Trójkątne pączki z patelni z tradycyjnego ciasta drożdżowego. To przepis na dość szybkie pączki, do przygotowania których polecamy dużą patelnię. Pączki trójkątne to nasza propozycja na małą odskocznię od klasycznych pączków okrągłych 😉 Są równie puszyste i pachnące, mogą być pysznie nadziane, polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Trójkątne pączki z patelni
Składniki:
-
mąka typ 550: 0,5 kg
-
żółtka jaj: 6 szt.
-
mleko ciepłe ( 32 – 35 stopni): 250 ml
-
masło: 100 g
-
cukier: 2 łyżki
- cukier waniliowy: 2 łyżki
-
świeże drożdże: 50 g
-
spirytus: 3 łyżki
-
szczypta soli
- smalec do smażenia: 200 – 300 g
Trójkątne pączki z patelni
Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat delikatnie oprószony mąką lub przetarty olejem. Przez chwilę jeszcze wyrabiamy. Odcinamy niewielką porcję ciasta, rozklepujemy na okrągły placek o grubości 1 cm i średnicy ok. 20 cm. Następnie za pomocą noża lub radełka kroimy na 8 trójkątów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175 stopni i smażymy po kilka trójkątów, pamiętając, aby kłaść na tłuszcz stroną na której leżały (stroną od blatu do góry). Smażymy do ładnego zrumienienia z jednej i drugiej strony. Pączki osuszamy na ręcznikach papierowych. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne pączki. Polecamy: pieczone mini pączki z kremem budyniowym, sprawdzony przepis na pączki wraz z wieloma poradami na ciasto, przepis na pączki kwadratowe oraz świetny pomysł na pączki z papierka.
Życzymy smacznego!