Blog posts

Talarki ziemniaczane z piekarnika

Talarki ziemniaczane z piekarnika

Dania bez mięsa, Obiady

Talarki ziemniaczane z piekarnika, to najprostszy sposób na przygotowanie ziemniaków pieczonych. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku są absolutnie przepyszne! Wystarczy pokroić ziemniaki w plasterki, wymieszać z olejem i przyprawami, rozłożyć na blasze i zapiec. Idealnie smakują jako samodzielne danie podane z klasycznym sosem czosnkowym i tradycyjną surówką. Mogą też być pysznym dodatkiem do mięs lub ryby.

Zapiekane talarki ziemniaczane, to nieco mniej kaloryczna wersja smażonych talarków z patelni. Ważne jest w tym przepisie, aby wszystkie plastry ziemniaków były zbliżonej grubości. Dzięki temu równomiernie się upieką i ładnie zrumienią. Jeśli lubisz, z ziemniakami możesz wymieszać pokrojoną w nieco grubsze plasterki cebulę. Aby mieć pewność, że talarki nie przykleją się do podłoża, należy je bardzo dokładnie obtoczyć w oleju.

Przepis na talarki ziemniaczane z piekarnika polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na prosty obiad bezglutenowy. Klasyczne dodatki w postaci np. surówki Colesław sprawią, że to proste danie może stać się pysznym posiłkiem bez mięsa. Do pieczonych talarków doskonale sprawdzi się jako dodatek także zsiadłe mleko. Zapraszamy na przepis.

Talarki ziemniaczane z piekarnika


Talarki ziemniaczane z piekarnika

Składniki 

  • ziemniaki: 1/2 kg
  • olej: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione zioła

Talarki ziemniaczane z piekarnika


Talarki ziemniaczane z piekarnika

Przygotowanie

Obrane, czyste ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy olej, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Opcjonalnie można dodać jeden lub dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej palcami, aby nie połamać talarków.

Talarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (środkowa półka góra/dół) i pieczemy przez ok. 25 minut. Każdy piekarnik działa nieco inaczej, więc może to być nieco krócej lub odrobinę dłużej. Po prostu należy talarków pilnować.

Podajemy na gorąco.

Jeśli szukasz innych łatwych pomysłów na ziemniaki, zobacz koniecznie kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni, a także ziemniaki czosnkowe z piekarnika. Poznaj także przepis na pieczone ziemniaki z miodem i czosnkiem. Polecamy!

Życzymy smacznego!

Talarki ziemniaczane z piekarnika

Napisz komentarz