Proste, sprawdzone składniki oraz szybkie przygotowanie to skrzydełka z kapustą kiszoną i pieczarkami. Wszystko przygotujesz na jednej patelni, a to bez wątpienia kolejny atut tego dania. Potrzebne Ci będą kapusta kiszona, skrzydełka i pieczarki oraz trochę przypraw. Taki zestaw obiadowy z naszych ulubionych składników za naprawdę niewielkie pieniądze. Wystarczą nawet skromne finanse studenckie 🙂
Nie jest to może jakieś klasyczne połącznie, ale bardzo swojskie i wyjątkowo smaczne. Jeśli masz, zamiast pieczarek możesz dodać grzyby leśne. Idealnie będą się komponować z tym daniem pieczone ziemniaki lub ziemniaki w mundurkach. A zatem zapraszamy na pyszne danie z jednego naczynia i mamy nadzieję, że znajdzie grono fanów. Polecamy!
Skrzydełka z kapustą kiszoną i pieczarkami
Składniki:
- kapusta kiszona: 0,5 kg
- skrzydełka: 6 – 8 szt.
- pieczarki: 0,5 kg
- masło: 2 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- czosnek suszony: 1 łyżeczka
- sól i pieprz
Skrzydełka z kapustą kiszoną i pieczarkami
Przygotowanie:
Skrzydełka nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na 30 minut.
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut, a następnie odcedzamy.
Na rozgrzanym maśle obsmażamy skrzydełka na rumiano i odkładamy.
Na tę samą patelnię wkładamy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy ok. 10 minut. Na koniec oprószamy lekko solą i pieprzem.
Pieczarki zdejmujemy z patelni. Przekładamy na nią kapustę, posypujemy przyprawami, które zostały z marynowania mięsa i smażymy przez 5 minut na dość ostrym ogniu. Na tak podsmażoną kapustę kładziemy skrzydełka oraz pieczarki. Następnie przykrywamy i dusimy ok. 20 minut.
Życzymy smacznego!