Blog posts

Trójkątne pączki z patelni

Trójkątne pączki z patelni

Ciastka, Pączki

Trójkątne pączki z patelni z tradycyjnego ciasta drożdżowego. To przepis na dość szybkie pączki, do przygotowania których polecamy dużą patelnię. Pączki trójkątne to nasza propozycja na małą odskocznię od klasycznych pączków okrągłych 😉 Są równie puszyste i pachnące, mogą być pysznie nadziane, polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Trójkątne pączki z patelni 


Trójkątne pączki z patelni 

Składniki: 

  • mąka typ 550: 0,5 kg
  • żółtka jaj: 6 szt.
  • mleko ciepłe ( 32 – 35 stopni): 250 ml
  • masło: 100 g
  • cukier: 2 łyżki
  • cukier waniliowy: 2 łyżki
  • świeże drożdże: 50 g
  • spirytus: 3 łyżki
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia: 200 – 300 g

Trójkątne pączki z patelni 


Trójkątne pączki z patelni

Przygotowanie: 

 

Do mleka dajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mieszamy do momentu, gdy wszystko się, rozpuści. Następnie zostawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka lekko ucieramy z drugą łyżką cukru i wlewamy do przesianej mąki wymieszanej ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy pracujące mleko z drożdżami, cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto.
Po około 10 minutach wlewamy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią, ręcznikiem i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Jeśli ktoś dysponuje robotem kuchennym wyposażonym w hak, może sobie zdecydowanie ułatwić pracę. Po 10 minutach pracy, ciasto na pączki z pewnością będzie o wiele lepiej napowietrzone i wyrobione niż w przypadku, gdy zrobimy to ręcznie.

 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat delikatnie oprószony mąką lub przetarty olejem. Przez chwilę jeszcze wyrabiamy. Odcinamy niewielką porcję ciasta, rozklepujemy na okrągły placek o grubości 1 cm i średnicy ok. 20 cm. Następnie za pomocą noża lub radełka kroimy na 8 trójkątów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Trójkątne pączki z patelni 

 

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175 stopni i smażymy po kilka trójkątów, pamiętając, aby kłaść na tłuszcz stroną na której leżały (stroną od blatu do góry). Smażymy do ładnego zrumienienia z jednej i drugiej strony. Pączki osuszamy na ręcznikach papierowych. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne pączki. Polecamy: pieczone mini pączki z kremem budyniowym, sprawdzony przepis na pączki wraz z wieloma poradami na ciasto, przepis na pączki kwadratowe oraz świetny pomysł na pączki z papierka.

Życzymy smacznego!

 

Pączki z patelni 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *