilla
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obcinamy końce (nie obieramy) i kroimy w plasterki ok. 1,5 – 2 cm grubości.
Z umytych papryk wycinamy gniazda nasienne, a następnie paprykę kroimy na 3 cm kwadraty.
Pieczarki pozostawiamy w całości.
Składniki na marynatę dobrze mieszamy. Pokrojone warzywa i pieczarki przekładamy do miski. Dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Najlepiej dłońmi, dzięki temu nie uszkodzimy pieczarek. Odstawiamy pod przykryciem, na ok. 1 godzinę.
Na drewniane, dobrze namoczone w wodzie patyczki lub na szpikulce nakłuwamy na zmianę warzywa oraz pieczarki, aż do wyczerpania składników.
Resztę marynaty przelewamy do małej miseczki.
Szaszłyki umieszczamy tak, aby obiegała je średnia temperatura. Nie mogą być umieszczone w miejscu dużego żaru. Warzywa pieczemy, co pewien czas je obracając i smarując marynatą przy pomocy pędzelka. Nie podajemy konkretnego czasu pieczenia. Stopień „wysmażenia” szaszłyków zależy od naszych osobistych upodobań.
Życzymy smacznego!