Blog posts

Tradycyjne faworki czyli przepis na domowy chrust

Tradycyjne faworki czyli przepis na domowy chrust

Ciasta i desery, Ciastka, Przekąski

Mamy karnawał, czyli oczywiście czas na tradycyjne kruche faworki, a więc i u nas sprawdzony przepis na delikatny domowy chrust. Jak zrobić pyszne kruche faworki? Jak zrobić dobre ciasto na faworki? U nas znajdziesz przepis krok po kroku oraz kilka porad dotyczących przygotowania faworków.

Nasz przepis na faworki jest bez obijania ciasta! Składniki na masę powinny być zimne, a samo wyrabianie ciasta powinno trwać mniej więcej tyle, co ciasta na makaron. Zresztą konsystencja obu ciast jest do siebie bardzo zbliżona. Powinno być tak wyrobione, aby nie było potrzeby podsypywania go mąką. Ciasto na faworki należy również bardzo, ale to bardzo cienko rozwałkować. Do ciasta dodajemy jedno całe jajko i żółtka. Białko będzie odpowiadać za odpowiednią suchość ciasta i kruchość faworków na dłuższy czas. Nie dodajemy do ciasta cukru, ponieważ wtedy tradycyjne faworki zbyt szybką będą łapać kolor podczas smażenia. Domowe faworki smażymy na dobrej jakości smalcu. Oczywiście najlepiej, jeśli również będzie domowej roboty.

Dobre, domowe faworki zwane również chrustem muszą być bardzo kruche, delikatne i cieniutkie. Przepisy na faworki często zawierają „obowiązek” obijania ciasta wałkiem lub rzucania nim o blat itp. W faworkach z naszego przepisu tego robić nie musisz. Robiliśmy w ten sposób faworki wielokrotnie i zawsze wychodzą super!

Tradycyjne faworki smażymy w okresie karnawału i oczywiście w tłusty czwartek. To kaloryczny deser, ale co tam, raz na pewien czas można sobie na niego pozwolić 😉 Polecamy!

Tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust


Tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust

Składniki:

  • mąka pszenna typ 450: 0,5 kg
  • jajko: 1 szt.
  • żółtka: 3 szt.
  • spirytus: 2 łyżki
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • gęsta śmietana: ok. 100 – 150 g
  • smalec do smażenia: 600 g
  • cukier puder do posypania

Tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust


Tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust

Przygotowanie:

Składniki na ciasto powinny być zimne, dlatego najlepiej włożyć je na noc do lodówki (włącznie z mąką).

Mąkę przesiewamy, a następnie robimy w niej dołek. Dodajemy jajko, żółtka, połowę śmietany, spirytus oraz sól. Przy pomocy widelca (żeby nie podgrzewać składników) zaczynamy zarabiać ciasto. Resztę śmietany dodajemy stopniowo na tyle, aby nam się swobodnie wchłonęła mąka. Ilość śmietany będzie zależeć od jej gęstości i wielkości jajka oraz żółtek, których użyliśmy.

Kiedy mąka się wchłonęła, a składniki połączyły zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiamy przez kilka minut podobnie jak ciasto na makaron, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Kluczowym elementem dalszego procesu, jest odłożenie ciasta na domowe faworki na 30 minut. Wkładamy ciasto do woreczka, przykrywamy ręcznikiem i na pół godziny odkładamy, aby odpoczęło.

Ciasto dzielimy na 4 części. Trzy ponownie odkładamy do woreczka. a jedną bardzo cienko rozwałkowujemy. Jak to mawiała mama: ” na papierek” 🙂 Następnie ciasto kroimy radełkiem na pasy 2 – 2,5 cm i dzielimy na 10 – 12 cm kawałki. Na środku każdego prostokąta robimy  nacięcie na długość 4 – 5 cm i jedną końcówkę ciasta przewijamy przez środek.

Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu ( 170 stopni) na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręczniki papierowe. Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Kluczowa sprawa podczas smażenia: Należy pilnować, ponieważ dobrze rozwałkowane ciasto na faworki bardzo szybko łapie kolor i może się łatwo przypalić.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na wypieki karnawałowe. Polecamy: puszyste pączki smażone na smalcu, pieczone mini pączki z kremem budyniowym, oraz bułeczki drożdżowe z kremem.

Życzymy smacznego!

Tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust

Tradycyjne faworki, czyli przepis na domowy chrust

 

1 Comment

  1. Doradca kredytowy Tomasz Wostal
    12 stycznia 2021 at 05:55
    Reply

    Wyglądają apetycznie, szkoda, że u nas wszyscy na diecie. Zapiszę w moim kajeciku kulinarnym i na pewno kiedyś spróbuję bo czytam , że bez wysiłku powstaje, a to mnie najbardziej interesuje.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *